Pierwsza latarka czy lepiej kupować
Pierwsza latarka czy lepiej kupować
Witam, chciałem zrobić pierwszą latarkę która chciałem przymocować do kasku żeby dobrze doświetlać kamere w ciemnych tunelach. Na taką domową latarkę chciałbym nie wydawać więcej niż 80zł. Dodam iż lutownice i inne rzeczy już miałem w rękach. Ale bardziej mi chodzi czy z takim budżetem może opłaca się kupić już jakiś gotowy model czy kombinować samemu ?
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Moim zdaniem lepiej kupić jakiegoś np. Convoya w Chinach, plus akumulator i ładowarka.
Przykład :
S2
Umiejętność lutowania wykorzystasz do odlutowania diody w celu poprawy chłodzenia pod nią.
Przykład :
S2
Umiejętność lutowania wykorzystasz do odlutowania diody w celu poprawy chłodzenia pod nią.
Lepiej zrobić samemu, jak kolega wspomniał Convoy S2 jest tu bardzo popularnym modelem, który i ja mogę polecić. Podobnych tematów było dużo, przejrzyj forum i łatwo znajdziesz co trzeba kupić. Zasilanie popularne na forum to 18650, tak jak to ma miejsce w latarkach profesjonalnych. W skrócie kupić musisz: host, diodę na podłożu 16mm, sterownik (jak chcesz wypasiony to na forum są ciekawe projekty), ogniwa (kolega z forum), ładowarkę.
Moim zdaniem lepiej złożyć samemu. Jak kupisz gotowca to okaże się, że dioda jest przyklejona na klej do pigułyi przy odrywaniu pogniesz sobie podłoże diody i jak nie dasz nowego to będzie oznaczać, że więcej zepsułeś niż poprawiłeś.
Moim zdaniem lepiej złożyć samemu. Jak kupisz gotowca to okaże się, że dioda jest przyklejona na klej do pigułyi przy odrywaniu pogniesz sobie podłoże diody i jak nie dasz nowego to będzie oznaczać, że więcej zepsułeś niż poprawiłeś.
No właśnie S2 świeci szeroko . Ja kupiłem S2 ten model i jest bardzo dobra. Oczywiście chłodzenie trzeba poprawić i rzeczywiście istnieje możliwość pogięcia diody podczas tej czynności (zawsze można jedną wziąć na zapas) lub można jak kolega pisał kupić host i resztę elementów.
Jeśli ktoś nie miał do czynienia z takimi diodami to oniemieje .
Jeszcze pozostaje kwestia doboru barwy, ale to już powinieneś wiedzieć co lepsze do filmowania
Jeśli ktoś nie miał do czynienia z takimi diodami to oniemieje .
Jeszcze pozostaje kwestia doboru barwy, ale to już powinieneś wiedzieć co lepsze do filmowania
Ładowarka , a ogniwa w forumowym dziale sprzedam, te ładowane do 4.2V
Różnica w średnicy reflektora pomiędzy M1 i M2 to tylko 4mm. Wybierz tą, która bardziej ci się podoba, albo jest tańsza To uprości wybór.
Do tego wstawisz diodę XM-L2 (proponuje odcień 3C lub 4C. Sterownik 2800mA, tu zastanowiłbym się na zakupem od kogoś z forum sterownika programowalnego(razem ze sterownikiem możesz kupić diodę na miedzianym podłożu, +10%światła), bo te z FT mają tak naprawdę 3 tryby 5-30-100%, a te z forum ustawiasz pod siebie. Dodajesz pastę termoprzewodzącą na styk głowicy i diody, mostkujesz sprężynkę i świeci jak ta lala.
Możesz też spokojnie kupić od chińczyków wszystko, też będzie świecić dobrze i będziesz miał porównanie, bo od czegoś trzeba zacząć.
Do tego wstawisz diodę XM-L2 (proponuje odcień 3C lub 4C. Sterownik 2800mA, tu zastanowiłbym się na zakupem od kogoś z forum sterownika programowalnego(razem ze sterownikiem możesz kupić diodę na miedzianym podłożu, +10%światła), bo te z FT mają tak naprawdę 3 tryby 5-30-100%, a te z forum ustawiasz pod siebie. Dodajesz pastę termoprzewodzącą na styk głowicy i diody, mostkujesz sprężynkę i świeci jak ta lala.
Możesz też spokojnie kupić od chińczyków wszystko, też będzie świecić dobrze i będziesz miał porównanie, bo od czegoś trzeba zacząć.
- michal2001lach