Jaka najlepsza-najjasniejsza latarka z allegro do 100zl?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

pietros pisze:marmez napisał/a:
Na wysokich trybach, to jest dobre kilka watów (do 10W w omawianych latarkach) ciepła do odprowadzenia

Trochę odbiegnę od tematu, ale już kilkakrotnie na tym forum w odniesieniu do popularnych latarek opartych o XM-L i sterownik 2,8A czytałem o 10 watach ciepła do rozproszenia.
Pozwól, że się wytłumaczę.
To było przybliżenie. wiesz, takie z grubsza, 1,3,5,10,30,50, 100, 300 itd. 30-50-100% w te czy we w te nie ma tutaj znaczenia. Miałem na myśli coś w stylu ~1*10^1 niż ~1*10^0 po prostu. :)

5W, czy 10W w kieszeni przegrzeje Ci się podobnie. 1W to już będzie różnica. Do 1W nieraz wystarcza samo Star 20mm MCPCB, przy mocach większych od 1W zaczynają się schody. Proszę mnie nie bić, że mówię, że do 1W wystarczy samo podłoże... wiem, że lepiej z czymś więcej niż podłoże... ;)

Wracając do tematu przegrzewania. Ja latarki na li-iony mam od półtora roku, i do tej pory mi się zdarzyło 2 razy, że różne latarki z różnych przyczyn nagrała się tak bardzo, że nie sposób było ją chwycić w goła rękę i miałem problem z chwyceniem, żeby wyłączyć. To było niebezpieczne i dlatego kupiłem sterownik z ochroną termiczną, żeby mieć większy spokój. Trzeba mieć świadomość, że taka latarka może się tak nagrzać, a i ogniwa litowe mogą się zapalić.

Pozdrawiam, marmez
Tomassimo

Post autor: Tomassimo »

Czołem!

Wpadły mi dziś w oko 4 aukcje z wielce promocyjnymi cenami:
- aukcja 1
- aukcja 2
- aukcja 3
- aukcja 4
9 miesięcy temu, ich ceny wynosiły 100zł i więcej. Tak się zastanawiam, czy to jakaś nadzwyczajna obniżka, czy po prostu latarki udają porządne modele 501 i 502? Wpadły Wam owe wynalazki w łapki?

Radek, jeśli jeszcze nie dokonałeś wyboru, to wkrótce będę sprzedawał mojego UltraFire Q5 z zoom'em, działa zarówno na AA i ogniwa 14500 3.7V. Moim zdaniem, zoom to żaden bajer a użyteczna cecha latarki. Niemało chodzę po górach, często również nocą. Przez 90% czasu, podczas wspinaczki i zejść, używamy szerokiego kąta świecenia. Ale prawie zawsze podczas nocnej eskapady, zachodzi konieczność użycia skupionego, mocnego strumienia światła, czy to żeby sprawdzić oznakowanie szlaku, przebić gęstniejącą mgłę lub zwyczajnie nacieszyć oczy zabawą "mieczem świetlnym" na ścianie drzew po drugie stronie kanionu. Po szczeg. zapraszam na priw.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Aukcja 1. nie ma szans na 1000lm prędzej 200lm z tej diody, zdjęcia jak świeci ta latarka to oszustwo.
Aukcja 2. również nie ma szans na 1000lm raczej 400-500lm i to jeszcze zależy od ogniwa, bo sterownik nie ma stabilizacji, latarce potrzebne są poprawki termiczne. A poza tym wysyłka jest a chin, czekasz około 30dni.
Aukcja 3. to samo jak w 1. max 200lm z tą diodą
Aukcja 4. niby zestaw, ale ładowarka chyba najgorsza z możliwych, 1300lm to bzdura i kłamstwo, tak jak ta magiczna poj. ogniw 3000mAh nierealne, wysyłka z Wielkiej Brytanii (jakiś chiński sklep ma tam magazyn), i latarka do poprawek termicznych, wszystkie z nich mają sterownik bez stabilizacji prądu, jak kupisz dobre markowe ogniwa np. panasonic czy samsung to smażysz diodę.
Taka jest prawda o superduper latarkach z allegro.

edit:
@Tomassimo
Zoom wydaje Ci się przydatny bo nie miałeś jeszcze naprawdę dobrej latarki, która oferuje prawdziwą moc, a nie tylko tą na papierze. Wystarczy zobaczyć na własne oczy jak świeci dobra latarka z XM-L a dotychczasowe latarki zamieniają się w świeczki.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Tomassimo

Ile kosztowałby sterownik do latarki z aukcji nr 2, by pamiętał ostatnio wybrany tryb, ze stabilizacją i ew. drugi dodatkowo mający zabezpieczenie przed zbytnim rozładowaniem ogniwa?
Czy po wspomnianych poprawkach termicznych, dioda będzie wystarczająco chroniona przy firmowych ogniwach?

