Pierwsza lampa MH
Dzięki wszystkim za pomoc i porady. Udało mi się odpalić pierwszy żarnik 35W na talerzu kuchennym Zasłoniłem kartonem żeby nie raził i fajnie świeci. Teraz będę szukał lampy do tego. Użyłem statecznika Osram z Allegro i nawet trafiłem bezgłośny egzemplarz. Mam jeszcze inny 70W, ale jego sprawdzę jak zdobędę odpowiednią lampkę. Narazie jestem zadowolony i liczę na więcej
Umieść lampkę w pionie. Do tego celu możesz zrobić "pająka" z grubego drutu, by trzymało lampkę za podstawkę (trzonkiem w dół). Lampa dwustronnie trzonkowana (taki trzonek najczęściej nazywa się Rx7s lub Rx7s-24 przy mocy 150W) powinna być zamocowana poziomo.
To są fajne źródła światła, trzeba tylko zapewnić ochronę przed olśnieniem i masz dużo światła o bardzo dobrej jakości. Jest to jedyne źródełko wśród podzespołów ogólnego zastosowania, które łączy jednocześnie trzy cechy - ilość światła (od 3 do 200 tys lm, przeważnie 10 tys lm), jakość światła (Ra>90) i sprawność (>80 lm/W). Ma też wady ofkorz.
Upoluj lampkę Osram HCI-T 70W/NDL (dokładnie taką, HQI są znacznie gorsze) lub nową Philips CDM-T 70/942 z jarznikiem w kształcie łezki.
To są fajne źródła światła, trzeba tylko zapewnić ochronę przed olśnieniem i masz dużo światła o bardzo dobrej jakości. Jest to jedyne źródełko wśród podzespołów ogólnego zastosowania, które łączy jednocześnie trzy cechy - ilość światła (od 3 do 200 tys lm, przeważnie 10 tys lm), jakość światła (Ra>90) i sprawność (>80 lm/W). Ma też wady ofkorz.
Upoluj lampkę Osram HCI-T 70W/NDL (dokładnie taką, HQI są znacznie gorsze) lub nową Philips CDM-T 70/942 z jarznikiem w kształcie łezki.
Witam Wszystkich,
to również mój pierwszy post na tym forum.
Podobnie jak kolega Fanledów planuje instalację MH w pokoju, mniej więcej o tych samych wymiarach, co kolega 5mx5m.
Mam dwa pomysły:
1. lampa 70W/942 w rogu pokoju w jakiejś lampie z marketu, światło ma sufit (patent kilkakrotnie omawiany na forum),
2. włożenie lampy 70W/942 do klosza Ufo, takiego jak tutaj (obecnie 3 x E27), który już u mnie wisi
http://www.apdmarket.pl/catpro/80_87_128/italux/4303
W tym drugim przypadku chciałem się podeprzeć pomysłem kolegi litak1 z wątku
http://www.lighting-gallery.pl/viewtopi ... =49&t=2617
Pewnie muszę przerobić obecną oprawę, chyba ją wyrzucić i właśnie co dalej?
Czy mogę prosić o poradę, skąd nabyć oprawę nabyć, myślę o trzonku G12 i jak ją obsadzić pionowo w dół?
Pozdrawiam.
to również mój pierwszy post na tym forum.
Podobnie jak kolega Fanledów planuje instalację MH w pokoju, mniej więcej o tych samych wymiarach, co kolega 5mx5m.
Mam dwa pomysły:
1. lampa 70W/942 w rogu pokoju w jakiejś lampie z marketu, światło ma sufit (patent kilkakrotnie omawiany na forum),
2. włożenie lampy 70W/942 do klosza Ufo, takiego jak tutaj (obecnie 3 x E27), który już u mnie wisi
http://www.apdmarket.pl/catpro/80_87_128/italux/4303
W tym drugim przypadku chciałem się podeprzeć pomysłem kolegi litak1 z wątku
http://www.lighting-gallery.pl/viewtopi ... =49&t=2617
Pewnie muszę przerobić obecną oprawę, chyba ją wyrzucić i właśnie co dalej?
