Pozwól, że się wytłumaczę.pietros pisze:marmez napisał/a:
Na wysokich trybach, to jest dobre kilka watów (do 10W w omawianych latarkach) ciepła do odprowadzenia
Trochę odbiegnę od tematu, ale już kilkakrotnie na tym forum w odniesieniu do popularnych latarek opartych o XM-L i sterownik 2,8A czytałem o 10 watach ciepła do rozproszenia.
To było przybliżenie. wiesz, takie z grubsza, 1,3,5,10,30,50, 100, 300 itd. 30-50-100% w te czy we w te nie ma tutaj znaczenia. Miałem na myśli coś w stylu ~1*10^1 niż ~1*10^0 po prostu.
5W, czy 10W w kieszeni przegrzeje Ci się podobnie. 1W to już będzie różnica. Do 1W nieraz wystarcza samo Star 20mm MCPCB, przy mocach większych od 1W zaczynają się schody. Proszę mnie nie bić, że mówię, że do 1W wystarczy samo podłoże... wiem, że lepiej z czymś więcej niż podłoże...
Wracając do tematu przegrzewania. Ja latarki na li-iony mam od półtora roku, i do tej pory mi się zdarzyło 2 razy, że różne latarki z różnych przyczyn nagrała się tak bardzo, że nie sposób było ją chwycić w goła rękę i miałem problem z chwyceniem, żeby wyłączyć. To było niebezpieczne i dlatego kupiłem sterownik z ochroną termiczną, żeby mieć większy spokój. Trzeba mieć świadomość, że taka latarka może się tak nagrzać, a i ogniwa litowe mogą się zapalić.
Pozdrawiam, marmez