Pierwsza lampa MH

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Po pierwsze to ok, 6500 lm, 12k to przy 150W. Druga sprawa dodatek "elite" może sugerować, że chodzi o nowy typ jarznika ale tak naprawdę to trzeba zobaczyć. Podaj link do aukcji lub wrzuć tu chociaż zdjęcie to będzie wiadomo która tom lampa.
Fanledów

Post autor: Fanledów »

Chodzi o tą aukcję
http://allegro.pl/metalohalogen-philips-master-cdm-t-70w-930-g12-eli-i3641510777.html
Jak dla mnie to nie żadna pomyłka tylko kantują i naciągają na tych aukcjach ile się tylko da...
Dzięki szukam dalej.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

To wersja zwykła z walcowym jarznikiem, tak bynajmniej to wygląda na zdjęciu.
matela

Post autor: matela »

co do gniazd G12 to w Polsce faktycznie ceny są chore bo 15 zł + wysyłka z 10 zł to sporo, ja zakupiłem przejściówki E27-G12 na eBAY-u
w środku wyglądają tak
Obrazek
Jedyny minus to miesiąc oczekiwania na przesyłkę.
fxxx

Post autor: fxxx »

ja juz na paczke od pablosso czekam 2 albo juz 3 tydzień i mam nadzieję ze w końcu dojdzie bo sie z nim dogadywałem przez maila.
freex

Post autor: freex »

Ja też już 1,5 tyg. czekam i też mam nadzieję że dojdzie. Ponoć u niego się tak czeka :)

pozdr.
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

Czasami się to zdarza. Ja czekałem tydzień, ale się doczekałem.
bmaj

Post autor: bmaj »

na tej aukcji czekałem dwa dni na paczkę.. no ale nie wiem.. co takiego specjalnego ma ten pabloss, że decydujecie się na niego?
freex

tylko on miał w rozsądnych pieniądzach CDM-T 70W/930 Elite :)

pozdr.

ps. A więc dzisiaj przyszedł MH od pabloss'a. Przyszła nowa wersja z łeskowatym jażnikiem. Ja zostaje przy barwie 930 :)
Bart12400

Post autor: Bart12400 »

freex pisze:tylko on miał w rozsądnych pieniądzach CDM-T 70W/930 Elite :)

pozdr.

ps. A więc dzisiaj przyszedł MH od pabloss'a. Przyszła nowa wersja z łeskowatym jażnikiem. Ja zostaje przy barwie 930 :)
Ja również czekałem 2 tygodnie (od pabloss'a), ale własnie dostałem CDM-T 70W/930 (również z łezkowatym jarznikiem). Co ciekawe, opakowanie jest czarno-białe, a jarznik jest lekko przydymiony z jednego końca.
freex

To są opakowania OEM.
amisiek
Kontakt:

Bart12400 pisze:Co ciekawe, opakowanie jest czarno-białe, a jarznik jest lekko przydymiony z jednego końca.
Odpal na kilka godzin dziennie i przydymienie szybko się zmieni, lampka uzyska docelową barwę.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Bart12400 pisze:a jarznik jest lekko przydymiony z jednego końca.
Jeżeli z jednego końca, to zapewne to skroplone (czy zestalone) gazy robocze. Przynajmniej na kilku lampach, które widziałem, zawsze coś z jednej strony było. Ustaw to przydymienie "do góry" odpal lampę aż się rozgrzeje i wyłącz i jak ostygnie, zobacz, czy zmieniło przydymienie położenie.

Pozdrawiam Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
albert86

Post autor: albert86 »

amisiek pisze:Pytanie za 10 pkt - czy to jest zapłonnik czy układ zapłonowy.
Bo układ zapłonowy elektromagnetyczny zawiera statecznik (STS150, NaHJ 150), zapłonnik wysokonapięciowy (ma dwie lub trzy końcówki) i kondensator korekcji składowej biernej. Wrzuć fotki.
Lampa bez statecznika nie będzie pracować poprawnie, może nawet eksplodować. Efekt, o którym piszesz wskazuje na awarię statecznika lub nawet jego brak.
Przepraszam za pozna odpowiedz. przesyłam fotke jak to podłaczyłem:

Obrazek

Zarnik zaswieca sie na kilka sekund po czym gaśnie..
Ostatnio zmieniony poniedziałek 11 lis 2013, 10:38 przez albert86, łącznie zmieniany 1 raz.
amisiek
Kontakt:

Dziwne to jest, wygląda, jakby elektronika statecznika wyłączała zasilanie, bo parametry lampy są wg urządzenia poza dopuszczalnym zakresem. Musiałbym to sprawdzić u siebie. Jeśli możesz, to sprawdź lampkę u kogoś, kto ma sprawny elektromagnetyczny układ zapłonowy. Być może układ zapłonowy jest uszkodzony. Coś mu dolega, tak obstawiam.
ODPOWIEDZ