Zasilacz KORAD 3005D vs. WEP 305D
Zasilacz KORAD 3005D vs. WEP 305D
Oba 0-30C i 0-5A.
Rożnica jest taka że 305D ma ograniczenie prądowe, a 3005D faktyczną regulację prądu.
Warto dopłacić ?
Rożnica jest taka że 305D ma ograniczenie prądowe, a 3005D faktyczną regulację prądu.
Warto dopłacić ?
Re: Zasilacz KORAD 3005D vs. WEP 305D
a czym się różni ustawienie 305D na najwyższe napięcie i kręcenie potencjometrem ograniczenia prądu od regulacji prądu w 3005D?tOmki pisze:Rożnica jest taka że 305D ma ograniczenie prądowe, a 3005D faktyczną regulację prądu.
Czy w obu przypadkach efektem nie będzie przepływ przez obciążenie ustalonego prądu (pod warunkiem, że napięcie nie osiągnie maksimum, jakie może dostarczyć zasilacz?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
W najbliższym czasie planuję zakup zasilacza i również zastanawiałem się nad tymi dwoma modelami. W trakcie poszukiwań informacji trafiłem na ciekawy test, w czasie którego Korad uległ uszkoczeniu:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Fya-4mjV4N4[/youtube]
Podobno producent naprawił już problem i kolejne partie zasilaczy pozbawione są tych błędów.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Fya-4mjV4N4[/youtube]
Podobno producent naprawił już problem i kolejne partie zasilaczy pozbawione są tych błędów.
Moje oświetlenie rowerowe: (3+2)xXML z przodu + 2xXP-E z tyłu + gorące obręcze + bidon z prądem + rozświetlona przyczepka
No i przez Was dziś też się stałem posiadaczem Korada KA3005P. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, wygląda o wiele lepiej i solidniej niż sądziłem. Sterowanie z komputera również bez zarzutu. Mam jednak taką prośbę do zorientowanych: Na czym właściwie polegała wada uszkadzająca ten zasilacz? Chyba mój angielski nie pozwala mi tego zrozumieć. Co dokładnie zrobił na filmie, że padł?
Pozdrawiam
Problemem były źle dobrane tranzystory mocy, które nie wytrzymywały dużych obciążeń, a ich uszkodzenie powodowało, że zasilacz pomimo regulacji (a nawet wyłączenia) podawał na wyjście napięcie powyżej 50V.Tomeqp pisze:No i przez Was dziś też się stałem posiadaczem Korada KA3005P. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, wygląda o wiele lepiej i solidniej niż sądziłem. Sterowanie z komputera również bez zarzutu. Mam jednak taką prośbę do zorientowanych: Na czym właściwie polegała wada uszkadzająca ten zasilacz? Chyba mój angielski nie pozwala mi tego zrozumieć. Co dokładnie zrobił na filmie, że padł?
Moje oświetlenie rowerowe: (3+2)xXML z przodu + 2xXP-E z tyłu + gorące obręcze + bidon z prądem + rozświetlona przyczepka