Ledy z przodu

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
Awatar użytkownika
hornit

Ledy z przodu

Post autor: hornit »

Jak to jest ???
Mam zamontowanie oświetlenie led z przodu samochody włączane dodatkowym włącznikiem i czy jak włączę w/w ledy a nie mam podłączenia do świateł tylnych czerwonych czy muszę też włączyć tył do jazdy dziennej.
Hornit,WALLe BPM-2SL LED MACTRONIC
EDC X1
mick1

Post autor: mick1 »

http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat ... y_dziennej
A dokładnie:
Obowiązujący w UE i wielu krajach poza nią Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ (ECE) pozwala na montowanie takich świateł bez potrzeby ich współdziałania z tylnymi światłami pozycyjnymi
Wiem, że to wiki, ale tym razem piszą prawdę :)

Ale tak, czy tak:
Światła powinny mieć naniesiony w sposób trwały znak homologacji E razem z numerem identyfikacyjnym kraju wystawiającego certyfikat (np. E04 Holandia, E11 Wielka Brytania, E1 Niemcy, E20 Polska), oznaczenie typu reflektora RL wraz z numerem wersji regulaminu na podstawie którego otrzymany został certyfikat (aktualnie RL00), numer certyfikatu oraz nazwę producenta. Oznaczenia nie mogą być zmywalne lub łatwo usuwalne i powinny być widoczne po zamontowaniu świateł.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Jakaś partyzanta z tymi światłami.
Światła do jazdy dziennej powinny włączaś się z uruchomieniem silnika, a po włączeniu świateł mijania/pozycyjnych *automatycznie się wyłączać.
*
W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.
W Pojazdach zarejestowane po 31 grudnia 2009 roku światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi.

Poza tym, jaki sens jest jeździć w dzień na światłach pozycyjnych + oświetlenie tablicy rejestracyjnej, które przy lepszych światłach do jazdy dziennej sa niezauważalne a pobierają 2x wiecej prądu.
Awatar użytkownika
hornit

Głupi przepis, powinno być z tyłu tez konieczne a że ledy z przodu co to za różnica, światła to światła
EDC X1
mick1

Bardzo mądry przepis. Światła do jazdy w dzień mają spowodować, że nadjeżdżający z przeciwka mają Cię widzieć (w razie np manewru wyprzedzania). Zupełnie inne prędkości i siły działają w zderzeniu czołowym, a inne w "popchnięciu" kogoś od tyłu.

A co do przodu - homologacja to też dobry wymysł. Jak nieraz widzę, co ludzie potrafią wyprawiać ze światłami i w jak koncertowy sposób są w stanie oślepić nawet w dzień, to dziękuję za homologację (chociaż dziwi mnie to, że policja nie jest tak skuteczna w gonieniu tych wynalazków, jak skuteczna jest na polu pomiarów prędkości).
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

mick1 pisze:Bardzo mądry przepi
vs
hornit pisze:Głupi przepis,
;) Można dyskutować. Osobiście też bym wolał, żeby z tyłu też musiały się czerwone świecić. Bo teraz, to niektórym się świecą, niektórym nie. Z przodu wszystkim (no prawie oczywiście) się świecą i jest jednolicie. A z tyłu różnie, zależy co kto ma. Jak widzę auto z włączonymi z tyłu światłami to wiem, że jest w "ruchu" (odpalony silnik i tak dalej) - jeżeli stoi, to i tak wiem, ze trzeba uważać omijając, bo może nagle ruszyć, a nie traktuję jak zaparkowane. A jak jest coś z wyłączonymi z tyłu światłami, to myślę, że raczej jest zaparkowany (wyłączony silnik).

A co komu by przeszkadzało, żeby dzienne z tyłu czerwone też się świeciły? Ledy czerwone dużo prądu nie zużywają... A było by jednolicie i widoczność też lepsza.

Szczególnie, że przepis jest taki, że można i tak i tak... czyli sam przepis powoduje niejednolitość.

Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
mick1

Tzn inaczej, Bardzo mądry przepis, że nakazuje włączać światła z przodu. To, czy z tyłu powinny być, czy nie - nie mnie decydować, ale te światła są wg mnie znacznie mniej ważne, niż właśnie przód :)
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Czerwone ledy pobierają mało prądu, ale kto ma światła ledowe z tył?
Pomijając wynalazki typu żarówki led i samochody ze salonu.
Poza tym to by już komplikowało fabryczną instalacje.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

nie przesadzajmy, przecież w wielu autach postojowe z tyłu mają po 5W
Awatar użytkownika
hornit

Dopóki nie było wynalazku typu LED, czerwone"paliły się non stop", teraz jak widać, oszczędność na aku nie na życiu.
EDC X1
Karolcio

Post autor: Karolcio »

Nie dajmy się zwariować. Przepis nakazujący żeby pojazdy nieuprzywilejowane w naszym klimacie nawet w południe w lipcu musiały jeździć na światłach jest - delikatnie mówiąc - kontrowersyjny.
Zapraszam na http://dadrl.pl/
ODPOWIEDZ