Najtańsze ledy Cree? Gdzie?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Drut12

Najtańsze ledy Cree? Gdzie?

Post autor: Drut12 »

Witam. Dostałem właśnie 10 latareczek od firmy ochroniarskiej w której są poprzepalane ledy ze starości. Chciałem powkładać tam XM-l (najlepiej t6 ), ale zauważyłem że najtaniej kosztują one 30zł/szt ( co i tak będzie kosztować mnie 300zł ). Wiece może gdzie można kupić owe ledy w mniejszej cenie? Nie muszą być na podkładach. Latareczki to WF-501B na 6x amc. Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony niedziela 08 gru 2013, 20:42 przez Drut12, łącznie zmieniany 1 raz.
macgap90

Post autor: macgap90 »

W maritex-ie masz emitery poniżej 20zł brutto. I co do uszkodzenia ze starości to raczej mało prawdopodobne chyba, że naprawdę bardzo dużo świecili ale ja bym się dokładnie przyjrzał odprowadzaniu ciepła, bo z tego co kojarzę to UF WF-501 jest na d26, a nie wkręcanej głowicy. Na forum znajdziesz zdjęcia i opisy jak poprawić termikę.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Obstawiam złe odprowadzanie ciepła z diod, jeżeli latarki były prosto od chinczyka/allegro, to jak zawsze nawalone było pod diody badziewnego silikonu co przy module drop-in skończyło się tak jak piszesz.
Diody można kupić http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/18236 przy 10sztukach cena jest dobra.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

maciex93 dobrze pisze, w tych latarkach trzeba poprawić odprowadzanie ciepła. Widziałem że inni owijali moduł folią miedzianą, wie ktoś czy zwykła folia aluminiowa się też sprawdzi? nie mogę dostać nigdzie miedzianej ;/
Drag-On

Post autor: Drag-On »

Poszukaj bardzo cienkiej blachy miedzianej (typu 0,3 mm) i będzie ok. Ja mam tak poprawionego solarforce i działa a też ma moduł d26.
Awatar użytkownika
maciex93

Ciasno i równo (bez zagięć) nawinięta folia alu też się sprawdzi, zawsze lepsze to niż pusta przestrzeń.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
tnt_gt

Post autor: tnt_gt »

Folia aluminiowa "kuchenna" też działa. Sprawdzałem na Solarforce.
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

A smarować tą folię pastą termo ?
rg-42

Post autor: rg-42 »

Mam tę latarkę świeciłem tylko mocą 100% okazało się, że walnął sterownik. Po wymianie owinąłem moduł blachą 0,3mm, ale jak dla mnie moduł wchodził troszkę za luźno, więc dodałem jeszcze blachę 0,1mm i wchodzi ciasno, no i jest ok.
X1, S2, WF-501B, M1, C8, EKORAS C2,Sofirn SP36 BLF Anduril
Awatar użytkownika
maciex93

Sterowniki direct drive (DD) często padają po jakimś czasie, szczególnie gdy używa się dobrych markowych ogniw i trybu 100%, po prostu mosfet się przepala, ze względu na stosunkowo duży prąd, nieraz ponad 3,5A.
Ale tu jest mowa o wf-501 podobno ze sterownikami 6*amc, czyli dobre driverki, kłopot to ciepło a przy 2,1A jest już go sporo do odprowadzenia, sam mam bliźniaczy model wf-502 ze sterownikiem 6*amc, używam od ponad 2 lat, oczywiście moduł owinięty ciasno folią.

[ Dodano: 8 Grudzień 2013, 21:55 ]
Wojto pisze:A smarować tą folię pastą termo ?
Możesz dać cienką warstwę na moduł, owinąć folią, i potem na ściankę głowicy również cienką warstwę przed włożeniem modułu.
Awatar użytkownika
ledmocy

Post autor: ledmocy »

W ledimie kupisz w dobrej cenie XML'a Ledim
ODPOWIEDZ