latarka Convoy C8/Convoy S2

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
lobudek

latarka Convoy C8/Convoy S2

Post autor: lobudek »

Jako, że jestem nowy na forum to serdecznie wszystkich witam. Wieczory są coraz dłuższe, a jako że nie mam żadnej latarki ( pomijając śmieszne latareczki na zwykłych LED-ach, które z latarką za dużo wspólnego nie mają ) postanowiłem coś kupić. Zdążyłem już trochę tematów przeczytać i chyba najlepszym wyborem dla mnie będzie Convoy C8 lub Convoy S2. Zastanawiam się czy nie kupić czasami tych 2 latarek ( ceny nie sa wygórowane, to czemu nie ) tylko tu nasuwa się pytanie czy kupować gotowca, czy samemu dobrać "wnętrzności". Czytając forum natknąłem się na najodpowiedniejszą - według userów konfigurację dla latarki "S2", czyli:
obudwa
dioda
sterownik
Może przez ten czas pojawiło sie jakieś lepsze rozwiązanie?
Mam problem z dobrym skonfigurowaniem "C8", chodzi głównie o zasięg. Możecie polecić coś godnego uwagi?
obudowa
dioda?
sterownik?
może odbłyśnik?
Oczywiście musiałbym jeszcze zakupić ładowarkę, a akumulatorki to doczytałem, że jeden kolega z forum oferuję, więc problem byłby załatwiony.
ładowarka
Pracy z narzędziami się nie boję, pojęcie o mechanice też mam ( od dziecka grzebie w warsztacie ) lutownicy także ( skończyłęm technikum elektroniczne ). Mam nawet tokarkę w razie gdybym musiał coś "poprawić po fabryce".
Kolejne pytanie dotyczy zamawiania z tego sklepu "FastTech". Wysyłka rozumiem jest darmowa? , żadnych ukrytych kosztów niema? Można śmiało tam zamawiać? Prosze o wyrozumiałość i pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Generalnie wszystko zależy od twoich upodobań.
Jaką barwe światła preferujesz i jakim budżetem dysponujesz.
Wybrałeś do S2 optymalną konfiguracje czyli sterownik 2.1A
Diode XM-L2 T6 3C ( neutralna barwa światła )
Powinno być ok.
Co do C8 to host zawiera już reflektor.
Więc tylko potrzebujesz sterownik jakiś 2.8A proponuje 8xAMC
i diode, może być ta sama co do S2.
Z Ft nie ma żadnych kosztów ukrytych.
Potrzebujesz konta w paypalu.
Obydwie latarki możesz także zakupić w forumowym sklepiku, już poprawione termicznie i elektrycznie.
lobudek

Generalnie to nie mam pojęcia co będzie dobre, ale jeśli chodzi o barwę światła to neutralne będzie oczywiście najlepsze. Co do kosztów, to powiedzmy 50$ za wszystko.
Narazie wyszło mi coś takiego, może dorzucić jeszczę pare dupereli np. jakiś kolimator lub tym podobne? Driver do C8 będzie ok? Co do reflektora to wiem, że obudowa już go posiada, ale chodziło mi o jakiś na ewentualną podmianę, na np. bardziej skupiający światło?
Obrazek
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Driver będzie idealny.
Co do reflektora to chcąc bardziej skupić światło potrzebujesz ref większej średnicy, a ten fizycznie się nie zmieści do latarki.
Moszesz wybrać pomiędzy reflektorem OP ( texturowanym) lub SMO ( gładkim ).
W przypadku C8 różnica jest tylko w przejściu promienia głównego w promień boczny, ref OP ma je bardziej płynne, SMO ma widoczne odcięcie.
W zasięgu róznica niewielka.
Każde grzebanie przy reflektorze wiąże się z tym że do środka dostanie się więcej paprochów.
Osobiście wolał bym mieć w kieszenie 2 latarke niż sam reflektor.
lobudek

smokuxx1987, rozumiem, dlatego zmianę reflektora sobie odpuszczę ( i tak pewnie miło zaskoczę się mocą latarki w porównaniu do tego co miałem ). W takim razie to co mam w koszyku będzie ok, nic nie trzeba zmieniać? 41$ przy obecnym kursie USD to jakieś niecałe 130zł, więc nie jest źle jak za dwie w miarę dobrej jakości latarki :)
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

A może szybki AR do tego jeszcze? nie wiem czy na Fasttech mają odpowiednie, musisz zobaczyć.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Nie wiem jakiej grubości jest to podłoże diody.
Na FT są szybki z powłokami AR ale są cieńsze od oryginalnej z C8, dlatego wymieniając szybke pasuje albo dać diode na podłożu 1.5 mm albo wykręcić troche pigułe.
https://www.fasttech.com/p/1203405
Tego 2 rozwiązania nie jestem zwolennikiem.
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

a do S2 mają szybkę? nie wiem jakie wymiary ma oryginalna
fazi

Post autor: fazi »

Na FT są szybki z powłokami AR ale są cieńsze od oryginalnej z C8, dlatego wymieniając szybke pasuje albo dać diode na podłożu 1.5 mm albo wykręcić troche pigułe.
Można też dać grubszy o-ring pod szybkę :)

Pzdr
rg-42

Post autor: rg-42 »

smokuxx1987,
Nie wiem jakiej grubości jest to podłoże diody.
https://www.fasttech.com/p/1203405
Tego 2 rozwiązania nie jestem zwolennikiem.
Pod pigułę można dać przecież podkładkę.
X1, S2, WF-501B, M1, C8, EKORAS C2,Sofirn SP36 BLF Anduril
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
rg-42 pisze:Pod pigułę można dać przecież podkładkę.
To akurat nie najlepszy pomysł, gdyż dodaje dodatkową przeszkodę na drodze ciepła.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
lobudek

Chyba sobie odpuszczę tą wymianę szybki i zamówię to co pokazałem w koszyku.
Swoją drogą miał ktoś stycznosć z tą małą latareczką za 1,78$? Dorzuciłem przy okazji, a może się taki kieszonkowiec przydać.
rg-42

Pyra,
To akurat nie najlepszy pomysł, gdyż dodaje dodatkową przeszkodę na drodze ciepła.
Wykręcona piguła w C8 oddaje mniej ciepła, niż dokręcona piguła z podkładką np. mosiężną- tak na chłopski rozum ;-)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
rg-42 pisze:Wykręcona piguła w C8 oddaje mniej ciepła, niż dokręcona piguła z podkładką np. mosiężną- tak na chłopski rozum ;-)
Możesz mieć rację, zależy to od kilku czynników... ale najlepszym wyjściem jest grubsze MCPCB lub oring i zasadniczo o to mi chodziło. Fakt, trochę za mało zacytowałem...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
rg-42

Miałem taką cienką mosiężną podkładkę pod pigułą zastosowaną, kiedy sprawdzałem w Convoy C8 diodę Cree XR-E na cieniutkim podłożu- przynajmniej nic nie latało… Potem wymieniłem na XM-L oraz podkładkę centrującą i mosiądz pod pigułą stał się zbędny, ale jak kiedyś wymienię szybkę np. tą podaną, to podkładka może wrócić. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