Problem z CyanogenMod

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Falanis

Problem z CyanogenMod

Post autor: Falanis »

Witam,
Wgrałem CM 10.2 na HTC One X i jestem bardzo zadowolony. Możliwości tego moda są ogromne.
Jednak pojawił się jeden problem. Mój komputer nie "widzi" telefonu po podłączeniu USB, odbywa się tylko ładowanie i nic więcej.
Miał ktoś może podobny problem lub wie jak go rozwiązać?

PS Szperałem w sieci, ale bez rezultatu.
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Masz ustawione aby łączył się w trybie masowej pamięci i odznaczoną opcję "Debugowanie USB"?
Awatar użytkownika
Falanis

Debugowanie wyłączone, a trybu masowej pamięci nie potrafię znaleźć. Szukając pomocy w necie natknąłem się właśnie na to pojęcie. Gdzie to przestawić? :)
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Każda wersja Androida ma to chyba gdzie indziej, u mnie jest w zakładce Łączność. Jak podłączam telefon do komputera to w górnej belce pojawia się komunikat i po wejściu w niego można przestawić tryb połączenia telefonu
Awatar użytkownika
Falanis

Witam,
Sprawa może nie do końca związana z CM, ale zakrawa o rozwiązanie problemu dotyczącego instalacji tego systemu.

Potrzebuję wrzucić do pamięci SD (HTC One X) paczkę .zip z system CM na pokładzie. Z tego, co wygooglowałem można to zrobić narzędziem adb.

A więc jak podłączyć telefon, aby powiązał się z adb?
Aktualnie konsola wypluwa komunikaty typu "device not found".

Próbowałem też zamontować pamięć z poziomu ClockWorkMod - Windows widzi dysk zewnętrzny, ale nie ma do niego dostępu :/

Narobiłem sobie trochę bigosu z błahej przyczyny, a telefon wskrzesić trzeba. Przyda się na sesję ;)

Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Czemu chcesz przekopiowywać zipa zewnętrznym programem, nadal nie masz możliwości podpięcia w trybie pamięci masowej?

[ Dodano: 20 Styczeń 2014, 20:03 ]
Falanis pisze:Narobiłem sobie trochę bigosu z błahej przyczyny, a telefon wskrzesić trzeba.
Co dokładnie zrobiłeś? CM robi standardowo kopie zapasową ustawień i na początku próbował bym przywrócić właśnie je do stanu poprzedniego.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
Falanis

Niedawno wyszła wersja CM 11 (nightly).

Świadomy tego, że zawsze może coś pójść nie tak (wersja niestabilna), spróbowałem zupdate'ować system z poziomu telefonu, standardowo poprzez CM Updater.

Poszło nie tak :/
Paczka się ściągnęła > reboot > ClockWorkMod wypluwa błąd "status 7" > telefon nie wstaje.

"Restore backup" nie działa, ponieważ nawet nie zrobiło chyba kopii.
Więc pierwsze co mi przyszło na myśl, to wrzucenie ROM'u (nie wiem czy dobrze nazywam) innego/stabilnego do pamięci SD, a potem instalacja z poziomu CWM.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

No to zostało tylko wrzucenie ROM-u przez Odin-a co wiąże się z utratą wszystkich danych, bo inaczej już nie postawisz systemu na nogi.

A i jeszcze jedno, aktualizowanie z poziomu telefonu do wersji niestabilnych w większości wypadków się tak kończy i warto mieć zrobioną wcześniej kopie zapasową.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
Falanis

Uff, po długich wypocinach ROM (stabilny CM 10.2) wrzuciłem poprzez adb, który został pomyślnie zainstalowany.

Jednak potrzeba jeszcze "zflashować" boot.img
I tu kolejny problem, ponieważ nie mogę połączyć urządzenia z Fastboot'em, a jeszcze chwilę temu dawało radę bez problemu.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Najczęściej instalację do wyższej wersji, zwłaszcza nie firmowego ROM'u lub pochodzącego od różnych "kucharzy",trzeba poprzedzić wipe'em. Teraz możesz spróbować Odin'em sam kernel wrzucić, ale obawiam się że to nie wiele da, raczej reset totalny.
Awatar użytkownika
Falanis

Postawiłem telefon na nogi bez utraty danych, lecz kosztowało mnie to sporo nerwów :-)

Czym jest wipe data oraz wipe cache?
Oraz co dzieje się ze starym systemem, kiedy instaluje nowy?
Awatar użytkownika
hackman

Post autor: hackman »

Wszyscy o odinie, a kolega ma htc, a nie samsunga :roll:
wipe data - usuwa aplikacje/ustawienia itp
wipe cache - usuwa cache maszyny wirtualnej
  • Convoy S2 / S2+ / M1 / C8 @ XML2
  • Olight i2 + Li-ion 14500
ODPOWIEDZ