Pasowało by kiedyś porównać moją z Twoją latarką i sprawdzić jak przekłada się wielkość ref na odległość. Możesz zrobić porównanie tej mniejszej z tą większą to już dało by mi jakiś pogląd. Pozdrawiam.
Duże znaczenie ma też osadzenie palnika. Ja swój jak bym cofnął kilka mm osiągnął bym lepsze skupienie. Ale na moje potrzeby uznałem że jest dobrze jak jest.
U mnie reflektory mają fabrycznie mocowanie pod H3, więc mam tylko możliwość regulacji palnika w jednym kierunku moge go wysynąć z reflektora do tył przez zastosowanie podkładki.
Głębiej nie da się go osadzić bez przeróbki reflektora.
smokuxx1987 pisze:
Ustawienia moim zdaniem takie które najbardziej oddają rzeczywisty obraz, czyli:
ISo 1600 f 2.8 1/2.5
Nie żebym się czepiał ale lekko podkręcone względem "forowego standardu". Przy ISO 1600 i przysłonie F/2.8 czas powinien wynosić 1/13 - 1/15. Lepiej też zdjęcia robić przy ISO100 ew ISO200 (i przy dłuższych czasach), bo wtedy matryca rejestruje z większą dynamiką tonalną (więcej szczegółów jest w partiach jasnych i ciemnych).
ElSor.
Fotograf ze mnie żaden więc uwagi odnośnie ustawień mile widziane.
Gdzieś wyczytałem że im większe iso tym lepiej i do tego dobierałem przesłone i czas.
Forumowego standardu nie mogłem znaleść nigdzie.
Jakie te ustawienia najlepsze?
ISo 100 i przesłona i czas na ile?
Sorki. Coś źle odczytałem. Przy ISO 200 i F/2.8 czas powinien wynieść 0,6-0,8s
Każde podwyższenie ISO 2x to potrzeba skrócenia czasu o połowę (i odwrotnie).
Możesz także ustawić ISO 200 F/3.5 i czas na 1s wtedy powinna być lepsza ostrość zdjęcia.
Zrobiłem zdjęcia z nowymi ustawieniami, niestety śnieg i brak statywu troche przeszkadzał.
ISO 200 F 2.8 T1.1.3
80m
90 m
250 m
Układ wiązki
Zdjęcia porównawcze wcześniejszy hid z refem 10 cm