Grzałki nurkowe i elektryczna nagrzewnica

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Tyle, że te ok 400W idzie bezpośrednio do nagrzewnicy i wtedy łatwiejsze jest odmrożenie przedniej szyby. A efekt ogólny widać i tak na tym samym odcinku przejechanym z i bez podgrzewacza dodatkowego (na 8km będzie z 5-10 stopni) :wink:
Awatar użytkownika
owies

Post autor: owies »

Niemcy ok 2002r wykaperowali lepszy patent, a mianowicie grzałkę Z35.
Układ sterowania jest identyczny, ale zasila już nie świece żarowe a elektryczną nagrzewniczkę zamontowaną wewnątrz kabiny, w obudowie sterowania nawiewami.

Niby moc ta sama ale przekłada się bezpośrednio na powietrze wewnątrz, to jest odczuwalna różnica w odniesieniu do świeczek na króćcu wodnym.
W kabinie czuć ciepło z nawiewu już jakieś 30sek po zapłonie!

więcej o tym tu:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=445792
EDC X1 by greg
XM-L2 T6 3C / TIR narrow / extended
Astrolux A01

Nareszcie widzę... :)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

owies pisze:Niemcy ok 2002r wykaperowali lepszy patent, a mianowicie grzałkę Z35.
Mając cichą nadzieję, że moderator wydzieli rozmowę, pozwolę sobie napisać iż uważam, że jeszcze lepszym pomysłem jest webasto. Lepiej rozgrzewa i przy tym mniej prądu zjada ;) Chętnie bym jakieś wrzucił do auta ale jak sobie pomyślę ile z tym roboty będzie ... Wolę do pracy rowerem dojeżdżać nadal ;-)
Awatar użytkownika
owies

ElSor pisze:jeszcze lepszym pomysłem jest webasto.
wcale nie tak dużo tej roboty :)
szczerze to chyba najlepsza rzecz jaką dodałem do wyposażenia samochodu, najwięcej radości mam właśnie z tego wynalazku :mrgreen:

jakby nie patrzeć, zgodnie z regulaminem w kafeji można pisać co się chce ;)

Właśnie dotarły ogniwa od woytazo :)
Teraz tylko doczekać się na zabawkę od greg`a.
Ostatnio zmieniony środa 18 gru 2013, 12:12 przez owies, łącznie zmieniany 1 raz.
neutrinus
Kontakt:

Post autor: neutrinus »

owies pisze:
ElSor pisze:jeszcze lepszym pomysłem jest webasto.
wcale nie tak dużo tej roboty :)
szczerze to chyba najlepsza rzecz jaką dodałem do wyposażenia samochodu, najwięcej radości mam właśnie z tego wynalazku :mrgreen:
Też mi się takie cudo marzy, niestety serwis woła za oryginalne 6.5Kzł... Ile kosztuje domontowanie tego do osobówki nie wchodząc w części producenta auta?
Awatar użytkownika
owies

Nie pracuję ani nie mam z tym bezpośredniej styczności ale cena głównie zależy od zasobności portfela, wymagań i samochodu w którym ogrzewanie ma pracować.
Trudno jednoznacznie określić sztywne przedziały cenowe.
Są rozwiązania dedykowane i uniwersalne, w dedykowanych można bardzo elegancko, wręcz fabrycznie rozwiązać kwestię obsługi że nawet serwis nie połapie się że ogrzewanie jest dokładane (pomijam kodowanie po VIN) ale i uniwersalne można schludnie zaadaptować i też będzie robić dobrą robotę.

Rozumiesz, 6,5k to normalna cena dla mnie jeśli poruszasz się samochodem za >60k zł
Wiadomo też, że do Skodzianki z milenium będzie już zaporowa bo podwoi wartość auta.

Z obserwacji wiem, że dla każdego można coś dobrać tak żeby był zadowolony i nie przepłacił :)
EDC X1 by greg
XM-L2 T6 3C / TIR narrow / extended
Astrolux A01

Nareszcie widzę... :)
Awatar użytkownika
dodo

Post autor: dodo »

Witam .
Cztery sztuki - Led Squad Spot Z
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

50m² boazerii :razz:
800szt uchwytów :-|
3500szt gwożdzików :evil:
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Nightmare, no to przestukane....
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

Ktoś jeszcze boazerię robi, przeca to PRL pachnie :]
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

tOmki pisze:Ktoś jeszcze boazerię robi, przeca to PRL pachnie :]
Hehe na pokój myśliwski jak marzenie a po za tym drewno zawsze w modzie tylko się trochę pozmieniało koniec lakierowanych na wysoki połysk :P
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Nightmare pisze:drewno zawsze w modzie tylko się trochę pozmieniało koniec lakierowanych na wysoki połysk
Moja siostra mieszka w Nowej zelandii, i kiedy tu przyjechała, pomalowała w domu mamy boazerię na biało ale tak jakby jej farby brakowało albo była strasznie rozrzedzona, to podobno teraz tam jest hit, takie postarzanie. Podobnie jak tynk, chamsko od rajbety wykończony bez specjalnego wygładzania, nierówności w modzie. Tylko u nich to dość trudne do wykonania, bo tam ze względu na tereny sejsmiczne domy buduje się z dykty :mrgreen:
fotorondo

Post autor: fotorondo »

tOmki pisze:Ktoś jeszcze boazerię robi, przeca to PRL pachnie :]
w domku na działce wszystko w boazerii mam, nawet sufity
jakoś płyty k/g sobie tam nie wyobrażam
ODPOWIEDZ