Falloutyzm Oświetleniowy: para-czołówka /uchwytu do latarki

co i jak zrobiłem...
M262

Falloutyzm Oświetleniowy: para-czołówka /uchwytu do latarki

Post autor: M262 »

Witam wszystkich.

Przedstawiam moją wersję czołówki-hybrydy.
Budowa prosta jak konstrukcja cepa
Z chińskiej czołówki za pomocą brzeszczota i pilnika zrobiony został punkt uczepowy (czyli nieco przycinania i szlifowania aby wyszedł piękny walec z czołówki), do tego montujemy uchwyt rowerowy i w razie problemu... odcinek cordury by owinąć latarkę.

Koszt całości około 20 zł (może być nawet i mniej - najwięcej kosztował uczep rowerowy, chińska czołówka była trupem), duża swoboda zmiany ułożenia latarki na osi poziomej (wykorzystując obrotowy uchwyt rowerowy) jak i pionowej (resztki chińskiej czołówki).
Dowcip tej konstrukcji polega na tym iż w kilka sekund możemy latarkę zamontować jak i zdemontować.

Ogólne założenia: osobno moduł uczepowy, osobno latarka (czyli mocować można zarówno maleństwa typu Fenix na 1xAA jak i kilkuwatowe chińskie "czołgo-latarki" na 18650), przy latarkach typu 1xAA idealnie spełnia swe zadanie, ograniczeniem jest długość i waga latarki.

Fotoreportaż z budowy i więcej lania wody nt. konstrukcji:
http://www.mrooczlandia.com/kuznia_mroku/projekt_5.html

Wiem, wiem brzydkie to i nietypowe ale... zasada kałasznikowa - to ma działać a nie iść na wystawę ;) chyba że ktoś znajdzie sposób na tańszy i pewniejszy sposób montażu małych i średnich latarek na głowie ;).
i stała się mroczność :]
Awatar użytkownika
pzn

Post autor: pzn »

Pozwolę sobie zacytować samego siebie z innego wątku :)
Na szybko potrzebowałem mocowania do Convoya S3, wyszperałem starą latarkę i powstało takie coś:

Obrazek
Obrazek

Dawca wyglądał mniej więcej tak:
Obrazek
Latarkę wykręciłem z plastikowego uchwytu, do paska idącego u góry przyszyłem rzepy.
Elastyczny pasek owija się wokoło plastikowego uchwytu i latarki, naciąga i zapina na rzepa.
Estetyka trochę leży, ale jak za tę cenę - nie jest źle ;)

Można by w zasadzie odciąć te widełki, gdyż pasek wystarczająco dobrze trzyma latarkę, a widełki lubią się wbijać w nogę nosząc pasek w kieszeni ;)

Latarka nie jest sztywno przymocowana do plastyku, więc jest mały zakres regulacji góra-dół.
belushi

Post autor: belushi »

Witam

Ja sobie zamówiłem https://www.fasttech.com/p/1258004
Po prostu...
Jakbym musiał mieć na JUŻ, to pewnie bym zrobił z tej chińskiej latarki pzn, bo mam taką samą ;)

B
M262

Post autor: M262 »

Update kilka nowych foto pro forma nie brandowanych :]

Też rozważałem nad bocznym, ale przy pracy po nocach w lesie muszę stosować poprzeczny (by nie spadała), co do rzepa - odpuściłem sobie (za duże ryzyko wypadku pt. łopata i szukanie latarki w mule) bo duża ilość wstrząsów, brud itp ciężkie warunki.
Ufff dobrze wiedzieć że nie jestem sam w tym podejściu do sprzętu na modłę techno-mutacji ;)

<wznosi toast> mcgyverowcy i technohybrydownicy wszystkich lutownic i binów - łączcie się ;)

----------------
Ps: (do moderów itp obsługi forum)
Czy mi się zdaje czy też baza danych SQL się tutaj sypie powoli ?
Załączniki
PICT3098.JPG
PICT3098.JPG (406.41 KiB) Przejrzano 231 razy
PICT3097.JPG
PICT3097.JPG (390.03 KiB) Przejrzano 231 razy
i stała się mroczność :]
ODPOWIEDZ