Witajcie ponownie. Przejrzałem już masę wątków i ostatecznie zrobiłem sobie totalny mętlik... Bo albo cena przekraczała budżet albo coś innego było nie tak. Jestem z takich typów, co zanim kupią coś, to dużo czasu spędzą nad poszukiwaniem opinii. No i tak czytam i już sam nie wiem.
Moje wymagania są następujące:
1. czołówka zasilana AAA (kupiłem zestaw aku do poprzedniej i trochę szkoda by mi było te odkładać a kupować innego rodzaju) Od biedy przejdzie jeszcze jakoś 1 x AA, to najwyżej myszka by czasami działała na zwykłych bateriach, gdy w niej rozładuje się aku. No ale na 1 x AA pewnie długo nie podziała, a chciałbym chociaż ze dwie godziny na poziomie max (czy to wykonalne w takim budżecie?)
2. budżet to tylko 70-80 zł. Nie nagnę go.
3. Przynajmniej 2 tryby pracy - jakiś maksymalny gdzie jadąc pomału na nartach biegowych zobaczę co się dzieje parę metrów przede mną, średni - powiedzmy do pracy przy samochodzie czy w domu no i pewnie jakiś minimalny (zazwyczaj nie używałem)
Bardzo zależy mi na tych trybach, bo często robiąc coś przy samochodzie świecę sobie, powiedzmy 70 lumenów raczej będzie za jasne, ale 3 czy 4 to już będzie kicha. Nie wiem w ogóle, ile lumenów by mi wystarczyło do oświetlenia drogi przed sobą jadąc na nartach (powoli).
Kupiłem wczoraj jakiegoś Energizera, z bodajże 5 LEDami, ale oddałem do sklepu jeszcze tego samego dnia - tragicznie działało ustawianie pochylenia latarki. No i dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Latarka będzie wykorzystywana raczej do wszystkiego - od nart biegowych, jak wspominałem, po prace przy domu. Bez ekstremalnych zadań. Napaliłem się na Fenixa HL21, ale niestety, za drogi.
Z góry dziękuję za pomoc.
EDIT 09.12.2013
Przejrzalem juz mase propozycji tanszych czolowek, zadna mi nie pasuje... Zwiekszam budzet do 120 zl. Czy cos w tej cenie juz sie znajdzie?
PS. Doszedlem do wniosku, ze dyfuzor jest niezbedny, bo czesto wykonuje prace blisko siebie (powiedzmy montaz licznika w samochodzie). Brak dyfuzora by mnie chyba rozlozyl.
Tania czołówka z pewnymi wymaganiami - jaka?
Tania czołówka z pewnymi wymaganiami - jaka?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 09 gru 2013, 20:45 przez b@rto, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapytaj czy jeszcze są bo wiem z pewnego źródła, że ktoś już wziął 4szt. Cena sklepowa to ponad 100zł
http://tablica.pl/oferta/latarka-czolowa-hls-k2-lux-firmy-mactronic-nowa-tylko-39-zl-ID3KJeD.html#2aedb0bf11
Pochodzą z likwidacji sklepu.
http://tablica.pl/oferta/latarka-czolowa-hls-k2-lux-firmy-mactronic-nowa-tylko-39-zl-ID3KJeD.html#2aedb0bf11
Pochodzą z likwidacji sklepu.
No niestety rozeszły się. W sobotę ostatnie sztuki się sprzedały.
[ Dodano: 9 Grudzień 2013, 20:46 ]
Mala aktualka. Budzet zwieksza sie do 120 zl, ale dochodzi wymog dyfuzora.
[ Dodano: 9 Grudzień 2013, 22:26 ]
Dobra, to po przewertowaniu opinii, ofert itp. wybrałem na razie dwie latarki: Mactronic Nomad i Mactronic Luna. Jestem świadomy różnic pomiędzy nimi, dlatego chciałbym Was zapytać, czy warto jest przekroczyć budżet i dopłacić do nomada żeby mieć mocniejsze światło no i dyfuzor? Czy z luny nie będzie tak czy owak dość szeroko świeciło? Luna - 111 zł, Nomad 125 zł, doliczając przesyłke, Luna wyjdzie około 125 a Nomad 142, tak około. Czy w niższej cenie mogę dostać coś, co będzie i tańsze i miało to czego chcę? Dzięki z góry za pomoc.
[ Dodano: 9 Grudzień 2013, 20:46 ]
Mala aktualka. Budzet zwieksza sie do 120 zl, ale dochodzi wymog dyfuzora.