Czy mogę prosić o poradę, skąd nabyć oprawę nabyć, myślę o trzonku G12 i jak ją obsadzić pionowo w dół?
Pozdrawiam.
czyli prawidlowo umocowany MH CDM-T na g12 to z banka do dolu czy z banka do gory? wole sie upewnicamisiek pisze:Umieść lampkę w pionie. Do tego celu możesz zrobić "pająka" z grubego drutu, by trzymało lampkę za podstawkę (trzonkiem w dół).
ja kupilem Philips CDM-T 70/942 ale z jarznikiem walcowatym. polecasz zmienic na ten nowszy? na razie czekam na przesylke...zobaczymy co z tego bedzie.amisiek pisze: Upoluj lampkę Osram HCI-T 70W/NDL (dokładnie taką, HQI są znacznie gorsze) lub nową Philips CDM-T 70/942 z jarznikiem w kształcie łezki.
kupilem tez kinkiet http://twoje-lampy.pl/advanced_search_r ... &x=15&y=15 i mam zamiar osadzic tego MH wlasnie w nim. tylko aby nic nie sknocic wole sie dopytac dokladnie osoby ktora juz takie rzeczy przerobila. kinkiet bedzie wisial w duzym salonie 5x5 i 3,2m wysokosci mniej wiecej w polowie sciany pod sufitem. Bedzie dobrze??
Ostatnio zmieniony poniedziałek 07 paź 2013, 10:03 przez freex, łącznie zmieniany 1 raz.
Według dokumentacji lampa CDM-T (Philips, G12) i HCI-T (Osram, G12) ma pozycję pracy ANY, a zatem można ją zamocować w dowolny sposób. Praktyka pokazuje, że w pozycji trzonkiem w dół, oprawka się mniej nagrzewa. Jeśli jest to obojętne w konstrukcji oprawy, to możesz umieścić lampę (źródło światła) w oprawie trzonkiem w dół, czyli bańką do góry.
Nowsze lampy Philipsa z jarznikiem łezkowatym są sprawniejsze i dają odrobinę bardziej zrównoważone pod względem barwy światło. Jeśli już kupiłeś lampkę, to ją zamontuj i świeć. Ewentualnie wymienisz później. Różnica między nimi nie jest duża, natomiast między świetlówkami kompaktowymi a CDM-T - kolosalna!
W takiej oprawie powinno ładnie świecić, ma jedną wadę - przez to, że nie świecisz na sufit, nie będziesz miał aż takiego wrażenia wypełnienia pomieszczenia światłem. To będzie dawało takie same światła i cienie jak żarówka w tej plafonierze, ale będzie od niej o wiele mocniejsze (lampa daje ponad 6 tys lm, licząc sprawność oprawy na 85%, z oprawy wychodzi ponad 5 tys lm). Zobaczysz także różnicę pod względem jakości światła.
W takiej oprawie źródełko będzie dobrze chłodzone (konwekcja wzdłuż oprawy od dołu do góry), więc nie musisz się obawiać o przegrzanie.
Nowsze lampy Philipsa z jarznikiem łezkowatym są sprawniejsze i dają odrobinę bardziej zrównoważone pod względem barwy światło. Jeśli już kupiłeś lampkę, to ją zamontuj i świeć. Ewentualnie wymienisz później. Różnica między nimi nie jest duża, natomiast między świetlówkami kompaktowymi a CDM-T - kolosalna!
W takiej oprawie powinno ładnie świecić, ma jedną wadę - przez to, że nie świecisz na sufit, nie będziesz miał aż takiego wrażenia wypełnienia pomieszczenia światłem. To będzie dawało takie same światła i cienie jak żarówka w tej plafonierze, ale będzie od niej o wiele mocniejsze (lampa daje ponad 6 tys lm, licząc sprawność oprawy na 85%, z oprawy wychodzi ponad 5 tys lm). Zobaczysz także różnicę pod względem jakości światła.
