Cześć Oszacowanie będzie mocno przybliżone 50-150lm na nowych bateriach i pewno w miarę rozładowywania spada, przez co świeci dość długo - czyli brak stabilizacji. Do tego strzelam, że bardzo zimna barwa i kiepskie odwzorowanie barw.Kyle pisze:ps. czy możecie oszacować przybliżoną jasność mojego obecnego szajsu, który obecnie posiadam? Zrobione jest to z 28 typowo wyglądających LED i wygląda jak:
http://www.skapiec.pl/site/cat/834/comp/748129
Też długo się trzymałem, by nie przechodzić na "drogie" 18650, i byłem przy Eneloopach, teraz nie wiem, dlaczego tak długo się wzbraniałem, za to wiem, że 18650 są wygodniejsze, dają większy wybór dobrych latarek i dają możliwości używania latarek, które dają dużo dobrego (Cree XM-L) światła. Ładowarki używam takiej na dwa ogniwa za niecałe $6 z fasttech.com.
Btw. ogniwa Panasonica 2szt są na fast tech za ok $10, ale jak chce się tanio, to taniej jest u woytazo w sklepiku (ja używam ogniw za 3-5-8zł i bardzo polecam).
O Ledlenserach ktoś napisał: Jak Apple, dużo szumu o nic. Czyli produkty dobre, ale ceny z kosmosu prawie
Jeszcze dodam, ze o wiele prościej używać 1 szt 18650, niż 3 AA, (wymiana, ładowanie), na zapas łatwiej zabrać 2szt 18650, niż 6 sztuk AA...
Jeżeli chcemy, żeby latarka z XM-L świeciła długo, bierzemy wersję z mocą maksymalną 1-1,4A (3-4 układy AMC7135 w sterowniku), a nie z 2,8A.
Każdy XM-L od Cree będzie miał lepsze odwzorowanie barw niż jakieś no-name diody 5mm, bo żeby diody 5mm miały odwzorowanie lepsze od XM-L musiały by kosztować przynajmniej 1/20 ceny XM-La, a to się nie opłaca.
Pozdrawiam. (Jeszcze polecam Convoye z serii S - fajne małe do kieszeni odpowiednie i ciepłą barwę światła (7C) albo neutralną (5C))