convoy s2 - jak polerować pigułe?
convoy s2 - jak polerować pigułe?
Chciałbym lekko poprawić swojego convoya. Powierzchnia piguły która styka się z ledem otoczona jest niewielkim pierścieniem który skutecznie utrudnia polerowanie. Macie na to jakiś sposób?
Druga sprawa - mostkowanie sprężyny, ponoć tych z mosiądzu nie warto mostkować. Ta w S2 jest stalowa pokryta czymś zółtym (mosiądz, złoto?;)) czy mosiężna?
Druga sprawa - mostkowanie sprężyny, ponoć tych z mosiądzu nie warto mostkować. Ta w S2 jest stalowa pokryta czymś zółtym (mosiądz, złoto?;)) czy mosiężna?
Ostatnio zmieniony czwartek 10 paź 2013, 19:53 przez klik, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: convoy s2 - jak polerować pigułe?
Przyłóż magnes i będziesz wiedziałklik pisze:Ta w S2 jest stalowa pokryta czymś zółtym (mosiądz, złoto?;)) czy mosiężna?
Sometimes darkness can show you the light
Witam wszystkich serdecznie
Profesjonalnie każdą powierzchnię do każdej (i to niekoniecznie płaskie- mogą być np. walcowe) można dopasowac metodą skrobania na tusz. (ang. srcaping) W tym przypadku należałoby najpierw dokrobac podłoże diody do wzorca płaskości (normalnie robi się to skrobiąc do tuszowanej płyty traserskiej) a potem do płaskiego już podłoża diody doskrobać powierzchnię z którą ma się stykać. Skrobanie w aluminium nie wymaga skrobaków z węglika, wystarczy skrobak dorobić z płaskiego małego pilnika. Więcej o skobaniu można poczytać na forum cnc: http://www.cnc.info.pl/topics66/skrobanie-vt10867.htm i w internecie pod hasłem "skrobanie" albo "scraping" Żadne domowe polerowanie nie pozwala uzyskać płaskości, ani tym bardziej przylegania dwóch powierzchni a co najwyżej ich połysk. Skrobanie natomiast prawidłowo przeprowadzone umożliwia uzyskanie dolegania ze szczeliną w w najgorszym miejscu w okolicy kilku mikrometrów.klik pisze:Powierzchnia piguły która styka się z ledem otoczona jest niewielkim pierścieniem który skutecznie utrudnia polerowanie. Macie na to jakiś sposób?
Pabloid - dzięki za ciekawą informacje, pooglądałem kilka filmów na YT i trzeba przyznać, że ludzie robią niesamowite rzeczy. Jednak to trochę nie ten kaliber problemu:)
Drag-On - dobry pomysł. Nie myślałem o wymianie szkła, ale przeciez mogę użyć czegoś innego:) dzięki.
PS. Warto wymieniać szybkę na taką z powłokami AR? Czy różnica jest zauważalna?
Drag-On - dobry pomysł. Nie myślałem o wymianie szkła, ale przeciez mogę użyć czegoś innego:) dzięki.
PS. Warto wymieniać szybkę na taką z powłokami AR? Czy różnica jest zauważalna?
Okiem różnica jest niezauważalna, luksomierzem jak najbardziej zauważalna.klik pisze: PS. Warto wymieniać szybkę na taką z powłokami AR? Czy różnica jest zauważalna?
[ Dodano: 13 Październik 2013, 14:34 ]
Jeszcze dodam, że największą różnicą w temperaturze diody, robi wymiana podłoża na SinkPad/Noctigon (lub inne tego typu), wszystkie zabiegi bez wymiany podłoża, nie przyniosą takiej różnicy, jak takie podłoże.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255