Modyfikacja Mactronic SNIPER - jakie komponenty polecacie?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
customizer

Modyfikacja Mactronic SNIPER - jakie komponenty polecacie?

Post autor: customizer »

Witam,

mam latarkę SNIPER:

http://www.mactronic.pl/pl/products/non ... /9194.html

Zrobiłem jej zewnętrzne zasilanie 5V, (z USB powerbank) ale nadal słabo świeci. Dlatego postanowiłem jĄ ztuningowac. Mam zewnętrzne zasilanie 7.4V LiPo i chce wymienić emiter i sterownik. Czy możecie mi polecić jakieś sprawdzone które do niej wejdą?

Wybrałem to ale nie wgłębiając się w niuanse więc jeśli jest to zły wybór będę wdzięczny za opinie:

http://www.fasttech.com/products/1612/1 ... hlight-dri

http://www.fasttech.com/products/1609/1 ... te-led-emi

W latarce tej którą używam na rowerze bardzo odpowiada mi szeroki strumień światła ale jest trochę za słaba do jazdy po lesie.

Pozdrawiam

Tomasz
Ostatnio zmieniony środa 30 paź 2013, 12:34 przez customizer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Niestety, ale z tej latarki (obudowa) nic sensownego się nie zrobi, o ile same podzespoły, które zaproponowałeś, są ok, to wymagają lepszej bazy do montażu.

Pisz proszę zgodnie z zasadami polskiej pisowni.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
customizer

Dziękuję za odpowiedź

i postaram się zdyscyplinować co do polskiej pisowni.

Czy możesz mi przybliżyć co miałeś na myśli pisząc że z tej obudowy nic się nie wyciśnie?

Nie będzie świecić mocniej?

Pozdrawiam

Tomasz
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

WItam
Latarki z funkcję zoom, są w większości produkowane z kiepskich materiałów i są źle zaprojektowane pod względem termicznym. Dioda ma tam ciężkie życie. Producenci, aby uzyskać jako taka trwałość, dają mały prąd, jego zwiększenie prowadzi do szybkiego wykończenia diody. Aby sprostać parametrom zaproponowanym przez Ciebie elementom, trzeba by praktycznie zaprojektować i wykonać nową pigułę.

Pozdrawiam
customizer

A dziękuje.

I tu pojawia się kolejne pytanie, czy to możliwe że ten Sniper z czasem zaczął swiecić coraz gorzej. Na początku miałem wrażenie że wymiata a teraz świeci jak breloczek.

A właściwie co to jest ta piguła i SinkPad?

Czy jest to gdzieś na forum wytłumaczone?

Pozdrawiam

Tom

[ Dodano: 30 Październik 2013, 13:08 ]
A dziękuje.

I tu pojawia się kolejne pytanie, czy to możliwe że ten Sniper z czasem zaczął swiecić coraz gorzej. Na początku miałem wrażenie że wymiata a teraz świeci jak breloczek.

A właściwie co to jest ta piguła (wnioskuję że piguła to ta podstawka ale czy razem z diodą czy bez trudno wydedukować).

A SinkPad, nowa generacja podstawek pod diody tak, a czy to co ja mam zamiar kupić jest na sinkpadzie?

Pozdrawiam

Tom
Awatar użytkownika
Uka

Post autor: Uka »

Piguła to zazwyczaj taki kawałek mosiądzu, do którego przymocowany jest sterownik i emiter. A sinkapad to producent podłoży miedzianych, te na FT są na podłożu alu.
customizer

Dziękuję za wyjaśnienia.

Ale gdzieś widziałem post w którym mowa była o polerowaniu piguły. Niby czemu to miało służyć?

Pozdrawiam

Tom
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
customizer pisze:Ale gdzieś widziałem post w którym mowa była o polerowaniu piguły. Niby czemu to miało służyć?
Polerowanie, to nie do końca oddaje sens tej czynności, chodzi o dokładne dopasowanie (wyrównanie) powierzchni styku, przez którą jest przenoszone ciepło. z MCPCB LEDA, na pigułę, a dalej na obudowę.

To że latarka świeci gorzej, jest tylko potwierdzeniem tego, że LED ma niedostateczne chłodzenie i się "ugotował"
Pozdrawiam
customizer

Czyli ugotowany LED może nadal śwecić ale już dużo gorzej tak?

Pozdrawiam

Tom
Awatar użytkownika
Uka

Post autor: Uka »

Jeżeli chcesz nadal modyfikować latarkę to zajrzyj tutaj:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=11413
Wygląda, że to są podobne konstrukcje. W zasadzie wszystko można zmodyfikować, tylko zastanów się nad opłacalnością i efektem końcowym. Może lepiej sprzedać i kupić latarkę profesjonalną.
customizer

Dzięki,

bardzo fajnie to Zee opisał.

Pozdrawiam

Tom
ODPOWIEDZ