Ruinovo 102 - power bank z latarką zasilany z 2 x 18650

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
skaktus

Ruinovo 102 - power bank z latarką zasilany z 2 x 18650

Post autor: skaktus »

Witam.

Dziś przedstawię power bank, model Ruinovo 102, model pracujący na 2 ogniwach 18650 z funkcją latarki opierającą się na 2 ledach no-name o przyjemnej barwie światła.

Model z płytki: T102-B V 1.2, foto poniżej:

Obrazek

Power bank zakupiony na fasttech.com :
https://www.fasttech.com/p/1340311

SKU: 1340311

Cena na 8 października 2013 to 13,2 USD

Zawartość zestawu.

Zestaw przychodzi w standardowej pomarańczowej kopercie. Wewnątrz folia bąbelkowa a w niej pełen zestaw do konstrukcji power banku:

-aluminiowa obudowa
-elektronika
-zaślepki na oba „końce”
-śrubki (w tym 4 zapasowe)
-śrubokręt krzyżak
-2 kolimatory dla ledów
-aluminiowy przycisk
-przewód USB-Micro USB do ładowania

Obrazek

Pierwsze wrażenia, wykonanie.

Po wyjęciu z koperty pierwsza myśl – dobrze wykonane, dość ciężkie (podana waga to 99 gram). Anodyzacja w kolorze czarny, perfekcyjna na całej powierzchni. Ranty wszystkich zaślepek perfekcyjnie wykonane, błyszczące, zero zadziorów. Śrubki stalowe, twarde, odpowiednie do zastosowanie. Całość sprawia dobre wrażenie.

Obrazek

Obrazek

Elektronika, parametry.

Elektronika power banku umieszczona na dwóch płytkach. Jedna płytka stanowi elektronikę główną, na drugiej umieszczone są dwa ledy, rezystory dla ledów , dwa tranzystory, kilka mniejszych rezystorów oraz kondensator.
Główny scalak na płytce nieoznaczony, 8 pinowy. Z fotografii z internetu można wywnioskować że taki sam występuje w wszystkich wersjach power banków tej firmy. Jeśli chodzi o resztę elementów możemy odczytać takie informacje:

1. mosfet na zasilaniu FS8205A
2. W2A 2o (niedaleko mosfetu)
3. AL351
4. W1A 28
5. E1LK
6. DW01
7. 5056 1317
8. Cewka 3R3

Oraz wszystkie elementy zaznaczone na fotkach poniżej:

Obrazek

Obrazek

Parametry według producenta:

Wejście 1A 5V
Wyjście 1A 5V

Power bank posiada 4 diodowy wskaźnik mówiący o stanie naładowania akumulatora, posiada również zabezpieczenie akumulatorów, według moich testów odcina zasilanie przy około 2,89V.

Ogniwa.

Jak wspomniano power bank posiada ochronę ogniw i dobrze bo ogniwa z zabezpieczeniem nie wchodzą do power banku. Należało by pozbawić go sprężynek od + oraz – inaczej brakuje nam dosłownie 1 mm na skręcenie power banku.

Latarka.

Latarka zbudowana jest na bazie 2 diod no-name, barwa biała (przyjemnie biała, bez naleciałości niebieskiego itd.) Diody posiadają plastikowe kolimatory dające dość dobre skupienie. Według pomiarów na każdego leda idzie około 300 mA co jest dość sporym prądem, tym bardziej że ledy są zamontowane jedynie na laminacie. W tym wypadku producent o tym pomyślał i dość dobrze to rozwiązał. Laminat z obu stron pokryty jest dość grubą warstwą miedzi + spora liczba miedzianych przelotek co stanowi radiator dla ledów. Po chwili pracy z pełną mocą cały laminat jest b. gorący. Laminat w niewielkim stopniu opiera się o „wypustki” wewnątrz obudowy co w założeniu ma wspomagać oddawanie ciepła, jednak powierzchnia kontaktu jest niewielka więc… ;)
Przy napięciu ogniwa na poziomie 3V w obie diody idzie 280 mA.

Obrazek

Obrazek

Pomiary.

Pomiary wykonane na zasilaczu Zhaoxin RXN-305D oraz mierniku MastechM890G. Odbiornikiem zasilania jest mojej produkcji lampka na USB. Posiada ona stabilizację prądu.

