Pierwsza latarka czy lepiej kupować

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Bartonik

Pierwsza latarka czy lepiej kupować

Post autor: Bartonik »

Witam, chciałem zrobić pierwszą latarkę która chciałem przymocować do kasku żeby dobrze doświetlać kamere w ciemnych tunelach. Na taką domową latarkę chciałbym nie wydawać więcej niż 80zł. Dodam iż lutownice i inne rzeczy już miałem w rękach. Ale bardziej mi chodzi czy z takim budżetem może opłaca się kupić już jakiś gotowy model czy kombinować samemu ?
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Ozór

Post autor: Ozór »

Moim zdaniem lepiej kupić jakiegoś np. Convoya w Chinach, plus akumulator i ładowarka.
Przykład :
S2
Umiejętność lutowania wykorzystasz do odlutowania diody w celu poprawy chłodzenia pod nią.
Awatar użytkownika
Uka

Post autor: Uka »

Lepiej zrobić samemu, jak kolega wspomniał Convoy S2 jest tu bardzo popularnym modelem, który i ja mogę polecić. Podobnych tematów było dużo, przejrzyj forum i łatwo znajdziesz co trzeba kupić. Zasilanie popularne na forum to 18650, tak jak to ma miejsce w latarkach profesjonalnych. W skrócie kupić musisz: host, diodę na podłożu 16mm, sterownik (jak chcesz wypasiony to na forum są ciekawe projekty), ogniwa (kolega z forum), ładowarkę.

Moim zdaniem lepiej złożyć samemu. Jak kupisz gotowca to okaże się, że dioda jest przyklejona na klej do pigułyi przy odrywaniu pogniesz sobie podłoże diody i jak nie dasz nowego to będzie oznaczać, że więcej zepsułeś niż poprawiłeś.
Bartonik

A jaki polecacie model żeby można było z czasem poddawać go coraz lepszym modyfikacjom ? Dodam że najlepsza by była taka która lekko na boki oświetla żeby kamera dobrze światło łapała niż taka która świeci punktowo ale np na 200m.
Ozór

No właśnie S2 świeci szeroko ;). Ja kupiłem S2 ten model i jest bardzo dobra. Oczywiście chłodzenie trzeba poprawić i rzeczywiście istnieje możliwość pogięcia diody podczas tej czynności (zawsze można jedną wziąć na zapas) lub można jak kolega pisał kupić host i resztę elementów.
Jeśli ktoś nie miał do czynienia z takimi diodami to oniemieje ;).
Jeszcze pozostaje kwestia doboru barwy, ale to już powinieneś wiedzieć co lepsze do filmowania
Bartonik

A jakie akumulatorki polecacie i ładowarke do nich ?
Ozór

Ładowarka , a ogniwa w forumowym dziale sprzedam, te ładowane do 4.2V
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Największą wadą S2 jest lekkość konstrukcji przez to bardzo szybko się nagrzewa w wysokim trybie. Jak do kamery będzie zbyt skupione światło to można dyfuzor założyć.
Ozór

No ale jak szybko się nagrzewa to ma dobre chłodzenie,va przy 6xAMC nie jest niebezpiecznie gorąca, co do dyfuzora zgadzam się
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Że szybko się nagrzewa, to dobrze, problem w tym, że powyżej (IMO) 2A to temperatury robią się zbyt wysokie - przy wolnym przepływie powietrza. Dzieje się tak, bo ta latarka ma małą głowicę - z małą powierzchnią chłodzenia.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Ozór

Zatem można polecić inną tanią latarkę ale z większą powierzchnią chłodzenia. Krótko mówiąc innego Convoya, może coś z serii M
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

M1 jest dużo lepsza, ale skupia mocniej.
Awatar użytkownika
Uka

Post autor: Uka »

Różnica w średnicy reflektora pomiędzy M1 i M2 to tylko 4mm. Wybierz tą, która bardziej ci się podoba, albo jest tańsza :D To uprości wybór.

Do tego wstawisz diodę XM-L2 (proponuje odcień 3C lub 4C. Sterownik 2800mA, tu zastanowiłbym się na zakupem od kogoś z forum sterownika programowalnego(razem ze sterownikiem możesz kupić diodę na miedzianym podłożu, +10%światła), bo te z FT mają tak naprawdę 3 tryby 5-30-100%, a te z forum ustawiasz pod siebie. Dodajesz pastę termoprzewodzącą na styk głowicy i diody, mostkujesz sprężynkę i świeci jak ta lala.

Możesz też spokojnie kupić od chińczyków wszystko, też będzie świecić dobrze i będziesz miał porównanie, bo od czegoś trzeba zacząć.
Awatar użytkownika
michal2001lach

Post autor: michal2001lach »

Witam,
Z convoy s2 200m to raczej cięż ko będzie wycisnąć. Szeroko może być ale wtedy o zasięgu można tylko pomarzyć. Na te wymagania tj. Szeroko i 200m to pasuje latarka za 500zl. :)
Jak dopiero zaczynasz przygodę z światelkami to taki convoy będzie dawał światła aż za dużo. :razz:
Pozdrawiam, Michał
ODPOWIEDZ