Budowa ładowarki do pakietu Li-ion o dużej pojemnośći.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
lamparteciowa

Budowa ładowarki do pakietu Li-ion o dużej pojemnośći.

Post autor: lamparteciowa »

Witam
Na początku chciałbym powitać wszystkie koleżanki i kolegów na tym forum zwłaszcza że to mój pierwszy post.
Wyczaiłem okazję kupna wysoko prądowych ogniw litowo jonowych Samsung ICR18650-22P. Zbudowałem z nich pakiet po 7 ogniw równolegle i 3 takie równoległe pakiety w szereg aby uzyskać 12,6V. Potrzebuje takiej baterii do wkrętarki aby nie padła szybko i aby ogniwa miały lekko mimo że są wysoko prądowe. Teraz mam problem czym to ładować. Wszystkie przewody mam wyprowadzone do zasilania i balansowania również tylko kwestia ładowarki. Robiłem już balanser z tej strony http://www.zajic.cz/omezovac/omezovac.htm do pakietu na ogniwach LiFePo4 a zasilacz oparty na układzie LM723 (dostosowany zasilacz CB) http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1363084.html i działa to bardzo stabilnie wszystkie cele są ładnie doładowywane i myślę aby zastosować taki sam układ do tego pakietu tylko zwiększyć wydajność prądową aby ładować na dwa zakresy wolne 0,5C czyli jakieś 7,5A i szybkie 1C 15A. Pytam czy ten balanser da radę z taką pojemnością bo o układ ładowania (zasilacz) się nie martwię.
Dziękuje i pozdrawiam!
Obrońmy rtęciówki!
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Na stronie pisze max Prąd przy dobrym chłodzeniu 3A.
Więc raczej nie da rady z większymi prądami.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
smokuxx1987 pisze:Na stronie pisze max Prąd przy dobrym chłodzeniu 3A.
Więc raczej nie da rady z większymi prądami.
Weź jednak pod uwagę, że balansowanie pakietów zaczyna się dopiero pod koniec ładowania, kiedy prądy już znacznie spadną. No chyba, że pakiet jest mocno rozjechany...
Przy dobrym pakiecie, spokojnie podoła, przy mocno rozjechanym, mogą pojawić się problemy.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
lamparteciowa

Post autor: lamparteciowa »

Dzięki Panowie za odpowiedzi w takim razie chyba będzie można budować ten balanserek i pomału robić resztę czy może coś innego mi podpowiecie ale też dużo pieniędzy nie chcę wydać na ten cel ogniwa kosztowały mnie do tego pakietu 207zł ...

Proszę o poradę związaną z balansowaniem czy na pewno na rade mi ten układ.
Obrońmy rtęciówki!
ODPOWIEDZ