18650
Dziękuję!
Jasno i na temat.
[ Dodano: 7 Listopad 2013, 19:25 ]
Ile kosztuje lepsza dioda do tego co mam? Czy łatwo ją wymienić? Ile kosztuje inny moduł? Generalnie te 5 (chyba 5, bo nie pamiętam) trybów pracy mnie dobija. Nie można latarki wyłączyć i włączyć tylko trzeba się "przepykać" przez wszystkie tryby. Ja tam wolę albo sam najmocniejszy tryb albo jak już muszę to dwa tryby, słaby i mocny.
[ Dodano: 8 Listopad 2013, 12:38 ]
PUK PUK !
Jasno i na temat.
[ Dodano: 7 Listopad 2013, 19:25 ]
Ile kosztuje lepsza dioda do tego co mam? Czy łatwo ją wymienić? Ile kosztuje inny moduł? Generalnie te 5 (chyba 5, bo nie pamiętam) trybów pracy mnie dobija. Nie można latarki wyłączyć i włączyć tylko trzeba się "przepykać" przez wszystkie tryby. Ja tam wolę albo sam najmocniejszy tryb albo jak już muszę to dwa tryby, słaby i mocny.
[ Dodano: 8 Listopad 2013, 12:38 ]
PUK PUK !
Masz widzę dużo czasu, żeby pisać, wiec zamiast pisać zawsze możesz poczytaćOR pisze:Studiować forum dwa tygodnie powiadasz ... A masz wolne dwa tygodnie? Takie zbędne? I czy możesz odstąpić za 0 zł.? Bo ja mam problem z wolnymi dwoma tygodniami. Przyjmę i 4 tygodnie jak masz na zbyciu.
Teraz straciłeś jakieś pieniądze na zakup latarek, lepiej było stracić czas... Ale jak to mówił mój dziadek- mądry Polak po szkodzie. Tez to przerabiałem. Teraz czytam.
B
Z całym szacunkiem.
Gdybym się znał na latarkach to odpowiedzi na pytania z postu by były np. takie:
1 dioda 20 zł.
2 nie
3 moduł 20 zł.
dla początkującego masakra, odpuść, kup markowy sprzęt za 400 zł. albo tak samo dobry robiony przez speców z forum za 100zł.
Nie wiem czy napisanie tej przykładowej odpowiedzi "zjadło" mi minutę.
Jestem wdzięczny za pomoc. Bardzo za nią dziękuję. Ja mam świadomość, że czasami ktoś - LAIK potrzebuje porady, pomocy, wyjaśnienia. Jako człowiek zarejestrowany na innych forach pomagam ludziom i nie mam w zwyczaju odsyłania do wyszukiwarki albo besztania za to, że ktoś po rejestracji zanim zadał pytanie wcześniej nie czytał - studiował forum przez dwa tygodnie. W całym morzu postów nie jest łatwo wyłowić to co istotne. Czasami członkowie klubów wzajemnej adoracji bryndzlują się wzajemnie albo "ujadają na siebie wzajemnie spece" w okraszeniu wątpliwego poczucia "humoru" pozując na bardzo wyważonych.
Dla mnie to nie jest problem wkleić kilka linków do postów, tematów dających laikowi wiedzę i wgląd w temat, bez skazywania go na dwutygodniowe poszukiwania.
Pozdrawiam!
Gdybym się znał na latarkach to odpowiedzi na pytania z postu by były np. takie:
1 dioda 20 zł.
2 nie
3 moduł 20 zł.
dla początkującego masakra, odpuść, kup markowy sprzęt za 400 zł. albo tak samo dobry robiony przez speców z forum za 100zł.
Nie wiem czy napisanie tej przykładowej odpowiedzi "zjadło" mi minutę.
Jestem wdzięczny za pomoc. Bardzo za nią dziękuję. Ja mam świadomość, że czasami ktoś - LAIK potrzebuje porady, pomocy, wyjaśnienia. Jako człowiek zarejestrowany na innych forach pomagam ludziom i nie mam w zwyczaju odsyłania do wyszukiwarki albo besztania za to, że ktoś po rejestracji zanim zadał pytanie wcześniej nie czytał - studiował forum przez dwa tygodnie. W całym morzu postów nie jest łatwo wyłowić to co istotne. Czasami członkowie klubów wzajemnej adoracji bryndzlują się wzajemnie albo "ujadają na siebie wzajemnie spece" w okraszeniu wątpliwego poczucia "humoru" pozując na bardzo wyważonych.