[ Dodano: 9 Grudzień 2013, 22:26 ]
Dobra, to po przewertowaniu opinii, ofert itp. wybrałem na razie dwie latarki: Mactronic Nomad i Mactronic Luna. Jestem świadomy różnic pomiędzy nimi, dlatego chciałbym Was zapytać, czy warto jest przekroczyć budżet i dopłacić do nomada żeby mieć mocniejsze światło no i dyfuzor? Czy z luny nie będzie tak czy owak dość szeroko świeciło? Luna - 111 zł, Nomad 125 zł, doliczając przesyłke, Luna wyjdzie około 125 a Nomad 142, tak około. Czy w niższej cenie mogę dostać coś, co będzie i tańsze i miało to czego chcę? Dzięki z góry za pomoc.
Nie dostaniesz. Chyba, że jakiś szmelc z allegro, który w teorii będzie miał wszystko a w rzeczywistości skończy żywot po pierwszej wymianie baterii.
1. Z dwóch ww. brałbym Nomad.
2. Można poszukać używek starego modelu Tikka XP. Do tego kupujemy diodę, np. Cree XP-G, poświęcamy 5 minut z lutownicą i już jest światełko, które mocno świeci i jest niezawodne.
3. Fenix HL21 głupią opcją nie jest. Fenix to specjalista od latarek, choć problemu z gwarancją mojego HP11 szybko nie zapomnę...
4. Zobacz sobie jeszcze czołówki Ultrafire, to chinole ale dobre i tanie
1. Z dwóch ww. brałbym Nomad.
2. Można poszukać używek starego modelu Tikka XP. Do tego kupujemy diodę, np. Cree XP-G, poświęcamy 5 minut z lutownicą i już jest światełko, które mocno świeci i jest niezawodne.
3. Fenix HL21 głupią opcją nie jest. Fenix to specjalista od latarek, choć problemu z gwarancją mojego HP11 szybko nie zapomnę...
4. Zobacz sobie jeszcze czołówki Ultrafire, to chinole ale dobre i tanie
Czesc! Chcialem napisac pare zdan po zakupie Mactronic Luny. Pozno to pozno, ale lepiej pozno niz wcale.
Co do moich wymagan - ujdzie. Latarka wykonana dobrze, wodoszczelnosc do tej pory sprawdzona tylko w deszczu no i w snieg spadla i chwile polezala to problemu nie bylo. Niestety, jednak brak dyfuzora daje popalic, bo swiatlo jest jednak dosc mocno skupione. Czesto by sie chcialo zeby poswiecila troche szerzej a tu klops. 3 x AAA to za malo. Na pewno moja nastepna czolowka bedzie przynajmniej na AA. Niestety nie mierzylem czasu swiecenia, po prostu jak sie konczylo zasilanie to zmienialem. Na high swieci bardzo mocno (przynajmniej dla mnie), wiekszosc czasu u mnie pracuje na mid i low. Zielona i czerwona dioda nie przydala mi sie ani razu. Pasek dosc dobry, trzyma sie na glowie poprawnie, nawet podczas biegania. Przycisk wlaczania wyczuwalny nawet w rekawicach, nie bylo problemu. Mechanizm ustalania pochylenia tez w miare stabilnie sie utrzymywal w jednej pozycji, podczas biegania nie latala.
Zerknalem na ceny Luny - okolo 110 zl. Mysle, ze za ta cene jest to dobry wybor, pod warunkiem nie za wielkich wymagan. Ot taka standardowa czolowka z calkiem ciekawym designem.
Co do moich wymagan - ujdzie. Latarka wykonana dobrze, wodoszczelnosc do tej pory sprawdzona tylko w deszczu no i w snieg spadla i chwile polezala to problemu nie bylo. Niestety, jednak brak dyfuzora daje popalic, bo swiatlo jest jednak dosc mocno skupione. Czesto by sie chcialo zeby poswiecila troche szerzej a tu klops. 3 x AAA to za malo. Na pewno moja nastepna czolowka bedzie przynajmniej na AA. Niestety nie mierzylem czasu swiecenia, po prostu jak sie konczylo zasilanie to zmienialem. Na high swieci bardzo mocno (przynajmniej dla mnie), wiekszosc czasu u mnie pracuje na mid i low. Zielona i czerwona dioda nie przydala mi sie ani razu. Pasek dosc dobry, trzyma sie na glowie poprawnie, nawet podczas biegania. Przycisk wlaczania wyczuwalny nawet w rekawicach, nie bylo problemu. Mechanizm ustalania pochylenia tez w miare stabilnie sie utrzymywal w jednej pozycji, podczas biegania nie latala.
Zerknalem na ceny Luny - okolo 110 zl. Mysle, ze za ta cene jest to dobry wybor, pod warunkiem nie za wielkich wymagan. Ot taka standardowa czolowka z calkiem ciekawym designem.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 24 lut 2014, 17:55 przez b@rto, łącznie zmieniany 1 raz.