kawałek aluminium

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
alesiu

kawałek aluminium

Post autor: alesiu »

Cześć
Zostałem posiadaczem takich elementów aluminiowych no i się zastanawiam co z tego zrobić. Pierwszy grubościenny ma 545 mm długości i 58 x 39 mm przekrój, grubość ścianki 11,5 mm. Drugi 270 mm długości i podobnie na końcach 58 x 39 mm a w środku 37 x 18 mm. Posiadam kilka takich elementów no i zastanawiałem się nad: lampą led do samochodu na "pakę" i lampka do roweru :lol: co o tym myślicie?

Pozdrawiam
Obrazek

mniejszy waży 200 g większy grubościenny 2550 g
Ostatnio zmieniony niedziela 10 lis 2013, 22:28 przez alesiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Lampka do samochodu ok bo radiator z tego będzie dobry.
Jako światło do roweru to nie mam wizji jak to uszczelnić i połączyć żeby miało ręce i nogi.
Wolał bym gotowca i poprawki termiki, albo zaprojektować od podstaw obudowe, przy czym należy zacząć od wyboru optyki.
simon-u

Post autor: simon-u »

Ze zdjęcia mi to miedź przypomina, a nie amelinium :)
Awatar użytkownika
dominos96

Post autor: dominos96 »

Gdyby to przyciąc na jakieś 10cm, ładnie zaślepić, uszczelki założyć to na rower by nawet coś wyszło.
Ze 2 xpg tam wcisnąć i światła by było.
Może nawet obyło by się z tym co masz bez dodatkowych usług tokarza, zrobić z przodu 2 otwory na diody, przykręcić je po drugiej stronie.
Reflektor, soczewka trzymały by się właśnie na tym otworze.
alesiu

Post autor: alesiu »

"Gdyby to przyciąć na jakieś 10cm, ładnie zaślepić, uszczelki założyć to na rower by nawet coś wyszło. Ze 2 xpg tam wcisnąć i światła by było.
Może nawet obyło by się z tym co masz bez dodatkowych usług tokarza, zrobić z przodu 2 otwory na diody, przykręcić je po drugiej stronie.
Reflektor, soczewka trzymały by się właśnie na tym otworze"

No właśnie może i technicznie bym to umiał wykonać (połączenie, otwory, klejenie) ale na elektronice się nie znam... czytam i się na razie uczę.
Na rower fajnie by było mieć kawałek lampy, sądzę że z zasilaniem z "bidonu".
Myślałem też o lampie na pakę w aucie dostawczym ( temat podobny był już na forum)

Jeśli chodzi o "zaślepki" to mam oryginalne takie:

http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... ba8548.jpg

i pasują do tego lżejszego elementu, oraz do grubościennego który waży 2,5 kg

Posiadam też takie ustrojstwo, no ale z tego to nie wiem co można by było zrobić .... :o

http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 515307.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 426008.jpg
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Witaj.

Żeby z takiego kawałka alu zrobić coś konkretnego to wypadało by mieć dostęp do maszyn do obróbki, tokarka i frezarka to był by wypas po całości, ale nawet wiertarka stołowa to duże ułatwienie. Inaczej będzie duuużo pracy pilnikiem czy innymi ręcznymi sprzętami.
Zasilanie ledów to nie będzie wielki problem, jest dostępnych pełno róznych układów, bardziej trzeba będzie się skupić nad tym żeby ten kawałek zmusić do współpracy.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ODPOWIEDZ