Lampka rowerowa mactronic pro noise 300 a licznik sigma 1909

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
rybka

Lampka rowerowa mactronic pro noise 300 a licznik sigma 1909

Post autor: rybka »

Witam!
Mam problem posiadam lampkę mactronic pro noise 300: http://www.mactronic.pl/pl/products/bik ... /1206.html
i licznik sigma 1909:
http://www.sigmasport.com/en/produkte/b ... 9/?flash=1
Po włączeniu lampki licznik przestaje działać: nie wskazuje prędkości, tętna i kadencji, po prostu zawiesza się. Jest jakiś sposób żeby to obejść oczywiśnie poza zmianą lampki lub licznika :mrgreen:
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

No właśnie było już o tym na forum. Z tym, że akurat ktoś się upierał przy tej lampce bo nie kolidowała z licznikiem a inne tak. Widać każdy egzemplarz inny. Problemem jest tu sterownik lampki najprawdopodobniej. Można spróbować na razie oddzielić na próbę licznik od lampki np. folią aluminiową. Jeśli ta metoda zadziała to trzeba po prostu popracować potem nad estetyką tego rozwiązania. Ewentualnie maksymalnie oddalić od siebie oba urządzenia jeśli są blisko. Jeszcze sprawa, na jakiej zasadzie działa odczyt np. tętna, rozumiem, że poprzez jakiś transmiter ale przewodowo czy bezprzewodowo. Nie wiem, nie miałem nigdy takiego licznika, moja przygoda z licznikami zakończyła się na BC 600 Sigmy :razz:
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

To jest licznik całkowicie bezprzewodowy. Wszystkie 3 czujniki są bezprzewodowe, prędkości, kadencji i tętna z pewnością też, chociaż tego ostatniego w rękach nie miałem.

W najmocniejszym trybie latarki też zakłóca?

Przykro, że to takie zawodne jest :( Zawsze jak czytam w necie o problemach z bezprzewodowymi to się cieszę, że przewodowy 1609 wybrałem (brałem najtańszy z podświetlaniem ;P ), choć akurat mam zerwany przewód :P i będę musiał polutować :D - coś za coś :mrgreen:
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
rybka

W najmocniejszym trybie latarki też zakłóca?

W każdym trybie zakłóca :twisted: nietety. No mi zależało też na pulsometrze więc przewody raczej nie chodzą w grę ;)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

rybka pisze:No mi zależało też na pulsometrze więc przewody raczej nie chodzą w grę
Co fakt, to fakt :)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

A to właśnie ta bezprzewodowość jest chyba problemem :|
rybka

Zbychur pisze:A to właśnie ta bezprzewodowość jest chyba problemem :|
Tyle to ja wiem ;) Tylko jak ten problem rozwiązać, oddalanie lamki nic nie daje (znaczy daje ale jest za daleko od roweru :mrgreen: ) folią raczej nie chciałbym owijać. Nie ma na tym forum specjalisty ktory rozwiąże ten problem :cry:
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Wymienić lampę na coś innego. Sama konstrukcja jak i ilość światła na dzisiejsze warunki to lekka tandeta a nie lampa.
ILPT
Vigo

Post autor: Vigo »

Dokładnie, kup np. gregową L2 lub L2P i po kłopocie, u mnie L2P śmiga na kierownicy wraz z bezprzewodowym VDO i nie ma żadnych zakłóceń licznik działa jak "ta lala".

___
Ostatnio zmieniony niedziela 20 paź 2013, 20:40 przez Vigo, łącznie zmieniany 1 raz.
rybka

skaktus pisze:Wymienić lampę na coś innego. Sama konstrukcja jak i ilość światła na dzisiejsze warunki to lekka tandeta a nie lampa.
He he ale dobra rada dzięki nie wpadłbym na to nigdy sam :mrgreen:
Bez przesady że to tandeta, używałeś tej lampki? Ja używam jej w rowerze szosowym i jest bardziej niż wystarczająca do jazdy po szosie (wiem że są lepsze, tańsze, mocniejsze itd.) mi taka wystarcza w zupełności, tylko myślałem że jest na tym forum jakiś fachowiec który mi np. ją jakoś przerobi lub da jakąś pomocną :wink: radę
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

rybka pisze:myślałem że jest na tym forum jakiś fachowiec który mi np. ją jakoś przerobi lub da jakąś pomocną radę
Jeżeli jest ktoś, kto wie, jak pomóc, to się ukrywa :wink: A na serio, to przykro, że nie umiemy Ci pomóc :-| Choć, może jeszcze ktoś, na coś wpadnie...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

rybka pisze:myślałem że jest na tym forum jakiś fachowiec który mi np. ją jakoś przerobi
Tylko takie jednostkowe przeróbki wymagają czasu i wolnego na takie zabawy i czasu potrzebnego na wykonanie tego właśnie "projektu". Oczywiście wiąże się to z kosztami (przyjmij z 10zl/h) a pewnie 1 wieczór nie wystarczy na opanowanie całości. Do tego dojdą koszty części itp. Wydasz 100-200zł na modyfikacje czy wolisz kupić latarkę za 100zł lepszą niż obecnie posiadana i nie powodującą problemów ?
ODPOWIEDZ