slonce w domu

co i jak zrobiłem...
kodi

slonce w domu

Post autor: kodi »

W sumie Bocian mnie opierdzielil, ze sie nie dziele pomyslami. I ma racje!

Obecnie pracuje nad pomyslem, ktorego efektem ma byc zrodlo swiatla zblizone do slonecznego w zakresie widzialnym, plus odpowiednie, dobroczynne kawalki pasma poza widzialnym. Przeznaczeniem ma byc oswietlenie dzienne dla miejsc, gdzie ilosc swiatla slonecznego jest niewystarczajaca do normalnego funkcjonowania czlowieka. Zalozone etapy projektu:

- analiza wplywu swiatla widzialnego oraz zakresow UV i IR na fizjologie czlowieka
- analiza dostepnych na rynku (badz nie) rozwiazan zrodel swiatla i ich pokrycia odpowiednich pasm
- dobor odpowiednich zrodel swiatla oraz ich punktow pracy w celu maksymalnego pokrycia pozadanych zakresow
- prototyp

ze wzgledow praktycznych (oraz niestety - finansowych) postanowilem skupic sie na conajwyzej dwoch technologiach - LED i lampach wyladowczych.

Obecnie dysponuje prototypem zrodla swiatla ktory pokrywa zakres widzialny z korelacja ze swiatlem slonecznym na poziomie ok 91% oparty o emitery LED.

Najprostsze rozwiazanie w stylu "wez metalohalogenek i tyle" nie za bardzo wchodza w gre. Najlepsze metalohalogenki maja CRI na poziomie 90% (nie pisze tu o wydumanych wartosciach katalogowych - w stylu 96), jednak z reguly ich temperatura barwowa to ok 6500K, przy czym najslabsza potwierdzona lampe o tak wysokim CRI to 150W (a doszedlem do wniosku, ze jednak wiecej zrodel swiatla o mniejszym natezeniu bedzie lepsza od 2-3 punktowcow).

Jesli ktos ma jakies uwagi, propozycje - nie krepujcie sie. Bede sie staral w miare mozliwosci informowac o postepach.
DNF

Post autor: DNF »

Pomysl swietny i czekamy na wyniki.
Ze swojej strony dodam, ze wczoraj na Discovery widzialem projekt, ktory mial podobne zalozenia.
Facet zrobil wielkie paraboliczne zwierciadlo, ktore skupialo slonce na drugim zwierciadle z filtrem IR i z kolei to zwierciadlo nakierowywalo wiazke skupionego swiatla slonecznego na swiatlowody. No a swiatlowodami sloneczko doprowadzone bylo juz tam gdzie brakuje swiatla slonecznego. Gorzej tylko jak slonce zajdzie za chmurki :P
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Kodi, rewelacyjny projekt!!!!
Mogę być testerem, mi słońca chyba nigdy nie za wiele. :mrgreen:
Czym badasz/mierzysz uzyskane światło?
Zdjęcia, zdjęcia...zdjęcia...pliz :wink:
kodi

Spokojnie - zdjecia beda jak bedzie co pokazac :) Na razie mozg ludzki okazuje sie przewrotnym stworzeniem i twierdzi, ze "cos jest nie tak". Obawiam sie ze cala moja dotychczasowa praca nad prototypem bedzie musiala jeszcze przejsc dluga droge do finiszu. W przyszlym tygodniu mam otrzymac dobry wzorzec kolorow - zobaczymy co sie dzieje (niestety - nie mam zbyt dobrych urzadzen do pomiarow odwzorowania kolorow, wiec znowu trzeba bedzie opracowac metode pomiarow przy uzyciu cyfrowki, kompa i genialnego programu Adobe o nazwie DNG profile editor). Obecnie jestem na drugim podejsciu do zrodel swiatla - waham sie miedzy Nichia 083 (NS6W083AT-E, NS6L083AT-E) a Seoulami CAWT722-T/CWT722-T. Jako uzupelnienie beda diody bursztynowe. Calosc bedzie wrzucona na customowe MCPCB. Jesli to beda Nichie - w stosunku 6:1 (biale:bursztynowe), jesli Seoule - 10:2 (maja tylko po 0.2W/szt).
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Pytanie moje brzmi: Jak chcesz taką "tęcze" kolorów niskostratnie wymieszać, żeby sobie domownicy mogli zasiąść z każdej ze stron i czerpać z jej dobrotliwych właściwości :???: .

