Bramka do piłki nożnej - z czego?

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
bulwa11

Bramka do piłki nożnej - z czego?

Post autor: bulwa11 »

Hej, nietypowa dość sprawa :)
Niektórzy widzieli w wątku o oświetleniu ogrodu, że mam własne mini boisko do piłki w ogrodzie. Niestety drewniana bramka po kilku latach zaczęła się sypać i wpadłem na pomysł wybudowania sobie nowej.
Problemem może być to, że chciałbym wybudować bramkę, która wyglądać będzie jak prawdziwa na prawdziwym stadionie (taka mania dążenia do perfekcji czy jak to inaczej nazwać?). Czyli okrągłe słupki 8-10cm średnicy, ostry prosty kąt w miejscu łączenia słupka z poprzeczką i wymyśliłem sobie żeby łatwo można ją było demontować na czas koszenia czy innych prac przy 'murawie' poprzez wkopanie do ziemi minimalnie szerszych rur do których bramkę bym wkładał (po wyciągnięciu 2 dziury w ziemi zakrywane zatyczkami)

Pierwsza myśl: stalowe rury, pospawać i będzie. Poszedłem więc do sklepu z rurami i mi zaśpiewali 54zł za metr rury... potrzebuje 8m (2,5 x 3 x 2,5 - te połówki mają iść do ziemi bo bramka sama w sobie ma mieć wymiary 3x2 czyli taka jak na hali). Za drogo niestety jak na moje możliwości.

Z rurami PCV jest taki problem, że się brzydko rozszerzają przy łączeniu no i kolanka są zaokrąglone.

Obrazek

Efekt jaki chcę uzyskać oczywiście w mniejszej skali:

Obrazek

Prosto, schludnie, profesjonalnie :mrgreen:

Obecnie jest tak ;)

Obrazek

Ktoś może ma jakiś pomysł, bo mi się skończyły ;)
Może pcv'ki jakoś kleić ze sobą?

Pozdrawiam
Obrazek

Solarforce L2 XM-L T5 4B mod Grega || X1 XM-L2 T6 3C mod Grega || 3x MH 150W @CDM-T 942 || MH HQI-BT 400W/D
Awatar użytkownika
Flora

Post autor: Flora »

Można użyć szarych rur 'kanalizacyjnych' PP o średnicy 75 cm. Bardzo prosto można je zgrzewać i efekt jest jak po spawaniu, a koszt metra to w porywach 10 zł. Pytanie tylko czy taka konstrukcja będzie wystarczająco wytrzymała.

Przykład takiej rury zaślepionej krążkiem wyciętym z korka

Obrazek

Obrazek
kambal

Post autor: kambal »

Witam, źle zabrałeś się do sprawy:) nie masz jakiegoś kupu złomu w okolicy? nawet krótsze rury zakupisz i pospawasz, po wyszlifowaniu nie będzie widać. Rury PCV nie bedą aż tak sztywne.
Pozdrawiam
kambal zwany Kamilem Convoy M1
Awatar użytkownika
bulwa11

Post autor: bulwa11 »

Dzięki za odzew :)

Właśnie też pomyślałem o wybraniu się do skupu. Zobaczymy, może akurat się coś trafi.
Jak nie to wypróbuje pomysł z rurą kanalizacyjną ;)
Obrazek

Solarforce L2 XM-L T5 4B mod Grega || X1 XM-L2 T6 3C mod Grega || 3x MH 150W @CDM-T 942 || MH HQI-BT 400W/D
kambal

Post autor: kambal »

Co do rury, to szukaj fi100 ze ścianką 4,2mm. Będzie droższa, ale sztywniejsza.
Pozdrawiam
kambal zwany Kamilem Convoy M1
ODPOWIEDZ