Podświetlenie lusterek zewnętrznych
Podświetlenie lusterek zewnętrznych
Witam
W dziale problemów http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=12041 rozpisywałem się na temat użycia ledów Nichia 5 mm ..
Temat dzięki waszej pomocy uważam za zamknięty , jednak nie jestem do końća zadowolony z efektu światła z lusterek ..
Powodem jest oprawa gdzie został zainstalowany led ..Oprawa oczywiście nie za bardzo była technicznie opisywana gdy ją kupowałem . Inforamcja była ,że soczewka jest szklana , co mogło być na plus.
Niestety ale występuje dość spora czarna plama w środku światła ( o poświacie nie wspomne - ), w drugiej sztuce trochę mniej . Nie da się wypoziomować leda , jest wciskany do oporu i plastikową zaślepką dociskany.
Ta obudowa spełniała moje założenia
-Szczelność ( oki powiedzmy ,żę jest)
-Wymiary wysokość minimum 10 mm. średnica otworu 8 mm.
-Kąt świecenia oczywiście nie był podany ale jest dobry 30* - 35*
Czego szukam :
Ano szukam innego ,,opakowania" dla leda 5 mm. albo innej możliwości oświecenia równo wokół samochodu , kąt może i raczej musi być większy wydaje mi się ,że minimum 45*
-Wysokość całkowita nie większa jak 15mm ( 9-10 mm jest w obudowie reszta wew. lusterka)
-średnica max 20 mm , ale jak będzie coś mniejszego to super.
-równo oświetlona plama światła
Zdjęcia
[ Dodano: 16 Grudzień 2013, 13:50 ]
Oczywiście słabo sie znam , i szukałem na forum , na googlach itp..
Może macie jakieś pomysły z góry dziękuje.
Zmiana źródła światła tez wchodzi w grę , nie upieram się przy ledzie 5mm
Zasilanie jest samochodowe..
W dziale problemów http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=12041 rozpisywałem się na temat użycia ledów Nichia 5 mm ..
Temat dzięki waszej pomocy uważam za zamknięty , jednak nie jestem do końća zadowolony z efektu światła z lusterek ..
Powodem jest oprawa gdzie został zainstalowany led ..Oprawa oczywiście nie za bardzo była technicznie opisywana gdy ją kupowałem . Inforamcja była ,że soczewka jest szklana , co mogło być na plus.
Niestety ale występuje dość spora czarna plama w środku światła ( o poświacie nie wspomne - ), w drugiej sztuce trochę mniej . Nie da się wypoziomować leda , jest wciskany do oporu i plastikową zaślepką dociskany.
Ta obudowa spełniała moje założenia
-Szczelność ( oki powiedzmy ,żę jest)
-Wymiary wysokość minimum 10 mm. średnica otworu 8 mm.
-Kąt świecenia oczywiście nie był podany ale jest dobry 30* - 35*
Czego szukam :
Ano szukam innego ,,opakowania" dla leda 5 mm. albo innej możliwości oświecenia równo wokół samochodu , kąt może i raczej musi być większy wydaje mi się ,że minimum 45*
-Wysokość całkowita nie większa jak 15mm ( 9-10 mm jest w obudowie reszta wew. lusterka)
-średnica max 20 mm , ale jak będzie coś mniejszego to super.
-równo oświetlona plama światła
Zdjęcia
[ Dodano: 16 Grudzień 2013, 13:50 ]
Oczywiście słabo sie znam , i szukałem na forum , na googlach itp..
Może macie jakieś pomysły z góry dziękuje.
Zmiana źródła światła tez wchodzi w grę , nie upieram się przy ledzie 5mm
Zasilanie jest samochodowe..
- Załączniki
-
- 16.jpg (39.12 KiB) Przejrzano 19984 razy
-
- 12.jpg (85.75 KiB) Przejrzano 19984 razy
-
- 9.jpg (114.31 KiB) Przejrzano 19984 razy
-
- 8.jpg (107.67 KiB) Przejrzano 19984 razy
Czarna magia....
U mnie takie oświetlenie znajduje się w drzwiach. Tobie też polecam to miejsce montażu.artur_n pisze:Oświetlenie przestrzeni wokół samochodu po wyjściu z auta.
Teren wokół auta widzimy dopiero po otwarciu drzwi.
Światło w lusterku oświetli ci tylko drogę do drzwi - co raczej jest niezbyt użyteczne.
Witam.
Podobno co za dużo to niezdrowo, ale myślę, że optymalnym zestawem byłoby umieszczenie jednego modułu/diody w obudowie lusterka (podświetlanie w czasie podchodzenia do i odchodzenia od samochodu), a drugi moduł/taśma led w drzwiach (oświetlenie przy wysiadaniu z samochodu.
Pozdrawiam.
