Co sobie ostatnio... Wyciągnęliście ze śmietnika?

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Co sobie ostatnio... Wyciągnęliście ze śmietnika?

Post autor: marmez »

Cześć

Można kupować, można też znajdować w/przy śmietniku, czy na wystawce. Coś za darmo, a się przydać może i tym samym nie zaśmiecać jeszcze Ziemi. Dodatkowo wykorzystując śmieci nie potrzebujemy kupować czegoś nowego, a tym samym zmniejszamy (niezauważalnie ;) ) wykorzytanie surowców naturalnych i emisję zanieczyszczeń związanych z produkcją.

Do tematu:

Będąc w markecie budowlano/narzędziowym regularnie zaglądam w znajdujące się przy wyjściu kosze na śmieci elektroniczne. Kiedyś wyjęliśmy stamtąd całkiem fajną torbę na kamerę (mamy na aparat), a ostatnio wyjąłem zepsuty zasilacz komputerowy, ale ze sprawnym wentylatorem o średnicy ok 15cm. Wentylator dziś zamontowałem w garażu jako wyciąg, bo już od dawna szukałem czegoś takiego, ale żal było mi wydawać kilkadziesiąt złotych na nowy (230V), który i tak by nie był taki jak chciałem, bo chciałem natynkowy, a w sklepach same wpuszczane w dziurę. Teraz mam 12V co mi też pasuje, bo i tak mam tam zasilacz do głośników właśnie 12V.

Za to spod śmietnika przed blokiem mam:
- Blachę nierdzewną (po kanale od okapu) - już mi się wielokrotnie przydała
- Pleksi do drzwi (zamiast szkła) + ramki/listwy to tego - zimą wymienię resztę szklanych szyb w drzwiach domowych na te pleksi - bo i ładniejsze i bezpieczniejsze (mamy dzieci).
- pełno kartonów - przydają się do wysyłek i nie tylko
jeszcze wiele rzeczy, których teraz nie pamiętam :)

A co Wy macie ze śmietnika?

Pozdrawiam marmez[/list]
ODPOWIEDZ