Powitanie

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Cool Breeze

Powitanie

Post autor: Cool Breeze »

Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich forumowiczów.
Postanowiłem kupic sobie jakąś latarkę EDC ale niespecjalnie widzi mi się żeby wydac 200zl na kieszonkową latarkę :shock: więc pomyślałem że zapytam na forum (jakoś torch.pl nie przypadło mi do gustu)
Przeglądając popularny serwis aukcyjny natrafiłem na takie coś:
http://www.allegro.pl/item468388005_moc ... ratis.html
Wygląda nieźle, 5 wattowa dioda, 90 lumenów itd.
Oczywiście nie jestem idiotą żeby wierzyc we wszystko co piszą na aukcjach, także proszę o pomoc.
Chciałbym wiedziec czy możliwe jest kupno w miare porządnej latarki w cenie ok. 50zł
Miło by było gdyby nie była plastikowa żeby nie rozpadla się po upadku z 1,5 metra.

Jeśli pomyliłem działy to przepraszam. Proszę o jakieś rozsądne sugestie.

Dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bulba

Post autor: Bulba »

Jestem w stanie zalozyc sie o 4-packa, ze pigula bedzie tam taka sama jak
w Boerle 1/5/8 Watt, czyli żenua.
Cale szczescie, ze da sie dosc latwo wymienic diode.
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Nic tylko ja musieć napisać padaka na maxa 8watt :D
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Dla mnie opis jest niejasny: raz jest "oksydowana" a raz "trwała powłoka galwaniczna". Potem jest "jedna z najjaśniejszych latarek taktycznych w tym przedziale cenowym - siła światła do 90 lumenów na dobrych bateriach litowych" - po pierwsze 90 lumenów to nie tak znowu wiele, po drugie nie piszą tak naprawdę otwarcie, ze może to pracować na aku litowych, a tylko, ze jak by pracowalo to by tyle mialo.... Jesli nawet, to miałbyś dodatkowe koszty by kupić i akusy i ładowarkę do nich. A na zwykłych bateriach AAA będzie świeciło raczej niemrawo - na pewno nie da obiecywanych 90 lumenów skoro tyle ten supersprzęt może dać przy litówkach.

Z Twojego posta nie do końca wiem, co chciałbyś kupić - pewne pojęcie daje zaprezentowana latarka. Zakładając więc, że EDC znaczy dla Ciebie w tym przypadku małą, zasilaną z popularnych baterii AA lub AAA, beztrybową latarkę z aluminium mogę powiedzieć, że jest trochę chyba ciekawszych propozycji niz to co na tej aukcji.

Mam na mysli latarki o uniwersalnym zasilaniu, takie jak Romisen RC-K4 lub Romisen RC-KF.

Choć ja sam kupiłem sobie jako EDC Ultrafire C3 Cree Q5 5-Mode z akusem 14500 (mogę więc używać jej bez przedłużki a mam odpowiednią jasność) i jestem bardzo zadowolony z jasności i trybów tego maleństwa. Jeśli na wypróbowanie jak świeci ze zwykłymi bateriami AA i z możliwością późniejszego przejścia na akumulatory litowe to mógłbyś kupić sobie UltraFire C3 Mode-A Cree P4-WC 4-Mode 120-Lumen LED Flashlight (1~2*AA/1*14500) - osobiście kupiłem juz takie 3 na prezenty. Wprawdzie aby uzyskać zadowalającą ilość światła musisz używać jej z przedłużką i dwoma bateriami AA, ale nawet wtedy jej wielkość nie jest taka straszna... Cena 18.50 mieści się mniej więcej w określonym zakresie cenowym.
Ostatnio zmieniony niedziela 09 lis 2008, 11:06 przez Pikom, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr.
Pikom
DNF

Post autor: DNF »

Cool Breeze, jednym slowem...daruj sobie to badziewie :grin:
Wejdz na www.dealextreme.com i wybierz sobie latareczke. Placi sie paypalem. Jak zalozyc PayPala itp jest opisane w tym dziale.
Pozdrawiam
DNF
PS na DX ta latarka kosztuje o ile dobrze pamietam 5$ :???:
Cool Breeze

Ok. Dzięki panowie za pomoc :smile: Poszperam troche na DealExtreme ale te co pokazał Pikom jak najbardziej mi się podobają. Czy free shipping oznacza darmową wysyłkę do Polski??
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Tak, wysyłka jest darmowa. Ale popatrz też na inne latarki - moje wybory nie zawsze musza byc identyczne z wyborami innych, pewnie bardziej doświadczonych osób :)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Fakt,moim zdaniem allegrowa latarka , ta wymieniona, nadaje sie do...zapomnienia... :mrgreen:
Proponowane Ultrafire C3 w różnych odmianach są jak najbardziej OK. Również polecam te z przedłużką, diody najlepiej z wyższym binem(Q5, póxniej Q3, jest też jakaś P4 chyba...)
Z większych latarek, jeśli decydował byś się na zakup czegoś na 3 AAA to do listy Romisenów dorzucił bym:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.11119 naprawdę łądna i zgrabna, dobrze wykonana latarka.
Paypala i zakupów w Chinach się nie bój, w razie czego pomożemy
Cool Breeze

Przerabiałem już zakupy w Singapurze także się nie boję :wink: Ne mam niestety konta na PayPalu. Niestety, jestem taki że zanim coś kupię w necie lubie to dokładnie obejrzec na żywca, chocby w sklepie. Może ktoś się orientuje czy w stolicy jest taka możliwośc?? Np. jakiś dobrze wyposażony sklep??

A przy okazji, to jak może im się opłacac darmowa wysyłka???
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Co do sklepów nic nie wiem, ale ja bym najbardziej liczył na dobrze wyposażonego światełkowca z Wa-wy ;-)

Tylko sporo osób, nie pisze skąd jest, więc czasami ciężko sie dogadać...
Ostatnio zmieniony niedziela 09 lis 2008, 18:08 przez Pikom, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Bulba

Moze sie wstydza swojego miejsca zamieszkania ;P
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Calineczka pisze:[...]Z większych latarek, jeśli decydował byś się na zakup czegoś na 3 AAA to do listy Romisenów dorzucił bym:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.11119 naprawdę łądna i zgrabna, dobrze wykonana latarka.[...]
Faktycznie, wygląda nieźle, mozna mieć nadzieję że Romisen nie pokpi sprawy jesli chodzi o jakość obudowy. Tylko nie mogę doczytać na DX'ie, jaką to ma diodę w orginale? Bo zapewne Cool Breeze niechciałby dodatkowo nic modować.

Ale pewnie z 3xAAA uzyska lepsze światło niz z 1xAA w C3-kach.
Pozdr.
Pikom
DNF

Post autor: DNF »

Niewatpliwie jest to jakas cree:)
Nie koniecznie, jesli jest dobry step-up to z jednaj AA tez calkiem ladne swiatelko mozna uzyskac:)
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Pikom pisze:mozna mieć nadzieję że Romisen nie pokpi sprawy jesli chodzi o jakość obudowy.
Pikom, jak zdążysz w poniedziałek to sam ją omacasz :mrgreen: . Zamówiłem na prezent dla kogoś i nie wiem kiedy odbiorą...ale lada dzień. Jakościowo naprawdę dobra(już druga taka u mnie) a co do binu leda-pojęcia nie mam, pewnie nie zaszaleli, spodziewam się P4. Niemniej świeci całkiem przyzwoicie, omierzyć luksomierzem?
Awatar użytkownika
Bulba

Dziwne pytanie :)
Go, go, go.....
ODPOWIEDZ