Problem z UltraFire KF-T60

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
SST-90

Problem z UltraFire KF-T60

Post autor: SST-90 »

Witam:)

Trochę ponad rok temu zakupiłem latarkę UltraFire KF-T60 na XM-L'u

http://dx.com/p/ultrafire-kf-t60-ha-ii- ... 8650-57003

Kilka dni temu nagle przestała świecić..;/

Sprawdziłem miernikiem włącznik. Wiem, że działa.
Podłączyłem (dosłownie na sekundę) diodę bezpośrednio do niezbyt naładowanego ogniwa i wiem, że świeci.

Więc problem chyba tkwi w sterowniku. Jak go sprawdzić/pomierzyć ?
Posiadam prosty miernik widoczny na zdjęciu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pomóżcie jak się do tego zabrać :)
WF-501B MC-E, KF-T60 XM-L, LL V6 Coast Stainless Steel, S1661501 3 x CREE XM-L U2, Olight S10 Baton XM-L2
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

To jest DD driver. Nie nadaje się do diod z niskim Vf . Przy naładowanym ogniwie "morduje" diodę.
Jaki prąd idzie z ogniwa taki trafi na diodę "-" spadki na połączeniach elektrycznych, sprężynkach.
Wymiana na driver oparty na AMC.
Poprawa połaczeń elektrycznych: zmostkowanie sprężynki oraz sprawdzenie spadku napięcia (pod obciążeniem) na włączniku. Ew. wymiana włącznika.
Poprwaienie odprowadzenia ciepła z diody: spolerowanie MCPCB diody i piguły, pomiędzy dobra pasta (odpowiednie dociśnięcie poprzez dokręcenie piguły).
Ciekawe czy jest dziura pod didą?
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
SST-90

Post autor: SST-90 »

Nie łatwiej było napisać : "wymień cała latarke" :P
(oczywiście żartuje)

Pytałem bo chcę się czegoś nauczyć:)
Ciekawi mnie co i jak można miernikiem sprawdzić, żeby dokładnie ustalić przyczynę usterki drivera.

Nie myślałem o naprawie starego drivera, ponieważ kilka dni temu zamówiłem już od Greg'a driverek i XM-L2 na padzie.

Co do piguły to wygląda ok. Trochę polerki i będzie śmigać:)

Piszesz jeszcze o " sprawdzeniu spadku napięcia (pod obciążeniem) na włączniku".
Powiedz proszę jak to zrobić ?

Co oznacza: " zmostkowanie sprężynki" ?

Co do pasty termo to mam małe osiągnięcia w chłodzeniu wodnym komputerów, więc na pewno coś dobrego znajdę w domu:)
Myślę, że ARCTIC SILVER 5 wystarczy.

Dziękuje za zainteresowanie moim problemem.
WF-501B MC-E, KF-T60 XM-L, LL V6 Coast Stainless Steel, S1661501 3 x CREE XM-L U2, Olight S10 Baton XM-L2
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

SST-90 pisze:Piszesz jeszcze o " sprawdzeniu spadku napięcia (pod obciążeniem) na włączniku".
Powiedz proszę jak to zrobić ?
Puszczając prąd przez niego i mierząc napięcie na jego stykach. Najlepszy do tego celu jest zasilacz laboratoryjny z trybem stałego prądu ale spokojnie pomiar można wykonać na włączonej latarce.
SST-90 pisze:" zmostkowanie sprężynki"
Połączyć należy np plecionką lutowniczą oba końce sprężynki.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Fotka z mojej oferty na S2. FOTKA . Stal stosowana na sprężynki nie jest dobrym przewodnikiem.

Najprościej jak pomierzyć spadek napięcia (bez zasilacza laboratoryjnego):
Wymontować włącznik. Napięcie mierzymy bezpośrednio na wyjściach z włącznika miernikiem.

Potrzebna będzie latarka. Wymontowany włącznik z płytką i sprężynką (z podłączonym voltomierzem) łączymy ogniwo z tubą (tak jak jest orginalnie tylko włącznik bez obudowy).

W trybie HI pobór prądu jest 2,8A (zwykle) to przy takiej wartości możemy zmierzyć spadek napięcia na włączniku.

Jeśli jest 0,05V jest bardzo dobrze. Jak jest 0,5V jest źle.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
ODPOWIEDZ