Zoom wydaje Ci się przydatny bo nie miałeś jeszcze naprawdę dobrej latarki, która oferuje prawdziwą moc, a nie tylko tą na papierze. Wystarczy zobaczyć na własne oczy jak świeci dobra latarka z XM-L a dotychczasowe latarki zamieniają się w świeczki.

Turbo w silniku wydaje ci się przydatne, bo nie miałeś naprawdę dobrego auta z silnikiem V12 o poj. 5 litrów i system KERS.
Nic mi się nie wydaje - on jest przydatny. Nie wmówisz mi, że latarka o takiej samej ilości generowanego światła, bez zoomu, oświetli równie dobrze odległy przedmiot, jak latarka z zoomem (chyba, że istotnie tak jest, to chylę czoła dla konstruktorów).
Porównujesz zupełnie inne półki cenowe i jakościowe; tylko ile taka latarka kosztuje - 140-200zł i więcej, moją kupiłem za 1/3-1/4 tej ceny. Ta Twoja prawdziwa moc słono kosztuje, i owszem, gdy latarka generuje 700, 1000 i więcej lumenów, bez zoomu jest wstanie dobrze oświetlić oddalone rzeczy, jak moja przy skupionej wiązce i mocy... ok 250-300 l. (Q5 z 14500).
Nie potrzebuję latarki rodem dla sprzętowych onanistów, priorytetem jest cena/jakość.
Przy sprzedaży mojej latarki, dokładam 20-30zł i cieszę się w razie "w" dodatkową mocą rzędu 200 l. - dla mnie super!
Przed zakupem powstrzymuje jedynie gorsza funkcjonalność: brak stabilizacji, pamięci i zabezpieczenia.
Przy okazji, do jakich zastosowań potrzebujecie >1000 l. i więcej? Czy naprawdę często korzystacie z górnych mocy i jest Wam ona niezbędna? Czy jest to, w większości pogoń za cyferkami i sztuka dla sztuki?
Awatar użytkownika
maciex93

Sterownik z pamięcią, ochroną i stabilizacją http://www.fasttech.com/products/1612/10001683/1186300
Do tego poprawki i powinno być dobrze.
Nic mi się nie wydaje - on jest przydatny. Nie wmówisz mi, że latarka o takiej samej ilości generowanego światła, bez zoomu, oświetli równie dobrze odległy przedmiot, jak latarka z zoomem (chyba, że istotnie tak jest, to chylę czoła dla konstruktorów).
Latarka ze zwykłym reflektorem jest w stanie oświetlić tak samo a nawet lepiej odległy przedmiot, kwestia optyki. Latarki typu zoom mają mniejszą sprawność, więcej światła zostaje w "latarce"
Porównujesz zupełnie inne półki cenowe i jakościowe; tylko ile taka latarka kosztuje - 140-200zł i więcej, moją kupiłem za 1/3-1/4 tej ceny. Ta Twoja prawdziwa moc słono kosztuje, i owszem, gdy latarka generuje 700, 1000 i więcej lumenów, bez zoomu jest wstanie dobrze oświetlić oddalone rzeczy, jak moja przy skupionej wiązce i mocy... ok 250-300 l. (Q5 z 14500).
Poniżej 70zł można mieć latarkę dającą 700lm i zasięgu 90-100m przykład convoy C8 z xm-l u2.
Przy okazji, do jakich zastosowań potrzebujecie >1000 l. i więcej? Czy naprawdę często korzystacie z górnych mocy i jest Wam ona niezbędna? Czy jest to, w większości pogoń za cyferkami i sztuka dla sztuki?
Jazda na rowerze przy 200lm a przy 700lm jest bez porównania, ale masz też rację że należy dobierać moc do zastosowania.

Wybór należy do Ciebie.

Pozdrawiam!
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Tomassimo

Przekonałeś mnie :) Dziękuję.
Convoy z fastech czy można gdzieś wygodniej nabyć?