PS. Bo może w sumie łatwiej zorganizować małe "palenisko zjonizowanych gazów" w odpowiednich proporcjach niż LEDy ustawiać w konfiguracji :P
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

DNF pisze:Pomysl swietny i czekamy na wyniki.
Ze swojej strony dodam, ze wczoraj na Discovery widzialem projekt, ktory mial podobne zalozenia.
Facet zrobil wielkie paraboliczne zwierciadlo, ktore skupialo slonce na drugim zwierciadle z filtrem IR i z kolei to zwierciadlo nakierowywalo wiazke skupionego swiatla slonecznego na swiatlowody. No a swiatlowodami sloneczko doprowadzone bylo juz tam gdzie brakuje swiatla slonecznego. Gorzej tylko jak slonce zajdzie za chmurki :P
Pozdrawiam
DNF
PS. W sumie dałoby się to zsynchronizować, w końcu nie wszędzie o tym samym czasie ciemność mamy :wink: Ale coś czuję że światłowody siłą rzeczy całego pasma nie prześlą :???:
Sometimes darkness can show you the light
kodi

Bocian pisze:Pytanie moje brzmi: Jak chcesz taką "tęcze" kolorów niskostratnie wymieszać, żeby sobie domownicy mogli zasiąść z każdej ze stron i czerpać z jej dobrotliwych właściwości :???: .

PS. Bo może w sumie łatwiej zorganizować małe "palenisko zjonizowanych gazów" w odpowiednich proporcjach niż LEDy ustawiać w konfiguracji :P
Przerabialem juz metalohalogen 75W z CRI 90 i 150W z CRI 96 (podobno - na pozyczonym spektrometrze wychodzilo raczej 91). W obu przypadkach konieczne bylo mocne tlumienie (w przypadku pierwszym wystarczyl klosz ze "zmrozonego" szkla, w drugim - odbicie od sufitu. Efekt - nawet przy wlaczonych promiennikach IR - to nie bylo to. Poza tym - byly za niebieskie, a kompensacja metalohalogenka nie jest taka prosta - ma naprawde mocne szpile w widmie. Generalnie bardzo ciezko jest znalezc zrodla swiatla o temperaturze barwowej 5000K-5500K (optymalne z punktu widzenia czlowieka) i dobrym pokryciu pasma. Dlatego - na razie probuje na LEDach. Jesli sie nie uda - coz - bede szukac dalej. Generalnie okazalo sie, ze diody o temperaturze barwowej powyzej 4500K sa dosyc trudne do znalezienia. W tej chwili skupiam sie na kilku typach produkowanych przez SSC oraz przez pewnego chinskiego producenta (ktory nie chce mi sie przyznac skad ma polprzewodniki) - w praktyce wyszlo, ze pokrycie pasma jest odwrotnie proporcjonalne do mocy. Najlepsze w tej chwili diody produkowane przez SSC maja zaledwie 0.2W - za to najbardziej zblizone swiatlo do slonecznego i stosunkowo niewielki pik na niebieskim. Diodom, ktore obecnie testuje najbardziej brakowalo czerwieni - podpatrzylem troche filmowcow, ktorzy doswietlaja wtedy swiatlem bursztynowym - i to byl niemal strzal w dziesiatke. Co do rownomiernego doswietlenia pomieszczen - natezenie swiatla, zeby zaczelo to wszystko dzialac powinno byc na poziomie 500lux (jest to wartosc minimalna - wynikajaca z doswiadczen ludzi, ktorzy badali syndrom S.A.D.). Wynika stad, ze elemetow bedzie calkiem sporo - obecnie prototyp ma 384 diody o mocy 0.1W (ale najmniejsze piki na niebieskim sa przy ok 60mW/diode).
KaszeL

Post autor: KaszeL »

Tak z ciekawości, jeśli można. Jak idą postępy w pracach? Myślę, że nie jednemu z nas takie idealne źródło światła przydało by się w domku ;)
Z poważaniem
Tomasz Stiller
Dar.El

Post autor: Dar.El »

Witam
Dobre żarówki halogenowe (nie te po 1,5zł) mają zbliżoną barwę do słonecznego światła. Mam w domu żarówki firmy DuraLamp i nie narzekam. Jedną ZeXTa dla porównania i mogę śmiało powiedzieć KLĘSKA, jak można coś takiego sprzedawać.
KaszeL

Post autor: KaszeL »

Tylko skuteczność świetlna jakby nie ta.
Z poważaniem
Tomasz Stiller
ODPOWIEDZ