Tablet do 600 zł
Tablet do 600 zł
Witajcie. Chciałbym kupić tablet, ale nigdy nie miałem do czynienia z tym urządzeniem, więc przydałaby się pomoc w wyborze. Chodzi mi o tablet głównie do gier oraz Internetu, a niekiedy oglądania filmów i słuchania muzyki, rzadko do przeczytania jakiejś książki.
Zastanawiałem się nad takimi tabletami: Samsung Galaxy Tab 2 7.0 P3100 oraz Overmax Solution 7 II.
Jeśli chodzi o Samsunga, to sprawa wygląda dosyć dobrze, ponieważ większość recenzji i opinii jest pozytywna, a na youtube można zobaczyć sporo filmików jak to się mniej więcej prezentuje. Natomiast w przypadku Overmaxa, to totalna zagadka, gdyż niby jest go pełno na allegro, w opisach jest wszystko ładnie napisane, jaki to on cudowny, ale czy sprzedawca napisałby coś złego? Widnieje także znaczek Laur Klienta "Odkrycie Roku 2013", jednak w przypadku recenzji lub opinii nie można się niczego doszukać. Nie znalazłem absolutnie żadnej recenzji, ani żadnego filmiku z udziałem tego konkretnego modelu, więc dobrze by było, aby coś o nim napisała osoba, która miała z tym tabletem jakiś kontakt, bo podobno podawane parametry w opisach aukcji są niezgodne z ich rzeczywistymi odpowiednikami (np. 8 rdzeniowa grafika czy procesor 4x 1,5 GHz).
Przykładowe parametry, które chciałbym, aby posiadał:
System: Android 4.0 i wyższy
Wyświetlacz: 7 cali lub więcej, ale raczej 7-8 będzie najodpowiedniejsze
Procesor i grafika: takie, by płynnie działały wszystkie najnowsze gry na najwyższych detalach oraz sam tablet nie przycinał
Modem 3G: wbudowany, ponieważ chcę korzystać z AERO2, a niektóre tablety nie posiadają tego i musiałem je wykluczyć
RAM: minimum 1 GB, standard już
Dysk Twardy: co najmniej 8 GB
Porty: przynajmniej na karty pamięci oraz gniazdo słuchawkowe
Aparat: jakikolwiek
Bateria: wiadomo, im dłużej wytrzyma, tym najlepiej
Cena: do około 600 złotych
Prosiłbym o doradzenie, który z tych tabletów jest lepszy i jak się sprawują w rzeczywistości, a być może znacie jakiś inny, lepszy od tych wymienionych.
Zastanawiałem się nad takimi tabletami: Samsung Galaxy Tab 2 7.0 P3100 oraz Overmax Solution 7 II.
Jeśli chodzi o Samsunga, to sprawa wygląda dosyć dobrze, ponieważ większość recenzji i opinii jest pozytywna, a na youtube można zobaczyć sporo filmików jak to się mniej więcej prezentuje. Natomiast w przypadku Overmaxa, to totalna zagadka, gdyż niby jest go pełno na allegro, w opisach jest wszystko ładnie napisane, jaki to on cudowny, ale czy sprzedawca napisałby coś złego? Widnieje także znaczek Laur Klienta "Odkrycie Roku 2013", jednak w przypadku recenzji lub opinii nie można się niczego doszukać. Nie znalazłem absolutnie żadnej recenzji, ani żadnego filmiku z udziałem tego konkretnego modelu, więc dobrze by było, aby coś o nim napisała osoba, która miała z tym tabletem jakiś kontakt, bo podobno podawane parametry w opisach aukcji są niezgodne z ich rzeczywistymi odpowiednikami (np. 8 rdzeniowa grafika czy procesor 4x 1,5 GHz).
Przykładowe parametry, które chciałbym, aby posiadał:
System: Android 4.0 i wyższy
Wyświetlacz: 7 cali lub więcej, ale raczej 7-8 będzie najodpowiedniejsze
Procesor i grafika: takie, by płynnie działały wszystkie najnowsze gry na najwyższych detalach oraz sam tablet nie przycinał
Modem 3G: wbudowany, ponieważ chcę korzystać z AERO2, a niektóre tablety nie posiadają tego i musiałem je wykluczyć
RAM: minimum 1 GB, standard już
Dysk Twardy: co najmniej 8 GB
Porty: przynajmniej na karty pamięci oraz gniazdo słuchawkowe
Aparat: jakikolwiek
Bateria: wiadomo, im dłużej wytrzyma, tym najlepiej
Cena: do około 600 złotych
Prosiłbym o doradzenie, który z tych tabletów jest lepszy i jak się sprawują w rzeczywistości, a być może znacie jakiś inny, lepszy od tych wymienionych.
