Witam
Mam problem następujący.
Muszę połączyć 15 lamp- 12V, 1W, 350mA (w każdej lampie są 2 power ledy cree).
Do dyspozycji mam 3 zasilacze stało prądowe 350mA 3-47V 49V max. Instalacja elektryczna jest zrobiona tak że 15 lamp jest na jednym obwodzie. Moje pytanie brzmi: Czy mogę połączyć zasilacze stało prądowe szeregowo, a tym samym podnieść napięcie? Czy też muszę przerobić instalację oświetleniową na 3-4 obwody i zasilić każdy obwód z osobnego zasilacza?
Sprawa jest dosyć pilna i proszę o zrozumienie. Pozdrawiam
Łączenie szeregowe zasilaczy stałoprądowych??
Witam
Jeśli priorytetem jest dla Ciebie sama instalacja, to możesz połączyć wszystkie diody w szeregu, potem znajdziesz odpowiedni zasilacz napięciowy, lub kilka mniejszych, które już można łączyć szeregowo. Dokładasz do tego źródło prądowe np na LM317/350, a zasilacze prądowe Ci zostają i możesz je upłynnić, lub użyć w innym projekcie.
Pozdrawiam
Jeśli priorytetem jest dla Ciebie sama instalacja, to możesz połączyć wszystkie diody w szeregu, potem znajdziesz odpowiedni zasilacz napięciowy, lub kilka mniejszych, które już można łączyć szeregowo. Dokładasz do tego źródło prądowe np na LM317/350, a zasilacze prądowe Ci zostają i możesz je upłynnić, lub użyć w innym projekcie.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.