Zasilacz KORAD 3005D vs. WEP 305D

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
tOmki

Zasilacz KORAD 3005D vs. WEP 305D

Post autor: tOmki »

Oba 0-30C i 0-5A.
Rożnica jest taka że 305D ma ograniczenie prądowe, a 3005D faktyczną regulację prądu.

Warto dopłacić ?
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Warto dołożyć do Korad'a, sam używam 3005P i jestem zadowolony. Tylko wentyl do wymiany (czekam na zakończenie gwarancji) bo trochę terkocze i co dziwne miał tak od nowości.
Awatar użytkownika
tOmki

Używasz tego złącza USB do sterowania i monitorowania ?
ptja

Re: Zasilacz KORAD 3005D vs. WEP 305D

Post autor: ptja »

tOmki pisze:Rożnica jest taka że 305D ma ograniczenie prądowe, a 3005D faktyczną regulację prądu.
a czym się różni ustawienie 305D na najwyższe napięcie i kręcenie potencjometrem ograniczenia prądu od regulacji prądu w 3005D?
Czy w obu przypadkach efektem nie będzie przepływ przez obciążenie ustalonego prądu (pod warunkiem, że napięcie nie osiągnie maksimum, jakie może dostarczyć zasilacz?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
megabit

tOmki, próbowałem dawno temu i były jakieś problemy, chyba nie podobał się 64-bitowy system. Przy chwili czasu sprawdzę czy nie wypuścili nowszego softu.
Awatar użytkownika
Flora

Post autor: Flora »

W najbliższym czasie planuję zakup zasilacza i również zastanawiałem się nad tymi dwoma modelami. W trakcie poszukiwań informacji trafiłem na ciekawy test, w czasie którego Korad uległ uszkoczeniu:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Fya-4mjV4N4[/youtube]

Podobno producent naprawił już problem i kolejne partie zasilaczy pozbawione są tych błędów.
Awatar użytkownika
megabit

Tak, też widziałem ten test, nawet przed zakupem. Mimo to zdecydowałem się, a nawet przeprowadziłem podobne testy jak widać na filmie. Nic się nie uszkodziło ;)
Awatar użytkownika
tOmki

Na elektrodzie czytałem że poprawili ten babol. I aktualne modele są już OK.
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

No i przez Was dziś też się stałem posiadaczem Korada KA3005P. :razz: Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, wygląda o wiele lepiej i solidniej niż sądziłem. Sterowanie z komputera również bez zarzutu. :wink: Mam jednak taką prośbę do zorientowanych: Na czym właściwie polegała wada uszkadzająca ten zasilacz? Chyba mój angielski nie pozwala mi tego zrozumieć. Co dokładnie zrobił na filmie, że padł?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Flora

Post autor: Flora »

Tomeqp pisze:No i przez Was dziś też się stałem posiadaczem Korada KA3005P. :razz: Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, wygląda o wiele lepiej i solidniej niż sądziłem. Sterowanie z komputera również bez zarzutu. :wink: Mam jednak taką prośbę do zorientowanych: Na czym właściwie polegała wada uszkadzająca ten zasilacz? Chyba mój angielski nie pozwala mi tego zrozumieć. Co dokładnie zrobił na filmie, że padł?
Problemem były źle dobrane tranzystory mocy, które nie wytrzymywały dużych obciążeń, a ich uszkodzenie powodowało, że zasilacz pomimo regulacji (a nawet wyłączenia) podawał na wyjście napięcie powyżej 50V.
ODPOWIEDZ