Jaką diode wybrać do tej latarki?
Jaką diode wybrać do tej latarki?
Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum więc chciałem wszystkich przywitać
Jestem początkującym elektronikiem i mam taki problem, a właściwie dylemat. Otóż mam w domu latarkę zasilaną na 1 paluszek (1,5V) do tego przetwornicę z 1,5V na 3,8V, nie wiem jakie natężenie (gdy mierze to pokazuje mi 0,07 więc nie znam się jeszcze za bardzo czy taki wynik jest wynikiem prawidłowym) . Chce do tej latarki kupić jakąś diodę powiedzmy do 30zł, co wybrać? Dodam że nie chce kupować nowej przetwornicy. Dzięki za odpowiedz
Jestem początkującym elektronikiem i mam taki problem, a właściwie dylemat. Otóż mam w domu latarkę zasilaną na 1 paluszek (1,5V) do tego przetwornicę z 1,5V na 3,8V, nie wiem jakie natężenie (gdy mierze to pokazuje mi 0,07 więc nie znam się jeszcze za bardzo czy taki wynik jest wynikiem prawidłowym) . Chce do tej latarki kupić jakąś diodę powiedzmy do 30zł, co wybrać? Dodam że nie chce kupować nowej przetwornicy. Dzięki za odpowiedz
- Calineczka
- Kontakt:
Moim zdaniem 70mA w CREE to całkiem sporo światła już będzie, pod nogi oczywiście. I nie wiem czy nie więcej niż z tej Nichia. Jeśłi byś zmieścił jakąś CREE to moim zdaniem warto spróbować.pawelsz pisze:prądem 0,07 nie zasilisz Cree, co najwyżej do momentu lekkiego świecenia
Osobiście cieszę się ostatnio lampką-customem od Midiego(BIG THX ) która w LOW daje 40mA w LED-a i dla mnie osobiście to nawet ciut za dużo w nocy do chodzenia po mieszkaniu!!! Czytałem wczoraj w nocy książkę przy tej latarce i w LOW światła było wystarczająco dużo!
- Calineczka
- Kontakt:
coś w tym stylu ? - http://gatlight.com/hosted/video-brightness-levels.htmDNF pisze:Tak zbaczajac z tematu...nie mysleliscie o latarce, ktora nie mialaby trybow jako takich, tylko prad regulowany potencjometrem wyprowadzonym na zewnatrz z jakas ladna "galeczka"?
Pozdrawiam
DNF
kisiel's group member - supersam & jabco team