Odtwarzanie filmów Full HD z YouTube - zacięcia, klatkowanie
Odtwarzanie filmów Full HD z YouTube - zacięcia, klatkowanie
Witam.
Problem jak w opisie. Pacjent to "stary" 4 letni laptop Asus M70VR.
Na pokładzie:
C2D 7350 2 GHZ, dwa rdzenie
4 GB pamięci DDR 2, 800 MHz
ATI 3470 z 256 MB ram-u
SSD 128 GB Vertex 2
Windows 7, 32 BIT SP1
Łączę - Neo 20 Mb, zachowuje się jak 25 Mb. Filmy w rozdzielczości 720p chodzą prawidłowo, przy 1080p mam zacięcia, klatkowanie - 4 - 6 klatek na sekundę.
Na pokładzie najnowsze sterowniki, K Lite Mega Pack Kodec i wciąż ten sam problem. Gdzie szukać przyczyny ? Komp jest tak "stary" ?
Problem jak w opisie. Pacjent to "stary" 4 letni laptop Asus M70VR.
Na pokładzie:
C2D 7350 2 GHZ, dwa rdzenie
4 GB pamięci DDR 2, 800 MHz
ATI 3470 z 256 MB ram-u
SSD 128 GB Vertex 2
Windows 7, 32 BIT SP1
Łączę - Neo 20 Mb, zachowuje się jak 25 Mb. Filmy w rozdzielczości 720p chodzą prawidłowo, przy 1080p mam zacięcia, klatkowanie - 4 - 6 klatek na sekundę.
Na pokładzie najnowsze sterowniki, K Lite Mega Pack Kodec i wciąż ten sam problem. Gdzie szukać przyczyny ? Komp jest tak "stary" ?
ILPT
A nie bo Flash 11Zbychur pisze:karta graficznaskaktus pisze:Gdzie szukać przyczyny ?
Niestety ale kolejne wydania tej wtyczki są coraz gorszę i potrzebują więcej zasobów, rozwiązanie to odinstalować flasha ich unistallerem Adobe Flash Unistaller
i zainstalować 10 albo nawet 9.
Na starym ponad 8 letnim składaku tak zrobiłem i wszystko grało
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Bez przesady, wiem że grafika jest "tandetna" ale termicznie jej nic nie pobije. Marne to pocieszenie, ale jest z czasów GForce 9600 które padały jak muchy a ta... 40 st max Co ciekawe filmy z blue ray ciągnie pięknie.Zbychur pisze:karta graficznaskaktus pisze:Gdzie szukać przyczyny ?
Najgorsze jest to że jak lapek był nowy i kosztował "miliardy" w swojej klasie to wciągał wszystkie filmy w full hd bez zająknięcia a teraz...
Fakt, mogę grafikę wymienić bo nie jest zintegrowana, ale zrobię jak piszą poniżej:
Zrobiłem co pisze kolega wyżej ale na gorszym lapku który ma:Rysiu. pisze:A nie bo Flash 11Zbychur pisze:karta graficznaskaktus pisze:Gdzie szukać przyczyny ?
Niestety ale kolejne wydania tej wtyczki są coraz gorszę i potrzebują więcej zasobów, rozwiązanie to odinstalować flasha ich unistallerem Adobe Flash Unistaller
i zainstalować 10 albo nawet 9.
Na starym ponad 8 letnim składaku tak zrobiłem i wszystko grało
C2D 1,5 GHz
2 GB DDR2 667 MHz
ATI 2600 256 MB
Full HD działa
Efekt - taki sam jak z Androidem - im nowsza wersja tym gorzej. Taka zmowa producentów. Jutro testy na moim lapku.
PS-Szwagier ma lapka na nowym Core i7, jakiś tam GForce GT 2 GB ramu i co - youtube tnie... Zero optymalizacji.
EDIT
Youtube po 1 filmie krzyczy na mnie że mam starą wersję i z filmów nici. Co teraz ?
ILPT
Karta graficzna i kodeki nie mają nic wspólnego z odtwarzaczami opartymi na wtyczce Flash, co prawda niby obsługuje akceleracje GPU ale praktycznie jest to 2-3% więc karta nie ma tutaj nic do rzeczy i nie wymaga wymiany bo nie będzie poprawy choć by nie wiadomo jaki sprzęt wrzucił przy takim samym samym procesorze, bo na nim wtyczka się głownie opiera i wymaga coraz więcej mocy.