Dla mnie to nie jest problem wkleić kilka linków do postów, tematów dających laikowi wiedzę i wgląd w temat, bez skazywania go na dwutygodniowe poszukiwania.
Pozdrawiam!
Witam
"13. Przed napisaniem nowego tematu każdy użytkownik jest zobowiązany do zapoznania się z zawartością danego działu oraz zawartych w nim ogłoszeń. Powinien również użyć wyszukiwarki w celu upewnienia się, czy temat nie był już poruszany na forum (link szukaj u góry strony). "
Pozdrawiam
Regulamin forum, cyt.:OR pisze:Z całym szacunkiem.
"13. Przed napisaniem nowego tematu każdy użytkownik jest zobowiązany do zapoznania się z zawartością danego działu oraz zawartych w nim ogłoszeń. Powinien również użyć wyszukiwarki w celu upewnienia się, czy temat nie był już poruszany na forum (link szukaj u góry strony). "
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Uwierz Kolego, że pomagamy, co widać zresztą przy avatarach, a nie każdy który otrzymał pomoc dziękował klikając "pomógł". Taki Kolega Pyra, powinien mieć ze 2000 razy "pomógł". Miej świadomość jednak, że szukanie i wklejanie linków, do podobnych problemów jak Twój kilkadziesiąt razy na miesiąc nie jest proste, a odpowiedzi są zazwyczaj takie same (co dodatkowo gmatwa forum), bo podobnież jak Ty, my też mamy swój cenny czas, który poświęcamy "nieoświeconym" nowoprzybyłym, bo każdy z nas tak zaczynał, bynajmniej ja. Kiedy tu trafiłem prawie dwa lata temu, po zakupie latarki z podobnym problemem jak ty, o latarka wiedziałem tylko tyle, że świecą. Do dnia dzisiejszego wszystkiego nie wiem, a zwłaszcza, że nie jestem elektronikiem, a studiuję forum już 2 lata i zmodowałem już kilkadziesiąt różnych wynalazków, które ktoś nazwał latarkami. Wracając do tematu, chłopcy naprowadzili Cię już na dobry kierunek, dowiedziałeś się mniej więcej czego należy szukać, jakich informacji, a to już skraca czas wyszukiwania. Nikt, kilkoma odnośnikami w 10 min nie nauczy Cię wszystkiego o latarkach, bo gdyby tak było to to forum traci sens. Ja proponuję Ci zacząć od tegoOR pisze:Jestem wdzięczny za pomoc. Bardzo za nią dziękuję. Ja mam świadomość, że czasami ktoś - LAIK potrzebuje porady, pomocy, wyjaśnienia. Jako człowiek zarejestrowany na innych forach pomagam ludziom i nie mam w zwyczaju odsyłania do wyszukiwarki albo besztania za to, że ktoś po rejestracji zanim zadał pytanie wcześniej nie czytał - studiował forum przez dwa tygodnie. W całym morzu postów nie jest łatwo wyłowić to co istotne. Czasami członkowie klubów wzajemnej adoracji bryndzlują się wzajemnie albo "ujadają na siebie wzajemnie spece" w okraszeniu wątpliwego poczucia "humoru" pozując na bardzo wyważonych.
Pozdrawiam!
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=282
to w zasadzie podstawowy, elementarz.
Co do Twojego sprzętu, moja teoria jest taka - Driver jest beznadziejny i daje w diodę tyle i ile uda mu się wyciągnąć z akusa. Na szczęście akus jest kiepski i wszystkie połączenia w latarce beznadziejne (przewody do diody, sprężenki na driverze i włączniku, sam włącznik też kicha), to powoduje straty i ratuje diodę przed przegrzaniem, bo odprowadzanie ciepła z niej też na pewno jest kiepskie. Zakup samego ogniwa w miarę dobrej jakości może spowodować pojawienie się dymu po jakimś czasie, skąd to nie wiem, wróżką nie jestem ale najprawdopodobniej będzie to któryś przewód do diody, bo pewnie są cienkie jak włos.
Więc podstawa na dzień dobry to wymiana drivera i poprawa odprowadzania ciepła. Jak to zrobić? Poszukaj informacji o module D26 jak poprawić termikę i jak on w ogóle wygląda. Potem w którymś temacie z modyfikacji Solarforce L2P kolegi Grega, znajdziesz wszystkie informacje na temat tego jak trzeba taki moduł poprawiać. Widzisz, goni mnie już żona, coś ode mnie chce, bo już 15 min piszę tego posta i nie jestem wstanie szukać pojedynczych tematów, żeby Ci je wylinkować.
Pozdrawiam
Zbyszek