O ile się nie mylę nawet Xiaomi Mi3 ma moduł graficzny z 8-mioma rdzeniami i 4-ro rdzeniowy procesor taktowany 2,3Mhz.lobudek pisze:Oczywiście, że samsung.... czytając opis tego "overmaxa" można się tylko śmiać. 8 rdzeniowa grafika hahaha, nawet w komputerach niema "x" rdzeniowych kart graficznych, są co najwyżej dwuprocesorowe.
No tak bez sprawdzenia informacji o tablecie i ogólny brak informacji na temat układów graficznych wywołuję śmiech.lobudek pisze:Oczywiście, że samsung.... czytając opis tego "overmaxa" można się tylko śmiać. 8 rdzeniowa grafika hahaha, nawet w komputerach niema "x" rdzeniowych kart graficznych, są co najwyżej dwuprocesorowe.
Do rzeczy Nie wiem czy jest warto pchać się w Samsunga bo cena wyższa tylko przez to że to Samsung, tak samo jest z innymi znanymi markami.
Overmax na 100% cię zadowoli o ile obraz wyświetlany będzie Ci się podobał bo jednak pod tym względem wypada średnio do Galaxy Tabów, iPadów czy innych wielkich, ale mocy mu nie zabraknie tym bardziej że Ten Galaxy Tab już jest stary technologicznie.
Tak nawiązując jeszcze do tego co wyżej zostało napisane, posiada procesor MT6589 który jest w litografii 28nm czyli tak jak i te w nowych "markowych" tylko jest zbudowany na trochę słabszych ale i mniej prądożernych rdzeniach Cortex A7, ma natywną obsługę wideo nagrywanego i wyświetlanego w 1080p w 30kl/s.
GPU to znany i bardzo dobry PowerVR SGX 544MP , jest on np. PlayStation Vita,iPhonie 4S i iPadzie 2 ale ma większą ilość rdzeni czyli 8 wiec sam sobie odpowiedz czy będzie Ci brakowało mocy.
Tak już na marginesie, karty graficzne mają ogromne ilości rdzeni /procesorów strumieniowych (do tego dochodzi wiele innych wyspecjalizowanych jednostek takich jak ROP), ale słabych w porównaniu do procesorów wielordzeniowych, sęk w tym że każdy liczy w tym samym czasie (równolegle) i dla tego mocą wielokrotnie przewyższają CPU.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Ale, że co?lobudek pisze:Oczywiście, że samsung.... czytając opis tego "overmaxa" można się tylko śmiać. 8 rdzeniowa grafika hahaha, nawet w komputerach niema "x" rdzeniowych kart graficznych, są co najwyżej dwuprocesorowe.
Oczywiście, że mają. Taka Tegra3 ma 12 rdzeni:
http://www.nvidia.co.uk/object/tegra-3-uk.html
Tegra4 ma 72 rdzenie
Mali400 (z tego overmaxa ma 4 rdzenie, nie chciało mi się szukać, czy faktycznie ten tablet ma 2 takie procesory graficzne)
PoverVR SGX 540 ma powiedzmy 4 rdzenie (chociaż to jest troszkę inna architektura)
http://en.wikipedia.org/wiki/PowerVR
A co do komputerów,
Ostatnio walczę z systemem VDI, który ma karty graficzne z uwaga ponad 3 tysiącami rdzeni.
Też nie maiłem z tabletami wcześniej do czynienia, aż wczoraj zakupilem dzieciakom 2x http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-m ... ialy.bhtml
Całkiem fajnie to chodzi - dużo zależy od zastosowań do których będziesz używał. do tej pory preferowałem zdecydowanie netbooka, ale może jak pomęcze lenovo dłużej to wtedy się wypowiem
Pozdro
[ Dodano: 10 Grudzień 2013, 13:07 ]
Też nie maiłem z tabletami wcześniej do czynienia, aż wczoraj zakupilem dzieciakom 2x lenovo-ideatab-a1000
Całkiem fajnie to chodzi - dużo zależy od zastosowań do których będziesz używał. do tej pory preferowałem zdecydowanie netbooka, ale może jak pomęcze lenovo dłużej to wtedy się wypowiem
Pozdro
Też nie maiłem z tabletami wcześniej do czynienia, aż wczoraj zakupilem dzieciakom 2x lenovo-ideatab-a1000
Pozdro
Pozdro
Pozdro
Pozdro
Ten Overmax nie ma Mali400 tylko jak napisałem "PowerVR SGX 544MP OpenGL ES2.0" jest on 8 rdzeniowy.mick1 pisze:Mali400 (z tego overmaxa ma 4 rdzenie, nie chciało mi się szukać, czy faktycznie ten tablet ma 2 takie procesory graficzne)
A PoverVR SGX 540 moze mieć do 4 rdzeni.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC