MOSFET -N + -P jako włącznik ON/OFF - problem

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
paolo1976

MOSFET -N + -P jako włącznik ON/OFF - problem

Post autor: paolo1976 »

Witam szanownych kolegów.

Czy któryś z Was próbował budować włącznik według poniższego schematu?

Obrazek

Męczę się już trzy dni, podstawiam różne tranzystory od laptopów, zarówno duale jak i osobne -N i -P i nic.
Na płytce prototypowej włącznik miał sterować zwykłą diodą 5mm ograniczoną rezystorem 560R. Po podaniu zasilania obojętnie jakiej wartości - 3,6V, 5V, 9V, czy 12V, z zasilacza laboratoryjnego, lub z ogniw 18650, - dioda włacza się na stałe, a każde naciśnięcie mikrowłącznika powoduje krótkie zaniki światła diody w momencie naciśnięcia. Parametry tranzystorów starałem się dobrać odpowiednie. Vgs od 1 - 3V , rezystancja przeważnie ok. 0,2 lub niższa. Pozostałe wartości elementów takie jak na oryginalnym schemacie.
Kombinowałem z tranzystorami:

* APM9928

* FW342

* FDS4435

* AO4704

Efekt ten sam :( Połączenia poprawne, - dziesiątki razy sprawdzane. Tak się napaliłem na ten mały, zgrabny włącznik, a tu takie rozczarowanie :mur: :mur: :mur: Zależy mi na tym układzie, bo buduję urządzenie, w obudowie którego jest ekstremalnie mało miejsca, a nie chcę montować włączników mechanicznych. Mógłbym dać włącznik na HCF4013 bo działa niezawodnie, ale zajmuje trochę więcej miejsca na PCB przeznaczenia. Liczba komponentów jest kwestią krytyczną.

Doradźcie koledzy. Może już ktoś przerabiał ten problem.

Pozdrawiam
Kochający tata swojej najukochańszej na świecie córeczki ***** Latarka - obecnie 3W plastikowy "no name" na 3 xAAA za 6zł z Biedronki
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Witaj, robilem taki włącznik http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=10422
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

paolo1976, a zamieść fotkę, może my jakiś błąd zauważymy...
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Tak mi się przypomniało teraz, spróbuj równolegle z docelowym odbiornikiem (czyli R i dioda) dodać rezystor 100k a jak nic to nie pomoże to mniejszy, powiedzmy 10k
Obrazek
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
paolo1976

Post autor: paolo1976 »

Dziękuję za poradę :) Wieczorem spróbuję na nowo sklecić ten obwód. Jeśli nie będzie działał, to dam znać. A jeśli nie, to też dam znać :wink:

[ Dodano: 2 Październik 2013, 19:15 ]
Ogromne podziękowania kolego maciex93. Po dodaniu równolegle do obciążenia rezystora 100k, MOSFET FW342 ruszył "z kopyta". Działa bezbłędnie jako włącznik/wyłącznik. Jestem pod ogromnym wrażeniem prądu pobieranego w stanie wyłączonym. Na zakresie 20uA jest on praktycznie nie do zmierzenia - przy zasilaniu z jednego ogniwa 18650. Także zakres napięć pracy jest wspaniały. Już od ok. 1V zaczyna pracować bez zarzutu. Genialne w swej prostocie.
Jeszcze raz przeogromne podziękowania.
Kochający tata swojej najukochańszej na świecie córeczki ***** Latarka - obecnie 3W plastikowy "no name" na 3 xAAA za 6zł z Biedronki
ODPOWIEDZ