Przy zasilaniu z 5V lampka pobiera 730 mA
Przy zasilaniu z 4,6V lampka pobiera 790 mA

Przy zasilaniu lampki z power banku przy poborze 790 mA napięcie utrzymuje się na poziomie 4,65V więc jest dość niskie w stosunku do pierwotnych obietnic 5V. W tym wypadku power bank przy 4,2V pobiera 1,09 A. Dla porównania latarka z power bankiem Jin Heng 12A przy tych samych parametrach utrzymuje napięcie na poziomie 4,88V.

Test z telefonem HTC Wild Fire rozładowanym do totalnego zera (2, 79V) wykazał że power bank prawidłowo rozpoczął ładowanie a telefon po 2 minutach „wstał”.

Prąd ładowania dla 1 rozładowanego ogniwa w power banku wynosi 620mA. Dla pewności źródłem zasilania jest zasilacz sieciowy 5V 4A, model TC02-iG z fasttech.com:

https://www.fasttech.com/p/1335401
SKU: 1335401

Przy ładowaniu akumulatora w power banku nagrzewa się układ oznaczony 5056 1317, jednak nie parzy. Pod układem prawdopodobnie jest pad termalny bo widać pod nim przelotki w PCB a sam laminat na drugiej stronie płytki również odbiera ciepło z układu.

Podsumowanie:
Ładne urządzenie, dobrze leżące w dłoni. Perfekcyjne wykonanie obudowy czyni ten power bank czymś co przyciąga wzrok. Mimo niskiego napięcie ładowania radzi sobie z telefonami jak i innymi rzeczami zasilanymi z USB. Dzięki niezbyt wygórowanej wadze można spokojnie nosić go w plecaku przez cały rok.

EDIT

Zabezpieczenie:

-ładowanie do max 4,2V
-zabezpieczenie odcina akumulatory przy 2,9V
Ostatnio zmieniony poniedziałek 12 sty 2015, 16:50 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Dzięki za reckę , czyli potwierdza się że te sprzety Ruinovo są całkiem porządne :)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

skaktus, dzięki!
MaSz

Post autor: MaSz »

Ten powerbank można też kupić z ogniwami panasonic. Sądzicie że te ogniwa to prawdziwe Panasonic czy jakaś chińszczyzna?? Ruinovo
Ostatnio zmieniony niedziela 20 paź 2013, 13:46 przez MaSz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
artur_n

Post autor: artur_n »

fasttech jest dość wiarygodnym sklepem więc będą to prawdziwe Panaski.
Everybody lies...
wdhiz

Post autor: wdhiz »

Mam pytanie o znaczenie tego zdania z opisu na stronie FT:

Note: After replace batteries, please activate the power bank by charging it

Czy to znaczy, że po każdorazowej wymianie baterii na naładowane muszę go podłączyć do prądu w celu aktywacji? Trochę kiepsko - wymieniam baterie gdzieś w głuszy, bez dostępu do prądu (np. tygodniowy spływ kajakowy) i zonk - PB nie działa bez aktywacji.

Poza tym wydaje się być idealny na wakacje pod namiotem. Mógłby zastąpić moją Ultrafire WF501b - zrezygnowałbym z dalekiego zasięgu/mocy światła na rzecz wagi i zdublowania funkcji.
Awatar użytkownika
Misiakus

Post autor: Misiakus »

Witam
Czy ten power bank radzi sobie z ładowaniem bardziej prądożernych smartfonów (obecnie LG Optimus G, 2100mAh ale za rok coś większego :)) z ekranami 5-6 cali albo z podładowaniem tabletu (ładowarka w standardzie 2,1A) ? Dzięki.

Aha :) I może Ktoś go zważyć z ogniwami w środku ? Na stronie waga jest ale nie wiem czy prawdziwa i czy z ogniwami czy bez.

Mój "plasticzny" na 4x18650 waży z ogniwami 2000mAh 285g a szukam czegoś sporo lżejszego.
madkeinam

Post autor: madkeinam »

Z 2 ogniwami Samsung ICR18650-26F 18650 3.7V 2600mAh waży 187g. Czy radzi sobie z takimi urządzeniami nie wiem, nie posiadam z takowym apetytem :P
Awatar użytkownika
skaktus

Zależy czy urządzenie akceptuje akceptuje niższe prądy itd. Np. moja Nokia N8 ładuje się i z 300 mA jak i z 1 A i zależnie ile dasz tak też różnie się ładuje.