Wyczekuje dnia w którym rozwiązania firmy Adobe pod postacią tej wtyczki przestaną być całkowicie wspierane i wszystko będzie chodzić na HTML5.
Tak przy okazji, można włączy w YouTube odtwarzanie oparte właśnie na HTML5, co prawda nie wszystkie filmy są jeszcze na nim dostępne ale cały czas ich liczba się zwiększa
W takim wypadku wtyczka nie jest uruchamiana i takie problemy nie występują.
Żeby włączyć opcje z odtwarzaniem w HTML5 trzeba wejść
tutaj (HTML5 You Tube) i uaktywnić tą opcje.
[ Dodano: 27 Październik 2013, 00:08 ]
No to teraz jest tylko kilka wyjść,
- oglądać to co się da w HTML5
- oglądać przez smartphone itp.
- pobrać dany film obejrzeć i usunąć
- kupno nowej maszyny
Wyczekuje dnia w którym rozwiązania firmy Adobe pod postacią tej wtyczki przestaną być całkowicie wspierane i wszystko będzie chodzić na HTML5.
Tak przy okazji, można włączy w YouTube odtwarzanie oparte właśnie na HTML5, co prawda nie wszystkie filmy są jeszcze na nim dostępne ale cały czas ich liczba się zwiększa
W takim wypadku wtyczka nie jest uruchamiana i takie problemy nie występują.
Żeby włączyć opcje z odtwarzaniem w HTML5 trzeba wejść
tutaj (HTML5 You Tube) i uaktywnić tą opcje.
[ Dodano: 27 Październik 2013, 00:08 ]
Kurcze te cholery na górze się chyba zorientowały i poblokowali ,a jeszcze 2 miesiące temu dało rade na 10 jechać.skaktus pisze:Youtube po 1 filmie krzyczy na mnie że mam starą wersję i z filmów nici. Co teraz ?
No to teraz jest tylko kilka wyjść,
- oglądać to co się da w HTML5
- oglądać przez smartphone itp.
- pobrać dany film obejrzeć i usunąć
- kupno nowej maszyny
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Włączyłem HTML5 - jest lepiej, jakieś 10 klatek...ale i tak tnie. Aktualnie śmigam na FF, jutro zrobię test na Chrome.
Co do nowej maszyny - odpada. Nowe BR ciągnie sprawnie więc.
PS-Mój tablet z prockiem 1,2GHz i 1 GB DDR3 + Android ciągnie full hd i sprawnie je skaluje do 800 x 480 lub do full hd na wyjściu hdmi...klasa
Co do nowej maszyny - odpada. Nowe BR ciągnie sprawnie więc.
PS-Mój tablet z prockiem 1,2GHz i 1 GB DDR3 + Android ciągnie full hd i sprawnie je skaluje do 800 x 480 lub do full hd na wyjściu hdmi...klasa
ILPT
Gdzieś w opcjach flasha (chyba przez WWW w przeglądarce, to się zmieniało ale głowy nie dam, poszukasz w Google jak we flashu włączyć/wyłączyć akcelerację to znajdziesz) dawało się włączyć, albo wyłączyć akcelerację - nieraz to przynosiło wymierne efekty. Warto sprawdzić. Żebym był dobrze zrozumiany, nieraz przy wyłączonej akceleracji było lepiej niż z aktywną.
Pozdrawiam
marmez
Pozdrawiam
marmez
Jak pisałem wyżej akceleracja przez GPU praktycznie nic nie daje i wynosi 2-3% użycia karty graficznej czyli równie dobrze mogło by jej nie być.
Ta opcja jest domyślnie włączona, że by to zmienić klikamy prawym na jakimkolwiek wideo korzystającym z flasha i na głównym ekranie mam tą opcje.
Można by też sformatować dysk systemowy zapodać MMHD żeby odświeżyć dysk i po-instalować wszystko na nowo, bo im windows starszy tym wolniej pracuje.
Ta opcja jest domyślnie włączona, że by to zmienić klikamy prawym na jakimkolwiek wideo korzystającym z flasha i na głównym ekranie mam tą opcje.
Można by też sformatować dysk systemowy zapodać MMHD żeby odświeżyć dysk i po-instalować wszystko na nowo, bo im windows starszy tym wolniej pracuje.