Jak efektywnie przerobic lampe przemyslowa na "LED"

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
PSATUR

Jak efektywnie przerobic lampe przemyslowa na "LED"

Post autor: PSATUR »

Witam wszystkich swaitlych forumowiczow!!! Nazywam sie Piotrek jestem z Warszawy i mam 31 lat.

A teraz do rzeczy... Jestem tutaj nowy nie jestem wymiataczem ale ledami sie jaram i roznymi ciekawymi rozwiazaniami technicznymi. Sprawa tyczy sie rodzimej lampy przemyslowej skarzysko-mesko. Mianowicie jest ona na taka jajowata zarowke cos jak rteciowka i chcialbym przerobic je na led... odpowiednik takiej zarowki kosztuje okolo 1000 pln i moje pytanie brzmi czy jest jakas alternatywa dla takiego zrodla ledowego gotowego czy jest wogole sens i mozliwosc zrobienia czegos co bedzie lepsze i tansze... chcialbym cos takiego zrobic dla 20-30 lamp dlatego moze ktogos zainteresuje moje pytanie i mi cos podpowie doradzi bo juz sie zdezorientowalem i nie wiem jak najbardziej optymalnie rozwiazac ten temat

Pozdrawiam Psatur
Edit Pyra: Proszę o stosowanie zasad ortografii oraz interpunkcji. Ponadto, zamieszczone fotki, proszę zredukować do rozmiaru wymaganego regulaminem, lub umieścić ich miniaturki
Załączniki
zarowka-led-corn-60w-e40-cs-dookolna.jpg
zarowka-led-corn-60w-e40-cs-dookolna.jpg (301.96 KiB) Przejrzano 486 razy
tak ta lampa wyglada
tak ta lampa wyglada
mesko skarzysko 250w.jpg (38.4 KiB) Przejrzano 486 razy
Ostatnio zmieniony poniedziałek 07 paź 2013, 10:29 przez PSATUR, łącznie zmieniany 1 raz.
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

Odpuść sobie. Kup zapłonnik za 20zł, połącz zgodnie ze schematem i wkręć tam lampę metalohalogenkową HQI-T 250W/D. Będziesz miał ponad 20 tys lm światła o wiele lepszej jakości niż z diodek. Całość (lampa+zapłonnik) nie przekroczy 100zł.
Tomek11

Post autor: Tomek11 »

Podaj dane z tamtej pierwotnej lampy. Wtedy będzie łatwiej ją zastąpić.
Określ też jak długo będzie się lampa palić. Koszty inwestycji czasami to pikuś przy eksploatacji przez kilka miesięcy
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

I przede wszystkim powiedz gdzie i do czego będzie używana lampa- lampy.
Czy będzie często włączana na krótki czas, czy będzie włączana np raz dziennie na kilka - kilkanaście godzin?
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

I drugie ważne pytanie - ile światła z niej potrzebujesz. Co te oprawy będą oświetlać. Jak wysoko będą zawieszone.
PSATUR

Dziekuje za zainteresowanie - przeznaczenie lampy

Lampa ma swiecic w restauracji, knajpie, i w galerii handlowej
na wysokosci okolo 3m ma byc klosz lampy caly obiekt bedzie oswietlany technologia ledowa
dlatego zalezalo mi na ledach w tej lampie
Ostatnio zmieniony poniedziałek 07 paź 2013, 10:30 przez PSATUR, łącznie zmieniany 1 raz.
PSATUR

bedzie uzywana zdecydowanie rano wlaczanie w nocy wylaczanie... wiec tylko bedzie wylaczana od polnocy do siodmej rano w niej mam zarowke 250w ale jeszcze jej nie uruchamialem bo w sprawach zawieszenia lakierowania sobie poradze ale nie wiem co zastosowac jako zrodlo swiatla
Ostatnio zmieniony poniedziałek 07 paź 2013, 10:32 przez PSATUR, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Do takiego zastosowania idealnie nadają sie lampy Metalohalogenkowe, które mają bardzo wysoką sprawność, porównywalną do ledów, natomiast o wiele lepszej jakości światło, RA na poziomie 90-95, gdzie przy zwykłej żarówce ledowej będzie wynosiło 70.
Dla porównania Lampa MH o mocy 35W da Ci tyle samo światła co zwykła żarówka o mocy 200W, natomiast mniej niż żarówka halogenowa o mocy 200 W ale wiecej niż 150W.
Jedyną wadą lamp MH jest to że rozgrzewają się pare minut do pełnej mocy i po zgaszeniu trzeba też odczekać kilka minut do podnownego uruchomienia żeby lapma ostygła, inaczej łuk elektryczny się nie przebije przez mieszanke gazów, ale przy twoich zastosowaniach to nie stanowi problemu.
Komplet do jednej oprawy wyniesie około 100-120 zł w zależności od tego jakie lampy zastosujesz i jakie układy zapłonowe.
Jakiej ilości światła potrzebujesz?
Czy oryginalna żarówka 250 W dawała wystarczającą ilośc światła, może za dużo albo za mało?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Jak piszą koledzy, LEDy do niej się nie nadają, dodam, do tego co powyżej, że LEDY muszą być dobrze chłodzone a w takiej obudowie nie zapewnisz im odpowiedniego chłodzenia. Ta lampa aż się prosi o lampę metahalogenkową. Jedyna różnica w świetle z takiej lampy w porównaniu do LEDów będzie taka, że światło z MH będzie o wiele przyjemniejsze dla oczu (ciągle widmo) od światłą z większości ledów. Barwę MH możesz sobie też dobrać jaką chcesz (czy ciepłe światło, czy zimne), żeby Ci pasowało do reszty oświetlenia.

Pozdrawiam

PS, popraw drugie zdjęcie, wstaw je przez formularz forumowy (przy edycji), bo teraz rozwala szerokość forum, a to jest uciążliwe i niezgodne z regulaminem forum.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 07 paź 2013, 10:47 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