W takiej oprawie źródełko będzie dobrze chłodzone (konwekcja wzdłuż oprawy od dołu do góry), więc nie musisz się obawiać o przegrzanie.
czyli uwazasz ze lepszym rozwiazaniem jest umieszczenie cdm-t w lampie stojacej z kloszem otwartym od gory (sa takie juz zrobione na forum i to chyba nawet ty "popelniles" taka jedna)??
Ostatnio zmieniony poniedziałek 07 paź 2013, 10:04 przez freex, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak uważam, ale to ma sens wtedy, gdy ściany i sufit są bardzo jasne. Wg mnie spróbuj z tą plafonierą, jak się spodoba, to zostanie. Każdy ma inne potrzeby i kryteria.
Stosowałem Ikea Kroby, gdzie docelowo wstawiłem lampę HCI-T 150/NDL (942) ze statecznikiem elektronicznym Osram 150W zamontowanym w nieco przerobionej podstawie oprawy. Sufit pomalowany bielą tytanową, ściany z jasnożółtej tapety o dość dobrym odbiciu.
Stosowałem Ikea Kroby, gdzie docelowo wstawiłem lampę HCI-T 150/NDL (942) ze statecznikiem elektronicznym Osram 150W zamontowanym w nieco przerobionej podstawie oprawy. Sufit pomalowany bielą tytanową, ściany z jasnożółtej tapety o dość dobrym odbiciu.
http://imageshack.us/photo/my-images/5/5wq7.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/22/7mac.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/710/o7og.jpg/
na gorze fotki mojego pokoju..sorki za balagan...ale jest w fazie remontow i jestem chwilowo sam z dzieckiem...na dokladke chorzy
w tej chwili jest tak: w lampie sa 5x15W zarowki energooszczedne 825, w kinkietach halogeny eco zarowki ze sciemniaczem na pilota
a wiec..na zdjeciu umiescilem miejsce w ktorym chce zamocowac kinkiet z MH. sciany sa bezowe, sufit bialy. Gdyby bylo malo swiatla zawsze mozna zamontowac taki sam drugi w miejscu kwiatka (ciekawe co powie zona hehehe. w sumie mam jeszcze puszczony jeden kabel w suficie...moze go umiescic na suficie? tylko czy drugiej polowie sie spodoba?? ehh. w miescu ktore zaznaczylem mam taki plan ze za drzwiami mam przedpokoj z podwieszonym sufitem (taki pawlacz) i myslalem aby sie przewiercic przez sciane, do kinkietu tylko zamontowac MH a statecznik elektroniczny ktore ponoc lubia wydawac jakies odglosy zamontowac w pawlaczu w przedpokoju i sprawe odglosow bede mial zalatwiona
jak ktos ma jakis pomysl aby to zrobic lepiej to smialo pisac.
z gory wielkie dzieki za odp.
Ps. Sorki za brak przywitania...A wiec WITAM!!! i mam nadzieje ze oswietle z wasza pomoc porzadnie mieszkanie
http://imageshack.us/photo/my-images/22/7mac.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/710/o7og.jpg/
na gorze fotki mojego pokoju..sorki za balagan...ale jest w fazie remontow i jestem chwilowo sam z dzieckiem...na dokladke chorzy
w tej chwili jest tak: w lampie sa 5x15W zarowki energooszczedne 825, w kinkietach halogeny eco zarowki ze sciemniaczem na pilota
a wiec..na zdjeciu umiescilem miejsce w ktorym chce zamocowac kinkiet z MH. sciany sa bezowe, sufit bialy. Gdyby bylo malo swiatla zawsze mozna zamontowac taki sam drugi w miejscu kwiatka (ciekawe co powie zona hehehe. w sumie mam jeszcze puszczony jeden kabel w suficie...moze go umiescic na suficie? tylko czy drugiej polowie sie spodoba?? ehh. w miescu ktore zaznaczylem mam taki plan ze za drzwiami mam przedpokoj z podwieszonym sufitem (taki pawlacz) i myslalem aby sie przewiercic przez sciane, do kinkietu tylko zamontowac MH a statecznik elektroniczny ktore ponoc lubia wydawac jakies odglosy zamontowac w pawlaczu w przedpokoju i sprawe odglosow bede mial zalatwiona
jak ktos ma jakis pomysl aby to zrobic lepiej to smialo pisac.
z gory wielkie dzieki za odp.
