Zapchany Dremel Versatip

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Tomeqp

Zapchany Dremel Versatip

Post autor: Tomeqp »

Witajcie,
Dziś przestał działać mój palnik gazowy Dremel Versatip. Szybko zdiagnozowałem zapchaną dyszę. Pytanie co z tym można zrobić? Przedmuchiwanie daje krótkotrwały efekt, z przodu dyszy jest mały otworek, a z tyłu jakaś drobna metalowa siateczka. Może ktoś z Was miał już taki problem?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

A czyściki do palników?
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Jak zapchana to używasz jakiegoś kiepskiego gazu z zanieczyszczeniami , u mnie było podobnie z najtańszym z kiosku i w końcu przepaliło katalizator (ta drobna siateczeka) .

Zmiana gazu powinna pomóc po wyczyszczeniu .
elektroda.pl
Tomeqp

Gaz na początku Ronson, teraz Elico, ale długi czas nie było żadnych problemów. Zatkało się po pierwszym od kilku miesięcy użyciu. Możliwe, że od leżenia coś się wytrąciło z mieszanki gazów różnych firm? Udało mi się jakoś wydmuchać zanieczyszczenia i wypuściłem cały stary gaz przez zawór. Naładowałem nowym i jak na razie działa.

Krzycho_, co zrobiłeś jak przepaliłeś katalizator? Ktoś w Polsce sprzedaje części zamienne?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Nie mam Dremela a Aries , ale z tego co wiem to można kupić jako akcesorium katalizator do Dremela kwestia dostępności - pewnie trzeba się skontakować z którymś z dystrybutorów ale da się zdobyć ;)
elektroda.pl
simon-u

Post autor: simon-u »

Jakość gazu można łatwo sprawdzić pryskając najlepiej na czarną powierzchnię i jeśli po odparowaniu zostaje biały nalot, to gaz jest mocno zanieczyszczony. Im mniej nalotu tym lepiej ;)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Też załatwiłem kiedyś Dremela tanim gazem :evil:
Sometimes darkness can show you the light
Tomeqp

Przedmuchałem dyszę i spuściłem gaz przez zawór. Po naładowaniu nowym gazem wszystko na obecną chwilę działa. Musiało coś się niedobrego stać z gazem przez długie leżenie, albo zmieszanie różnych.
Kupował ktoś z Was części zamienne do Versatipa?
Pozdrawiam
ProLight

Post autor: ProLight »

Panowie chciałbym odkopać temat, mam w/w lutownicę wyczyściłem wszystko, mam tak że gaz leci, nie odpala sama z siebie ale pomagam jej zapalniczką to pali dosyć mocno, ale to jest ogień a nie taki niebieski palnikowy płomień.

Nie wiem czy to wina dyszy?
Dysza jak by przepuszcza, może to wina katalizatora?
Główny spammer tego Forum ;)
ODPOWIEDZ