Prócz prądu trzeba brać pod uwagę że niektóre telefony potrzebują np. minimalnie 5V a inne zadowalają się 4,5V i też ładują.

Ogólnie powerbank przetestowałem na tablecie Ferguson S3 który fabrycznie leci na zasilaczu 2A i ładowanie działało ALE czy załapie inne produkty to nie mam pojęcia.
ILPT
Awatar użytkownika
Misiakus

Nigdy tego nie mierzyłem ale mam takie doświadczenia z powerbankiem 5V, 1A i zwykłymi zasilaczami sieciowymi, które dają 750mAh.

Przy Motoroli Defy i LG Optimus G zdażało się, że przy dużym rozładowaniu akusa poniżej 10% albo przy wyłączeniu telefonu, zasilanie nie działało satysfakcjonująco jak chciałem używać telefonu przy jednoczesnym jego ładowaniu co jest bez sensu jak potrzebujemy mieć włączony i korzystać z niego TERAZ a nie jak bateryjka łaskawie podładuje wyłączony.

Teraz wyrobiłem już sobie zwyczaj podładowywania jak spada poniżej 40% jak jestem w terenie a w domu nie spuszczam poniżej 10%.
No i na stałe wyłączyłem 3G :) Dopiero jak muszę w terenie skorzystać z netu, wysłać/odebrać @ albo wyszukać jakąś lokalizację na Google Maps to włączam na krótki czas. 3G i GPS drenują mi akusa Optimusa w oczach i nie dożywa wieczora. Normalnie wytrzymuje mi 70-80 godzin lekkiego używania (10 SMS'ów, 10 minut rozmowy, z godzina aktualizacji aplikacji i pogody przez Wi-Fi).

Dzięki za odpowiedzi ale zamówiłem wczoraj za 11,69 USD mniejszą wersję Battery Packa jakiego kiedyś mi Kolega z forum ściągnął z Kaidomain (przynajmniej wygląda identycznie jak sprzedawany na Kaidomain). Skusił mnie ten wyświetlacz pokazujący ile % jeszcze zostało i dwa gniazda - 1A i 2A.
Liczę, że siedzi w tym przyzwoita elektronika i zabezpieczenia są nie tylko w ulotce marketingowej.
"Dual USB LCD Display 18650 Battery Charger Power Bank Case for Cell Phone".
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... OC:PL:3160.

P.S. Teraz przynajmniej nie będzie stresu, że nie działa bo już wiem, że trzeba wcisnąć przycisk na płytce aby go odpalić :)

Obrazek

Obrazek
Zdjęcia pochodzą od właściciela powyższej aukcji na której kupiłem.
Awatar użytkownika
skaktus

Żeby tylko nie było że te dwa gniazda 1 i 2A różnią się tylko nazwą na obudowie ;)
ILPT
Awatar użytkownika
Misiakus

Mam taki miernik za kilkanaście zł. Może go w końcu wyjmę z blistra, dokupię baterię 9V i sprawdzę czy działa ? ;) Na forum już Ktoś mi wspomniał, że to miernikiem może być tylko z nazwy ale różnicę rzędu 100% to powinien wyłapać ?

Albo poszukam w Warszawie kogoś życzliwego z wiedzą i sprzętem pomiarowym aby mi powiedział czy podłączenie pod to telefonu jest bezpieczne i zdrowe dla ogniw i telefonu ... :)

Pokombinuję jak dojedzie. To moje pierwsze zakupy w Chinach (6 paczek, razem 190 zł, lampki USB, przedłużacze do nich, przedłużacze USB, przejściówki MicroUSB>USB, Mini>USB i do kabla drukarkowego>USB, żebym mógł używać już posiadanych ładowarek i kabli do tych lampek ... i przy okazji ten battery pack :)) i nastawiam się pozytywnie !
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

@skaktus,

Sprawdzałeś do ilu ładuje ten PB poszczególne ogniwa ?
Awatar użytkownika
skaktus

Hej, nie sprawdzałem, ale mogę to zrobić na dniach
ILPT
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

@skaktus

Jeżeli to nie jest problem to byłbym wdzięczny. A napięcie min znasz ?
ODPOWIEDZ