Pozdrawiam, dobranoc.
docek01

Post autor: docek01 »

Wygodniej i szybciej na bazarku forumowym. Będzie drożej ale po poprawkach termicznych i będziesz mógł wybrać rodzaj diody. I szybciej dotrze :)
ArmyTek Predator XP-G2, ArmyTek Wizard Pro Warm, ZebraLight SC600w II L2, Ultrafire C2 mod XM-L, iTP A3 Upgraded, FandyFire X2,
Tomassimo

Aktualnie chyba nikt nie oferuje C8, diodę mogę też wybrać na FT i apropo, chciałbym wybrać polecaną przez forumowych Speców XM-L2 T6 4C ale, jak rozumiem, nie mogę jej wybrać poprzez formularz? Czyli zamówienie jej wyłącznie jako dodatkowy element?
Awatar użytkownika
maciex93

Jeżeli nie boisz się wyzwania w postaci samodzielnego montażu latarki to kup C8 host, sterownik i diodę osobno, albo weź tą: https://www.fasttech.com/products/0/100 ... e-led-flas dioda 3C również jest przyjemna, neutralna.
W forumowym sklepiku smokuxx1987 ma C8 w wypasionej wersji.
Możesz też napisać ogłoszenie w Kupię, może się znajdzie posiadacz.
Tomassimo

Wiedzy ci u mnie brak, ale nie chęci i odwagi :) Pewnie jest na forum abc modowania/składania latarki lub dobra dokumentacja zdjęciowa z udanej operacji, więc powinienem dać radę. Co zyskam z samodzielnego złożenia vs poprawki termiczne gotowego produktu? Czy podana przez Ciebie gotowa wersja posiada pamięć, stabilizację i PCB? Jeśli nie, czy mogę zamówić ją z tym sterownikiem ? 2100mAh czy 2800mAh - jakie różnice w praktyce?
Awatar użytkownika
maciex93

https://www.fasttech.com/products/0/100 ... e-led-flas ta gotowa wersja jest wyposażona w ten sterownik http://www.fasttech.com/products/1612/10001683/1186301 czyli ma zabezpieczenia.
A co możesz zyskać samemu składając? A no na przykład diodę XM-L2 T6 4C która nie jest dostępna w gotowcu i dobrą termikę latarki. W gotowcu jest dioda przyklejona na jakiś klej termo i ciężko się ją odrywa (jeżeli chcesz zmieniać ten klej na dobrą pastę to jest to problematyczne), jak samemu składasz nie ma tego problemu.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 28 paź 2013, 16:31 przez maciex93, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Tomassimo

Czym różni się XM-L2 T6 4C od 3C? Zgaduję, (zdjęć porównawczych nie znalazłem) że C3 jest minimalnie chłodniejsza i daje parę l. więcej? Czy można podgrzać z bliska diodę, np. strumieniem gorącego powietrza z suszarki i liczyć na to, że problematyczny klej puści? Ten niekorzystny wzrost temp. występuje zawsze, czy praktycznie dotyczy tylko korzystania z trybu maks. ?
Awatar użytkownika
maciex93

XinTD C8 V4 również jest ok, można wybrać z XM-L2 T6 3C i mieć fajną, dobrze wykonaną i mocną latarkę. Chyba nawet nie potrzeba w niej poprawek.

Dioda 4C jest minimalnie cieplejsza od 3C, co do wydajności diody jeżeli masz na myśli porównanie XM-L2 T6 3C i XM-L2 T6 4C to mają taką samą wydajność.
Czy można podgrzać z bliska diodę, np. strumieniem gorącego powietrza z suszarki i liczyć na to, że problematyczny klej puści?

Nie wiem, nie próbowałem podgrzewać, podobno taka operacja pomaga odkleić diodę, ale jak i tak latarka będzie miała zmienianą pastę to lepiej brać host'a + dioda + driver.
Ten niekorzystny wzrost temp. występuje zawsze, czy praktycznie dotyczy tylko korzystania z trybu maks. ?
W najwyższym trybie latarka grzeje się najmocniej, i ze względu na niego zalecane są poprawki, jak choćby zmiana pasty termo oraz sprawdzenie czy piguła nie ma zadziorów po obróbce mechanicznej.
radekmale

Post autor: radekmale »

Witam Wszystkich:) Postanowiłem załatwić sprawę i wydać około 60 zł razem z akumulatorkami. Znalazłem aukcje na allegro UltraFire WF-502B CREE Q5i myślę że jak dla mnie będzie świeciła ok bo naoglądałem się filmików z YT i wygląda dość obiecująco. Zamówiłem już akumulatorek i ładowarkę a latarkę zamawiam jutro. Zobaczymy co z tego będzie. Jeśli okaże się słaba to maciex93 złożę u Ciebie zamówienie na Twój sprzęt ale jak narazię myślę, że jednak 100 zł na latareczkę dla takiego gościa jak ja, który nie używa zbyt często tego typu sprzętu to ta latarka styknie. Zobaczymy wkrótce, mam nadzieję że do czwartku przyjdzie. Jakkolwiek by nie świeciła postaram się wrzucić jakieś fotki co by następni mieli wiedzę na jej temat. :)
ODPOWIEDZ