Witam,
Czy spotkał się ktoś z układem zabezpieczająco-balansującym do czterech ogniw Li-Ion w połączeniu szeregowym (4S) i okrągłym kształcie o średnicy do 45mm? Prąd maksymalny 7-8A
Dotarł w końcu do mnie mój SRK King i chciałbym dołożyć jemu funkcję protect i balance.
jak na razie znalazłem parę produktów:
http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=32683
Wymiar niemal idealny, ale brak funkcji balansu.
http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=41002
Funkcjonalnie to jest to, czego szukam. Niestety średnica wykracza poza 45mm.
http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=33343
Funkcjonalnie także mi odpowiada, jednakże kształt wymiarami wykracza poza 45mm.
Mam możliwość zamówić płytki na wymiar w przystępnej cenie, dodatkowo włączany mikrostykiem 5-ciodiodowy monitor napięcia pakietu. Niestety musiałbym zamówić kilkaset sztuk.
Zabezpieczenie i balansowanie pakietu 4S
Zabezpieczenie i balansowanie pakietu 4S
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko
Re: Zabezpieczenie i balansowanie pakietu 4S
a zastosowanie ładowarki z balansowaniem nie wchodzi w grę?Serkules pisze:Wymiar niemal idealny, ale brak funkcji balansu.
jeśli cena będzie korzystna, to może znajdziesz chętnych (ja jestem zainteresowany)?Serkules pisze:Mam możliwość zamówić płytki na wymiar w przystępnej cenie, dodatkowo włączany mikrostykiem 5-ciodiodowy monitor napięcia pakietu. Niestety musiałbym zamówić kilkaset sztuk.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Planuję zrobić coś w stylu Olight serii SR, gdzie pakiet ogniw ma wbudowaną funkcję kontroli napięcia i balansowania. Wystarczy wpiąć jedną dwupinową wtyczkę.
Żebym mógł zastosować ładowarkę z balansowaniem, musiałbym wyprowadzić złącze balansujące pakietu i demontować każdorazowo pakiet do ładowania, a wolałbym aby ładowanie dało się zrobić bez zbędnych czynności.
Wstępnie rozmawiałem już z producentem ogniw i elektroniki z Chin, po moim zapytaniu ofertowym sami zaproponowali wykonanie układu specjalnie na moje zamówienie.
Tego typu układy można już kupić na rynku. Jedynym problemem są z góry narzucone wymiary i kształty. Osobiście wolałbym nawet dopłacić, aby móc kupić coś co mi pasuje. Niestety w tym wymiarze nic nie trafiłem.
Koszt płytek to nie wszystko. Dochodzi jeszcze koszt przesyłki, cło, VAT itp.
Żebym jakoś na tym wyszedł, musiałbym sprzedawać płytki po ok. 50zł za sztukę. Porównując do ofert na polskim rynku byłaby to i tak konkurencyjna cena. Problemem jest spora gotówka, którą musiałbym wydać na zakup i wszystkie pozostałe koszty.
Muszę się jeszcze zastanowić, czy mój budżet to wytrzyma
Żebym mógł zastosować ładowarkę z balansowaniem, musiałbym wyprowadzić złącze balansujące pakietu i demontować każdorazowo pakiet do ładowania, a wolałbym aby ładowanie dało się zrobić bez zbędnych czynności.
Wstępnie rozmawiałem już z producentem ogniw i elektroniki z Chin, po moim zapytaniu ofertowym sami zaproponowali wykonanie układu specjalnie na moje zamówienie.
Tego typu układy można już kupić na rynku. Jedynym problemem są z góry narzucone wymiary i kształty. Osobiście wolałbym nawet dopłacić, aby móc kupić coś co mi pasuje. Niestety w tym wymiarze nic nie trafiłem.
Koszt płytek to nie wszystko. Dochodzi jeszcze koszt przesyłki, cło, VAT itp.
Żebym jakoś na tym wyszedł, musiałbym sprzedawać płytki po ok. 50zł za sztukę. Porównując do ofert na polskim rynku byłaby to i tak konkurencyjna cena. Problemem jest spora gotówka, którą musiałbym wydać na zakup i wszystkie pozostałe koszty.
Muszę się jeszcze zastanowić, czy mój budżet to wytrzyma
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko