Fakty i mity na temat diod LED

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

A jaką wydajność w % mają sterowniki ?
Awatar użytkownika
Borsuczy

Post autor: Borsuczy »

max4max pisze: Tak.
Zdecydowanie światło migające jest oszczędniejsze co do zużycia energii.
Stroboskop też ale już zdecydowanie mniej.
Światło migające/ stroboskop, to nie to samo przypadkiem? Czym to się różni?
max4max

Post autor: max4max »

Borsuczy pisze:Światło migające/ stroboskop, to nie to samo przypadkiem? Czym to się różni?
Raczej nie to samo.
Migające w/g mnie jest jak źródło światła rozbłyska/zapala się i następnie gaśnie całkowicie.
Różny może być czas zapalania się i czas przerwy w świeceniu.
Natomiast stroboskop to tylko zmniejszanie z określoną częstotliwością mocy do pewnego poziomu zwanego o ile się nie mylę wypełnieniem.
Poza tym schemat takiego stroboskopu może być np. podwójny potrójny itd tzn. występuje przygaśniecie , szybkie zapalenie na 100% znów przygaśniecie itd. z różnymi odstępami czasowymi.
Istotą stroboskopu jest bardzo bardzo krótki czas rozbłysku.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Wojto pisze:A jaką wydajność w % mają sterowniki ?
Te lepsze od 90 do 95% około.
Najpolularniejszy driver na zasilanie z jednego ogniwa czyli naing 105C ma 93%
ptja

Post autor: ptja »

smokuxx1987 pisze:Najpolularniejszy driver na zasilanie z jednego ogniwa czyli naing 105C ma 93%
jak to obliczyłeś? Wg mnie driver liniowy tego typu ma sprawność 78%-96% (przyjąłem napięcie zasilania od 4,5 do 3,45 i napięcie diody 3,3V; przy Vf diody 3V sprawność na początku spadnie do nieco ponad 71%)
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Przyjął napięcie na li-ion, które nawet na w pełni naładowanym akumulatorze, pod obciążeniem, po kilku sekundach pracy spada poniżej 4,0V. Zwyczajnie.

Całkowita sprawność drivera na AMC7135 przy zasilaniu 1x li-ion i białym LED Cree nowej generacji wynosi >90%.

Raczej nie znajdzie się innego typu drivera na ten zakres zasilania o większej sprawności całkowitej.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
ptja

4V zasilania i 3,3V na diodzie daje 82,5%. 90% jest dopiero, gdy napięcie zasilania spadnie poniżej 3 i 2/3V, czyli pewnie od połowy całego czasu (i znacznie więcej w stosunku do czasu świecenia pełną mocą).
IMHO te 93% jest mylące (i błędne).
greg pisze:Raczej nie znajdzie się innego typu drivera na ten zakres zasilania o większej sprawności całkowitej.
zgadzam się.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
max4max pisze:
Borsuczy pisze:Światło migające/ stroboskop, to nie to samo przypadkiem? Czym to się różni?
Raczej nie to samo.
Efekt stroboskopowy
każde światło stroboskopowe, jest światłem migającym, ale nie każde światło migające jest stroboskopem.
Światło stroboskopowe jest pewnym typem światła migającego, które ma na celu uzyskanie odpowiedniego efektu (efekt stroboskopowy na elementach wirujących, wywołanie dezorientacji, padaczki...). Z reguły jest to światło migające z relatywnie dużą częstotliwością.
Światło migające, zapala się i gaśnie, z reguły nazywane jest tak miganie z niska częstotliwością i mające charakter sygnalizacyjny.
Światło pulsujące, zmieniające jasność w czasie.
W zasadzie jeśli chodzi o stroboskop, to tu zastosowanie mają lampy wyładowcze i LED, światła migające i pulsujące, są dostępne dla żarówek.

Pozdrawiam
PS: max4max - według Twojego wyjaśnienia, kierunkowskazy żarówkowe to stroboskopy.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Nie liczyłem tego.
Pamiętam że w jakimś temacie na forum pisała wartość właśnie 93%...
ptja a jaka ci wyszła średnia sprawność w zakresie 4,2 do 3V ?
ptja

smokuxx1987 pisze:ptja a jaka ci wyszła średnia sprawność w zakresie 4,2 do 3V ?
nie liczyłem, nie widzę takiej potrzeby, prawdę mówiąc.
No i: jak liczyć średnią sprawność? Względem czasu? Mocy? Jakie przyjąć wartości dyskretne do obliczeń (albo funkcję i granice całkowania)?
IMHO dla 1S i tak nic lepszego w praktyce nie będzie, a po prostu w to 93% zwątpiłem.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
smokuxx1987

ptja pisze:
smokuxx1987 pisze:ptja a jaka ci wyszła średnia sprawność w zakresie 4,2 do 3V ?
nie liczyłem, nie widzę takiej potrzeby, prawdę mówiąc.
No i: jak liczyć średnią sprawność? Względem czasu? Mocy? Jakie przyjąć wartości dyskretne do obliczeń (albo funkcję i granice całkowania)?
IMHO dla 1S i tak nic lepszego w praktyce nie będzie, a po prostu w to 93% zwątpiłem.
Ja bym bardziej był skłonny w przedziale napięcia zasilania między 4.2 a 3V niż czasu bo czas działania uzależniony jest od ogniw. Pewnie ktoś już to robił, później poszukam może na BLF coś znajde.
max4max

Post autor: max4max »

Pyra pisze: Efekt stroboskopowy
każde światło stroboskopowe, jest światłem migającym, ale nie każde światło migające jest stroboskopem.
Światło stroboskopowe jest pewnym typem światła migającego, które ma na celu uzyskanie odpowiedniego efektu (efekt stroboskopowy na elementach wirujących, wywołanie dezorientacji, padaczki...). Z reguły jest to światło migające z relatywnie dużą częstotliwością.
Światło migające, zapala się i gaśnie, z reguły nazywane jest tak miganie z niska częstotliwością i mające charakter sygnalizacyjny.
Światło pulsujące, zmieniające jasność w czasie.
W zasadzie jeśli chodzi o stroboskop, to tu zastosowanie mają lampy wyładowcze i LED, światła migające i pulsujące, są dostępne dla żarówek.