Ps. Sorki za brak przywitania...A wiec WITAM!!! i mam nadzieje ze oswietle z wasza pomoc porzadnie mieszkanie
Ostatnio zmieniony poniedziałek 07 paź 2013, 10:13 przez freex, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam wszystkich Forumowiczów - mój pierwszy post na Forum Zachęcony pozytywnymi opiniami o lampach MH postanowiłem użyć takiego zródła światła do oświetlenia placu ok 10m x 10m, zakupiłem halopak 1000W, Philips CMD-T 150W/942 i układ zapłonowy Kanlux Gana 150. Po podłączeniu wszystkiego żarnik pali się ok 15s po czym gaśnie. O co tutaj chodzi? czy potrzebuje jeszcze dławika, czy coś w tym stylu?
Pytanie za 10 pkt - czy to jest zapłonnik czy układ zapłonowy.
Bo układ zapłonowy elektromagnetyczny zawiera statecznik (STS150, NaHJ 150), zapłonnik wysokonapięciowy (ma dwie lub trzy końcówki) i kondensator korekcji składowej biernej. Wrzuć fotki.
Lampa bez statecznika nie będzie pracować poprawnie, może nawet eksplodować. Efekt, o którym piszesz wskazuje na awarię statecznika lub nawet jego brak.
Co do fotki:
Do takiego pomieszczenia ciężko znaleźć oprawę, która będzie pasowała. Być może wyjściem by była wymiana którejś ze świetlówek energooszczędnych na MH 35W /942 po założeniu jakiejś "kulki" z matowego szkła.
Jeśli masz żyrandol z zasilaniem na dwa obwody, jeden z tych obwodów możesz zrobić do MH, kupisz wtedy jeden podwójny lub dwa pojedyncze stateczniki na 35W, lampki CDM-T 35 /942 i wykombinujesz ze starych świetlówek kompaktowych matowy klosz, którym przykryjesz MH. Taka opcja też wchodzi w grę.
Nie wiem czy plafoniera taka, jaką kupiłeś, pasuje do pomieszczenia w tym stylu, powaga...
Ale spróbuj, wszystko wedle Twojego uznania.
Bo układ zapłonowy elektromagnetyczny zawiera statecznik (STS150, NaHJ 150), zapłonnik wysokonapięciowy (ma dwie lub trzy końcówki) i kondensator korekcji składowej biernej. Wrzuć fotki.
Lampa bez statecznika nie będzie pracować poprawnie, może nawet eksplodować. Efekt, o którym piszesz wskazuje na awarię statecznika lub nawet jego brak.
Co do fotki:
Do takiego pomieszczenia ciężko znaleźć oprawę, która będzie pasowała. Być może wyjściem by była wymiana którejś ze świetlówek energooszczędnych na MH 35W /942 po założeniu jakiejś "kulki" z matowego szkła.
Jeśli masz żyrandol z zasilaniem na dwa obwody, jeden z tych obwodów możesz zrobić do MH, kupisz wtedy jeden podwójny lub dwa pojedyncze stateczniki na 35W, lampki CDM-T 35 /942 i wykombinujesz ze starych świetlówek kompaktowych matowy klosz, którym przykryjesz MH. Taka opcja też wchodzi w grę.
Nie wiem czy plafoniera taka, jaką kupiłeś, pasuje do pomieszczenia w tym stylu, powaga...
