Osram Duris S8 - pomiary parametrów
Osram Duris S8 - pomiary parametrów
Sample dostało już kilka osób ale tematu to jeszcze nikt nie założył
Model jaki mam to GW P9LMS1.EM czyli 390lm@200mA.
Prąd w A, napięcie w V, ilość światła w lx zmierzona w odległości 56cm poniżej diody, moc w W. Jeśli by przyjąć, że ilość lx = ilości lm to wychodzi, że z diody można wykrzesać aż ~670lm przy zdrowym overbooscie. Testy w domu wykazują także iż można spokojnie zastosować popularne zasilacze prądowe 350'tki do zasilania owych diodek bez zbędnego szoku dla nich
Model jaki mam to GW P9LMS1.EM czyli 390lm@200mA.
Prąd w A, napięcie w V, ilość światła w lx zmierzona w odległości 56cm poniżej diody, moc w W. Jeśli by przyjąć, że ilość lx = ilości lm to wychodzi, że z diody można wykrzesać aż ~670lm przy zdrowym overbooscie. Testy w domu wykazują także iż można spokojnie zastosować popularne zasilacze prądowe 350'tki do zasilania owych diodek bez zbędnego szoku dla nich
Wielkie dzięki za pomiary myślę, że sporo osób na nie czekało . Brakuje mi tylko pomiaru temperatury dla powiedzmy 240mA i 350mA czy nawet 400, bo to jednak jest 50% więcej prądu i chociaż ilość światła fajnie rośnie to nie wiadomo jak dioda radzi sobie z odprowadzaniem ciepła w końcu tutaj nie mamy pada termalnego tylko ciepło przekazujemy przez (chyba obydwa) pady zasilania.
Powiem że u mnie dioda na 350mA grzeje się bardzo słabo, jest na takim niedużym radiatorze, a po 5 minutach osiąga on temperaturę max 45-50°C. Więc myślę że gdyby ją puścić nawet na 450mA nie będzie problemu z pasywnym wychłodzeniem takiej diodki.
Ale i tak przy tych 350mA jest tyle światła że świeci o wiele lepiej od halogenki 20w.
Tak na marginesie to mają bardzo przyjemną barwę światła.
Ale i tak przy tych 350mA jest tyle światła że świeci o wiele lepiej od halogenki 20w.
Tak na marginesie to mają bardzo przyjemną barwę światła.
Przy wykorzystaniu zwykłego czujnika temperatury dołączonego do kompletu z multimetrem wychodzi mi, że temperatura struktury na jej środku, przy 20V i 0,2A wynosi 114 stopni.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Czy tym można zasilić tego Durisa?
http://www.fasttech.com/products/1612/1 ... nsformer-p
http://www.fasttech.com/products/1612/1 ... nsformer-p
Taki by się chyba nadał nie podali napięcia ale 6-7 diod niby więc powinien mieć zakres idealnie dla Durisa
Chińskie zasilacze dla 1 leda 1W dają zazwyczaj napięcie 3,6V i prąd na poziomie 270 mA. To samo z wersjami na 5 ledów tylko że trzeba pomnożyć napięcie razy 5. Wychodziło by że podejdzie zasilacz 6 x 1W od chińczyka. Ewentualnie można sprawdzić zasilacz od wersji 5 x 1W - niektóre testowane modele w moim mini "labie" nie chciałby pracować przy 4 ledach (mrugały itd) ale łapały 6 i 7 ledów
Ps-Ostatnio w chińskim markecie kupiłem żarówkę 5 x 1W za całe 9 zł, jutro podepnę duriusa i napiszę co z tego wyszło.
Ps-Ostatnio w chińskim markecie kupiłem żarówkę 5 x 1W za całe 9 zł, jutro podepnę duriusa i napiszę co z tego wyszło.
ILPT