Problem z HID-em w moim aucie
-
Problem z HID-em w moim aucie
Cześć.
Zakupiłem ponad rok temu używany zestaw hidów do auta. Jak zacząłem teraz więcej jeździć nocami to widzę, że strasznie marnie to świeci. Prawie nie oświetla drogi. Kupiłem więc nowe żarniki 5000k i nie widzę różnicy w oświetleniu drogi.
Wrzuciłem na film jak to się rozpala. Nie wiem czy tak powinno być czy nie ale po chwili przygasają i tak jakby przez to traciły z 30% mocy.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OQ9gynngMSU[/youtube]
Na zdjęciu w lewej soczewce hid, a w prawej zwykła żarówka noname. Wygląda na to, że żarówka daje lepiej.
Czy to oznacza, że hid jest tak marny i niezależnie jaki kupię to tak będzie? Czy może moje przetwornice, ew. żarniki są marne? Jak dalej postępować w życiu?
Dzięki za pomoc
Zakupiłem ponad rok temu używany zestaw hidów do auta. Jak zacząłem teraz więcej jeździć nocami to widzę, że strasznie marnie to świeci. Prawie nie oświetla drogi. Kupiłem więc nowe żarniki 5000k i nie widzę różnicy w oświetleniu drogi.
Wrzuciłem na film jak to się rozpala. Nie wiem czy tak powinno być czy nie ale po chwili przygasają i tak jakby przez to traciły z 30% mocy.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OQ9gynngMSU[/youtube]
Na zdjęciu w lewej soczewce hid, a w prawej zwykła żarówka noname. Wygląda na to, że żarówka daje lepiej.
Czy to oznacza, że hid jest tak marny i niezależnie jaki kupię to tak będzie? Czy może moje przetwornice, ew. żarniki są marne? Jak dalej postępować w życiu?
Dzięki za pomoc
Najlepiej jest zastosować źródła światła takie do jakich jest przeznaczony reflektor.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
-
Re: Problem z HID-em w moim aucie
nie powinno.raul_na_102 pisze:Nie wiem czy tak powinno być czy nie ale po chwili przygasają i tak jakby przez to traciły z 30% mocy.
Co już zdiagnozowałeś? Zmierzyłeś prąd? Napięcie na wejściu przetwornicy?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
-
Re: Problem z HID-em w moim aucie
Odłączyłem wtyczkę wyjściową z przetwornicy i zmierzyłem napięcie. Na początku było 11v i rosło stopniowo do prawie 12v.ptja pisze:Co już zdiagnozowałeś? Zmierzyłeś prąd? Napięcie na wejściu przetwornicy?
Mam wrażenie, że te przetwornice to padaczka. Nie wiem czy 100% tak jest, czy inwestować w nowe, czy może kupować gdzieś, jakiś tani zestaw na d2s...
Nie spodziewam się z hida światła takiego jak na oryginalnych xenonach ale liczę, że będzie to świecić lepiej niż żarówki.
-
-
Dosyć droga zabawa. Jeżeli nie uda mi się znaleźć w miarę przyzwoicie działającego hid-a to raczej zostanę przy zwykłych żarówkachstudzin pisze:Ja z kumplem swojego czasu bawiliśmy się w xenony i po wielu przymiarkach stanęło na przetwornicach Denso, soczewkach z Q7 i palnikach d2s. Na szczęście sporo kasy udało się odzyskać.
-
Tylko że prądu nie zmierzyłeś na wejściu. Przy zapłonie może być chwilowy pobór rzędu 20A (ułamek sekundy) po czym prąd powinien się ustabilizować w granicach 4A.
PS-Mam w domu przetwornicę slim i ma ona podobny efekt - po nagrzaniu jasność palnika spada o jakieś 20 - 30%. Co ciekawe na tych samych palnikach stare chińskie przetwornice śmigają prawidłowo.
PS-Mam w domu przetwornicę slim i ma ona podobny efekt - po nagrzaniu jasność palnika spada o jakieś 20 - 30%. Co ciekawe na tych samych palnikach stare chińskie przetwornice śmigają prawidłowo.
ILPT
-