Podobno co za dużo to niezdrowo, ale myślę, że optymalnym zestawem byłoby umieszczenie jednego modułu/diody w obudowie lusterka (podświetlanie w czasie podchodzenia do i odchodzenia od samochodu), a drugi moduł/taśma led w drzwiach (oświetlenie przy wysiadaniu z samochodu.
Pozdrawiam.
Convoy S2 i C8 ster. ElSor
Convoy S2+ XP-E2 RED mod smokuxx1987
XinTD X3 mod Maciex93, ster. ElSor v.2 3,55A
UltraFire C8,mod Dariusz70
TrustFire X6, 9A
Trajka Dekers 1kW, 2x20Ah
Ja mam zamontowane w całości auta oświetlenie led z tego tematu:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=32&t=437315
Różnica jest duża.
Różnica jest duża.
Everybody lies...
Dokładnie , dlatego szukałem innego rozwiązania . Ale już mam.'Claymore pisze:A... to nie lepiej jakby było bardziej rozproszone.
Znalazłem tokarza który zwykłą śrubę M8 , przetoczył , ściął kołnierz zrobił otwór z kołnieżem w środku.
...John pisze:U mnie takie oświetlenie znajduje się w drzwiach. Tobie też polecam to miejsce montażu.artur_n pisze:Oświetlenie przestrzeni wokół samochodu po wyjściu z auta.
Teren wokół auta widzimy dopiero po otwarciu drzwi.
Światło w lusterku oświetli ci tylko drogę do drzwi - co raczej jest niezbyt użyteczne.
No nie , ja mam to mądrzej zrobione Bo u mnie światło w lusterku zapala się w momencie otwarcia zamków z pilota wraz z oświetleniem wewnętrznym samochodu . I parkując samochód w ciemnym miejscu otwierając drzwi faktycznie zapala się światło w lusterku , ale mam jeszcze leda zamontowanego pod drzwiami . Led przy lusterku oświetla teren przed drzwiami , led pod drzwiami oświetla wszystko co jest między drzwiami a samochodem .
Nie działa ponieważ jest zasilanie poprowadzone z zasilania wewnętrzego oświetlenia .krzycho_ pisze:Tylko takie oświetlenie ma tą zaletę że jak zamkniesz drzwi to nadal działa często można też ustawić czas świecenia po zamknięciu.
Zapalając wszystkie światła głównym włącznikiem zapalamy ledy w lusterkach
Zapalając poszczególne lampki oświetleniowe wewnątrz samochodu , ni powoduje to świecenia ladów w lusterku..
Temat dobrze przemyślałem zanim to wszystko podłączyłem
Dokładnie tak jak piszesz jest zrobione , światła podświetlające drzwi zapalają się tylko z obrysowymi lampami czerwonym drzwiJoachim de Vett pisze:Witam.
Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- iso200 F4,5 - F4,8 czas 3s
- 7.jpg (156.25 KiB) Przejrzano 19739 razy
Czarna magia....
Powiem tak ,że jak mieszkałem w mieście Wawa to bym temat olał .Claymore pisze:Zobaczył bym Cię w lesie... - od razu dzwonie do Centrum Badań UFO i zjawisk Anormalnych
Ale od domu do asfaltu mam 5 km i mieszkam centralnie w lesie . Sąsiadów mam dwóch i raczej mało ,,dają " światła zwłaszcza gdy mieszkają w odległości 70 - 120 metrów..
Także jak jest pełnia to luz ,ale jak jest ciemno to jest ciemno ..
Dlatego polubiłem to forum , bo jeszcze mam sporo do nauki zanim zacznę ,,oświetlać okolicę"
Czarna magia....
A oki , faktycznie żle zrozumiałem ...przepraszam ..nie przeczytałem z zrozumieniem.krzycho_ pisze:RafałN chyba nie do końca zrozumiałeś kontekst , w rozwiązaniach fabrycznych jest jak napisałeś - oświetlenie zapala się niezależnie , po odryglowaniu pilotem itd
Napisałem że jak jest led w drzwiach to działa tylko po ich otwarciu - nie inaczej
Starałem się zrobić to taj jak powinno być i powinno działać prawidłowo i funkcjonować .
Czarna magia....
Witam ponownie.artur_n pisze:Ja mam zamontowane w całości auta oświetlenie led z tego tematu:
Różnica jest duża.
Obejrzałem proponowane w linku rozwiązania, i mogę tylko pozazdrościć, że na forum forda nikt takiego nie proponuje..
RafałN, z tego co widzę, światełko spełnia swoją funkcje doskonale. Będę musiał sobie wytłumaczyć, że i ja posiadam zdolności manualne wystarczające do wykonania takiego usprawnienia
Pozdrawiam.
Convoy S2 i C8 ster. ElSor
Convoy S2+ XP-E2 RED mod smokuxx1987
XinTD X3 mod Maciex93, ster. ElSor v.2 3,55A
UltraFire C8,mod Dariusz70
TrustFire X6, 9A
Trajka Dekers 1kW, 2x20Ah