lucky pisze:Serkules, podrzucisz linka do tych zagranicznych For z opiniami?
Podobnego typu problemy mają jak ludzie w tym wątku?
Jeśli tak bardzo pragniesz tych linków to poszukam ich jeszcze raz, gdyż czytałem te opinie jakoś na początku listopada (kiedy dokładnie nie pamiętam). Dziennie spędzam kilka godzin przed komputerem szukając informacji nt. różnych produktów, dyskutując z przedstawicielami, handlującymi, przeglądając forma internetowe. Napisz do mnie PW, że chcesz dalej te linki, Prześlę Ci je na PW.
W październiku niemal wszystkie sklepy wysyłkowe w Chinach miały problem z przesyłkami.
Dobry sklep to nie tylko szybka wysyłka, ale konkretne i rzeczowe działanie w przypadku jakichkolwiek problemów.
W tym czasie jak były perturbacje z chińską pocztą zamówiłem sześć paczek po ponad $100 i kilkanaście innych, od kilku do kilkudziesięciu dolarów. Zakupy robiłem m. in. w FastTech, Dealextreme, CNCQualitygoods, Intl-outdoor oraz w kilku firmach poprzez Aliexpress.
Z większością paczek były problemy, stąd niektóre rzeczy poszły poprzez Singapore Post, Swiss Post, jedna paczka wysłana DHL i ta jako jedyna dotarła do Polski po TRZECH dniach. Z pozostałymi były mniejsze lub większe problemy.
Zakupy w FastTech były jedną z najmniejszych paczek jakie zamawiałem, ale to właśnie FastTech robi największe problemy.
Zakupy prywatne w Chinach robię już od 2007/2008 roku. Czasami miesięcznie robię zakupy na kwoty przekraczające $1000, czasami są to nieco mniejsze kwoty.
Kiedyś przez kilka lat pracowałem w dziale zakupów w dużym zakładzie przemysłowym zatrudniającym wówczas kilka tysięcy osób. Prócz zakupów w mojej branży prowadziłem też całe ISO wydziałowe (pełna dokumentacja, procedury, instrukcje, listy dostawców itp. itd. etc......).
Cena nie zawsze jest priorytetem. Choć jest ważna, to jednak ważniejsza jest jakość i niezawodność (NIEEEEZAAAAWOOODNOOOŚĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) dostawcy.
Dlatego tworzyliśmy listy kwalifikowanych dostawców oraz listy dostawców rezerwowych.
Po tych numerach FastTech ląduje u mnie na liście rezerwowej, tzn. zakupy tam będą już tylko ostatnią deską ratunku.
Przez nieterminową dostawę elementów za kilka tysięcy złotych może stanąć produkcja, gdzie koszt postoju będzie liczony w setkach tysięcy złotych. Po tych latach pracy w zaopatrzeniu pozostały mi nawyki, których tam się nauczyłem (zboczenie zawodowe
).
Jeśli kolega lucky chce dalej ze mną dyskutować na temat dostaw i dostawców, proszę o wiadomość na PW. Wszelkie próby dyskusji ze mną w innej formie będę ignorował.
PS. Przpraszam za OffTop, postaram się już więcej nie umoralniać