Jak najprościej obniżyć napięcie bez dużej straty energii.
- smokuxx1987
Jak najprościej obniżyć napięcie bez dużej straty energii.
Witam.
Mam następujący problem.
Zrobiłem sobie pakiet do hida 4S4P i przy naładowanym pakiecie napięcie wynosi 16.6-16.8, natomiast moja przetwornica ma zakres napięć od 8 do 16V
Gdy właczam latarke przy w pełni naładowanym pakiecie to świeci tylko sekunde ( wtedy gdy jest duży pobór prądu ) i później gaśnie.
Jak najprościej obniżyć napięcie z tych 16.6 do 16 V tracąc przy tym jak najmniej energii.
Prąd pobierany przez przetwornice to około 5 A przy starcie a później 2 A.
Mam następujący problem.
Zrobiłem sobie pakiet do hida 4S4P i przy naładowanym pakiecie napięcie wynosi 16.6-16.8, natomiast moja przetwornica ma zakres napięć od 8 do 16V
Gdy właczam latarke przy w pełni naładowanym pakiecie to świeci tylko sekunde ( wtedy gdy jest duży pobór prądu ) i później gaśnie.
Jak najprościej obniżyć napięcie z tych 16.6 do 16 V tracąc przy tym jak najmniej energii.
Prąd pobierany przez przetwornice to około 5 A przy starcie a później 2 A.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lis 2013, 21:47 przez smokuxx1987, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Jak najprościej obniżyć napięcie bez dużej straty energi
Podejrzewam, że przy początkowych 5A napięcie na pakiecie spokojnie spada do tych 16V. Na jakich ogniwach masz pakiet?smokuxx1987 pisze:Jak najprościej obniżyć napięcie z tych 16.6 do 16 V tracąc przy tym jak najmniej energii.
Prąd pobierany przez przetwornice to około 5 A przy starcie a puźniej 2 A.
- smokuxx1987
Tak jak koledzy pisali.
Dioda zwykła na 10A, lub trzy diody Schottky'ego na 10A, sterowane włącznikiem(włączenie ma powodować zwarcie diody). Jak napięcie na baterii spadnie, to mostkujesz diodę/diody.
Proste i skuteczne.
Ja z kolei mam pytanie. Czy przetwornica z pakietu 4S, będzie pobierała mniej prądu niż z 3S, czy tyle samo?
Pytam, bo lepiej mi skonstruować pakiet 4S.
Dioda zwykła na 10A, lub trzy diody Schottky'ego na 10A, sterowane włącznikiem(włączenie ma powodować zwarcie diody). Jak napięcie na baterii spadnie, to mostkujesz diodę/diody.
Proste i skuteczne.
Ja z kolei mam pytanie. Czy przetwornica z pakietu 4S, będzie pobierała mniej prądu niż z 3S, czy tyle samo?
Pytam, bo lepiej mi skonstruować pakiet 4S.
- smokuxx1987