Pozdrawiam
Witam.
Próbowałem opisać te 3 różne pojęcia , troszkę faktycznie można mieć zastrzeżenia co do strobo, ale po pierwsze efekt stroboskopowy opisany np. w wikipedii to nie to samo co tryb nazywany "strobo" w latarkach.

Zgadzam się z tym, że:
- miganie/ tryb migający - to zapalanie i całkowite gaśnięcie źródła ( sam to tak, też opisałem)
- pulsowanie/ tryb pulsacyjny - to dość szybkie zmiany natężenia źródła światła, bez całkowitego zgaśnięcia
- stroboskop/ tryb stroboskopu/strobo - cykliczne zapalanie źródła światła z bardzo dużą częstotliwością i krótkim okresem "rozbłysku"

Moim zdaniem to co w latarkach jest określane jako tryb strobo to bardziej pulsowanie z dużą częstotliwością najczęściej.
Pyra pisze:PS: max4max - według Twojego wyjaśnienia, kierunkowskazy żarówkowe to stroboskopy.
Wyjaśnienie faktycznie nie było do końca precyzyjne ( chodziło mi bardziej o to, że w przypadku strobo nie ma zauważalnej "chwili ciemności") , czyli moim zdaniem źródło światła podobnie jak przy pulsowaniu nie zdąży zgasnąć całkowicie i już następuje następny rozbłysk.
Co do kierunkowskazów to jest wiele takich, które gasną całkowicie.
Ciekaw jestem lepszych definicji tych zjawisk :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Stroboskop to dwa stany, włączony i wyłączony. Inaczej nie udało by się uzyskać efektu stroboskopowego, cały numer polega na krótkich i precyzyjnych błyskach. Gdyby występowało rozjaśnianie i przygasanie, to taki efekt uzyskali byśmy obserwując przedmiot w ruchu, czyli zamiast "pojawiania" się obserwowanego obiektu, obserwowalibyśmy tylko jego mniejsze lub większe rozmycie.
Szczególnie, że w latarkach strobo jest realizowane kluczowaniem za pomocą mosfetu, lub wejścia EN przetwornicy przez mikroprocesor, dający bardzo strome zbocza sygnału sterującego.
max4max pisze: Co do kierunkowskazów to jest wiele takich, które gasną całkowicie.
Całkowicie gasną tylko kiepskie lub LEDowe, w normalnych, włókno jest cały czas żarzone, aby zwiększyć trwałość żarówki. W przerywaczach elektromechanicznych było to konieczne do pracy elementu bimetalowego, w nowszych jest to realizowane przez dodatkowy rezystor, tranzystor, lub sygnałem PWM. Dzieje się tak od czasu, kiedy zauważono, że żarówki sterowane samym przekaźnikiem bardzo szybko się przepalały.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

W sumie kiedyś mieszkaliśmy w ziemiankach. Same zalety - dwie łapy, kawał patyka, parę godzin kopania i masz wille pod ziemią. Stała niska temperatura więc dziki po polowaniu się nie psują. Można iść za potrzebą w kąt, potem zasypać ziemią i już. Ekologicznie itd. A jak się nie podoba to kopiesz ziemiankę w innym lesie. Co za wygoda ! Same zalety...

Tak właśnie widzę porównanie latarek żarówkowych z diodowymi.
ILPT
Awatar użytkownika
Borsuczy

Post autor: Borsuczy »

skaktus pisze:W sumie kiedyś mieszkaliśmy w ziemiankach. Same zalety - dwie łapy, kawał patyka, parę godzin kopania i masz wille pod ziemią. Stała niska temperatura więc dziki po polowaniu się nie psują. Można iść za potrzebą w kąt, potem zasypać ziemią i już. Ekologicznie itd. A jak się nie podoba to kopiesz ziemiankę w innym lesie. Co za wygoda ! Same zalety...

Tak właśnie widzę porównanie latarek żarówkowych z diodowymi.

Dokładnie, widzisz jak teraz żyjemy? Same dziwadła technologiczne, w takiej ziemiance fajnie by było. :mrgreen: Żarówka jest symbolem wielu rzeczy, dla wielu jest dowodem istnienia prądu, że tak powiem, a na przykład w kreskówkach, jak bohater wpadł na genialny pomysł, to LED mu się nad głową zapalał? :mrgreen: Ostatnio naprawiłem takiego bazarkowego "szperacza LED" takiego że z tyłu ma klapkę z kilkoma diodami i po otwarciu jej te diody się zapalają, a z przodu normalne odbłyśniki z diodami. Wstawiłem tam baterię od telefonu, driver od lampki rowerowej i już tak się bawię nią, włączam/ wyłączam z nudów od ok. tygodnia i nic się nie rozładowuje świeci cały czas tak samo. Punkt dla LEDów :wink:
ODPOWIEDZ