Ale spróbuj, wszystko wedle Twojego uznania.
do zyrandola mam doprowadzone 2 przewody 3x1,5 takze z tym problemu nie ma...tylko widziales kiedys MH w takich malych kulkach? nie beda sie przegrzewac jakiej dlugosci sa takie male MH 35 lub 70W?
znalazlem cos takiego:
http://www.conrad.pl/websale7/?Ctx=%7bv ... 1=tablink2
tylko jak pozniej zamocowac zarowke do takiego klosza...bo mysle ze z mocowaniem do lampy sobie poradze...chociaż to bedzie troche wazyc
znalazlem cos takiego:
http://www.conrad.pl/websale7/?Ctx=%7bv ... 1=tablink2
tylko jak pozniej zamocowac zarowke do takiego klosza...bo mysle ze z mocowaniem do lampy sobie poradze...chociaż to bedzie troche wazyc
Ostatnio zmieniony poniedziałek 07 paź 2013, 10:17 przez freex, łącznie zmieniany 2 razy.
Są lampki mniejsze niż CDM-T/HCI-T na trzonku G12. Otóż mniejsza wersja to są lampki HCI-Tc (karta produktu z informacjami technicznymi jest tu, trzonek G8,5, długość całkowita 81mm, średnica bańki 15mm), są tam lampki HCI-Tc 35 /942. Odpowiednikiem firmy Philips jest CDM-Tc Elite (karta jest tutaj).
Istnieją również lampki HCI-Tc plus 35W/930, ale to jest barwa ciepła (przy dwóch sztukach już lepiej założyć barwę zimną 942). Philips również posiada takie lampki, nazywają się CDM-Tc Warm.
Najmniejszą lampką w ogóle jest CDM-Tm Mini, w trzonku PGJ5 (długość 52mm, średnica 12mm), jedyna godna uwagi to 35W/930. Niestety ma gorszą jakość światła od wyżej wymienionych i jest jedynie w barwie ciepłej. Mam taką w oprawie Lival Mini.
Wszystkie powyższe lampy uruchamiamy jedynie na elektronicznym osprzęcie.
Istnieją również lampki HCI-Tc plus 35W/930, ale to jest barwa ciepła (przy dwóch sztukach już lepiej założyć barwę zimną 942). Philips również posiada takie lampki, nazywają się CDM-Tc Warm.
Najmniejszą lampką w ogóle jest CDM-Tm Mini, w trzonku PGJ5 (długość 52mm, średnica 12mm), jedyna godna uwagi to 35W/930. Niestety ma gorszą jakość światła od wyżej wymienionych i jest jedynie w barwie ciepłej. Mam taką w oprawie Lival Mini.
Wszystkie powyższe lampy uruchamiamy jedynie na elektronicznym osprzęcie.
a mozna zasilic 2x35W 1 statecznikiem 70W czy musi [shadow=red]byc[/shadow] 2x35W??
bo jeden statecznik bym zmiescil w tych listkach w zyrandolu gdybym je lekko odgial
http://www.interlumen.com/g85-oprawka-3 ... -8738.html
tutaj nawet znalazlem oprawki do MH g8,5 po 10zl/szt
bo jeden statecznik bym zmiescil w tych listkach w zyrandolu gdybym je lekko odgial
http://www.interlumen.com/g85-oprawka-3 ... -8738.html
tutaj nawet znalazlem oprawki do MH g8,5 po 10zl/szt
Ostatnio zmieniony poniedziałek 07 paź 2013, 10:18 przez freex, łącznie zmieniany 2 razy.
Dziękuje za radę, zamówiłem dzisiaj:
1. STATECZNIK - UKŁAD POWERTRONIC PTI 70/220-240 S
2. CDM-T 70W/942
3. Oprawa żarnika Metahalogen G12 ceramiczny, z podsuniętego wyżej linka.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czwartek 10 paź 2013, 21:04 przez Bart12400, łącznie zmieniany 2 razy.