Ładowarka BC-700 i akumulatorki Eneloop
Ładowarka BC-700 i akumulatorki Eneloop
Witam
Właśnie pożegnałem kuriera a sam zabrałem się za swoją nową ładowarkę. Na pierwszy rzut podjąłem próbę wskrzeszenia starych akumulatorków : GP NiCd 600mAh. Nie wiem ile mają lat i ile leżą w szafce. Wkładam je do ładowarki, naciskam przycisk MODE i nic się nie dzieje. Wyskakuje komunikat NULL i wsio. Żaden przycisk nie reaguje, nie mogę ustawić trybu ładowania. Czyżby tak ładowarka reagowała na stare akumulatorki ? W zestawie z ładowarką kupiłem 4 nowiutkie Eneloop'y ale nie wiem czy powinienem je podłączyć i np. na nich zrobić test albo ładowanie do pełna?
Właśnie pożegnałem kuriera a sam zabrałem się za swoją nową ładowarkę. Na pierwszy rzut podjąłem próbę wskrzeszenia starych akumulatorków : GP NiCd 600mAh. Nie wiem ile mają lat i ile leżą w szafce. Wkładam je do ładowarki, naciskam przycisk MODE i nic się nie dzieje. Wyskakuje komunikat NULL i wsio. Żaden przycisk nie reaguje, nie mogę ustawić trybu ładowania. Czyżby tak ładowarka reagowała na stare akumulatorki ? W zestawie z ładowarką kupiłem 4 nowiutkie Eneloop'y ale nie wiem czy powinienem je podłączyć i np. na nich zrobić test albo ładowanie do pełna?
Jak mi się pojawia taki komunikat (mam BC-900), to wyjmuję akumulatorki z ładowarki, akumulatry do kieszeni (lub tam gdzie jest ciepło) i po "jakiejś chwili" (nie mierzyłem jakiej) wraca im napięcie, i można ładować.
Nie sprawdzałem, czy pozostawienie ich obok ładowarki, na powiedzmy godzinę, przyniesie podobny efekt.
Albo może położyć "akumulatory NULL" na tych, które są akurat ładowane (ciepłe) i napięcie powinno "wrócić".
Nie sprawdzałem, czy pozostawienie ich obok ładowarki, na powiedzmy godzinę, przyniesie podobny efekt.
Albo może położyć "akumulatory NULL" na tych, które są akurat ładowane (ciepłe) i napięcie powinno "wrócić".
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
To sprawdź sam.artur_n pisze:Czepiasz się. Sprawdź zobaczysz że działa. Rozładuj baterię i połóż na kaloryfer na 10 min.
Rozładuj baterię, potrzymaj np. 3 lata - vide
i połóż na kaloryfer.Rynkov pisze: Na pierwszy rzut podjąłem próbę wskrzeszenia starych akumulatorków : GP NiCd 600mAh. Nie wiem ile mają lat i ile leżą w szafce.
Co innego "świeżo" rozładowana bateria...
Nie czepiam się. Rozładowany akumulator to akumulator rozładowany. Co innego jak rozładował się 10 minut temu i leci na kaloryfer a co innego jak leżał parę lat i leci na kaloryfer. Zresztą zostało to już wspomniane...Niedawno wyszperałem starą Nokia 5110 na akku ni-mh. Stan akumulatora - 0v. Podładowanie zasilaczem laboratoryjnym, potem wskok do ładowarki i poszło. Naładowała się do 3,8V które utrzymuje jakieś 1 - 2 godziny po wyjęciu z ładowarkiartur_n pisze:Czepiasz się. Sprawdź zobaczysz że działa. Rozładuj baterię i połóż na kaloryfer na 10 min.skaktus pisze:Ciekaw jestem z czego wróci napięcie w akumulatorze który jest totalnym 0 - czyli 0V...To nie perpetumobile...
ILPT