Nichie w rowerze?

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Zulus

Nichie w rowerze?

Post autor: Zulus »

Witam, co sadzicie o Nichiach w rowerze jako swiatla ostwietlajace to co jest bezposrednio przed rowerem(pare metrow) oraz to co jest po bokach? Pytam bo sie zastanawiam nad zrobieniem takiej lampki - niby diody maja dobre wlasciwosci tj maly pobor pradu przy zadowalajacej ilosci swiatla. Potrzebuje tylko opinii czy Nichie gs to dobry wybor oraz czy uzycie slabszych 2 diodek swiecacych lekko pod katem to lepsze rozwiazanie niz jedna mocna przy odpowiedniej optyce?
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Nichie być potrzebował nie 2 ale z 10szt zeby coś zobaczyć. Poza tym maja niebieski odcień. Niby coś widać bo mam breloczki etc. ale na rower to bym nie polecał.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
DNF

Post autor: DNF »

Takie diodki nadaja sie do podswietlenia butelki, a pozniej do ostrzalu :mrgreen: :twisted:
Pozdrawiam
DNF
Zulus

rozumiem... w takiej sytuacji ktore ledy by sie nadawaly do takiego zastosowania? jeszcze musze dodac ze nie chce ladowac baterii po kazdej przejazdzcze, wole cos co by bylo w stanie wytrzymac minimum kilkanasci godzin przy stalej wiazce swiatla
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Zulus pisze:rozumiem... w takiej sytuacji ktore ledy by sie nadawaly do takiego zastosowania? jeszcze musze dodac ze nie chce ladowac baterii po kazdej przejazdzcze, wole cos co by bylo w stanie wytrzymac minimum kilkanasci godzin przy stalej wiazce swiatla
Moim zdaniem nie ma sensu budować czegoś takiego samemu bo dostępność podobnych lampek jest ogromna - kup sobie zwykłą, kilku diodową lampkę z allegro których jest tam cała masa. Co innego jeśli jest potrzeba super silnego oświetlenia - takie firmowe lampki są baaaadzo drogie (400zł do ponad 1000zł) dlatego ludzie robią je sami za 20% wartości firmowej. Na tym forum ludzie raczej stawiają na potężną ilość światła przy dość krótkim działaniu lampki - standard to około 4 godzin na pełnej mocy.
Zulus

Na tym forum ludzie raczej stawiają na potężną ilość światła przy dość krótkim działaniu lampki - standard to około 4 godzin na pełnej mocy.
hmm, mam tez nieco inny projekt - mianowicie jazda z akomulatorem o kszatalcie bidonu ktory to wejdzie w koszyk na bidon

oczywiscie najpierw bym musial takie cos skonstruowac a to troszke moze potrwac o ile by mi sie w ogole chcialo :mrgreen:

no ale sam pomysl chyba godny uwagi, mozna nawet wywiercic dodatkowe otwory w ramie na drugi koszyk montowany poziomo(w mojej ramie jest tyle miejsca)
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Zulus pisze:
Na tym forum ludzie raczej stawiają na potężną ilość światła przy dość krótkim działaniu lampki - standard to około 4 godzin na pełnej mocy.
hmm, mam tez nieco inny projekt - mianowicie jazda z akomulatorem o kszatalcie bidonu ktory to wejdzie w koszyk na bidon

oczywiscie najpierw bym musial takie cos skonstruowac a to troszke moze potrwac o ile by mi sie w ogole chcialo :mrgreen:

no ale sam pomysl chyba godny uwagi, mozna nawet wywiercic dodatkowe otwory w ramie na drugi koszyk montowany poziomo(w mojej ramie jest tyle miejsca)
Pomysł dobry...ale już od dawna znany :twisted: Są nawet fabryczne bidony-akumulatory jako zasilanie mocnych lampek.
Mi nie podchodzi taki pomysł bo...potrzebny mi bidon z napojem a nie z prądem :wink:
Zulus

Kuras77 pisze: Pomysł dobry...ale już od dawna znany :twisted: Są nawet fabryczne bidony-akumulatory jako zasilanie mocnych lampek.
Mi nie podchodzi taki pomysł bo...potrzebny mi bidon z napojem a nie z prądem :wink:
hehe coz a znasz mosze jakies sklepy ktore takie cos by mialy? chetnie bym sobie obejrzal jak niektore rzeczy zostaly rozwiazane w fabrycznych produktach
ODPOWIEDZ