Problem z demontażem pakietu 18650
Problem z demontażem pakietu 18650
Witam,
Mam problem właśnie z demontażem pakietu 18650, 4x18650.
Chciałbym wykorzystać pojedyncze ogniwa do latarki.
Pakiet jest zgrzany blaszkami na każdym biegunie akumulatora w czterech miejscach.
Po wyrwaniu blaszki zostają niestety 4 ostre wystające punkty po zgrzewaniu.
Mam takie pytanie: czy można je lekko potraktować papierem ściernym bez uszkodzenia ogniwa? Ewentualnie co proponujecie.
Mam problem właśnie z demontażem pakietu 18650, 4x18650.
Chciałbym wykorzystać pojedyncze ogniwa do latarki.
Pakiet jest zgrzany blaszkami na każdym biegunie akumulatora w czterech miejscach.
Po wyrwaniu blaszki zostają niestety 4 ostre wystające punkty po zgrzewaniu.
Mam takie pytanie: czy można je lekko potraktować papierem ściernym bez uszkodzenia ogniwa? Ewentualnie co proponujecie.
Witam
Papierek to trochę mało, ja je szlifuję Dremelem, ale czasem da się podejść pilniczkiem.
Spokojnie możesz, szczególnie plus jest dość gruby, i nawet jego zeszlifowanie nie jest niebezpieczne. Z minusem gorzej, ale to też nie jest znów taka cienka blaszka.
Ważne, żeby to robić z wyczuciem.
Pozdrawiam
Papierek to trochę mało, ja je szlifuję Dremelem, ale czasem da się podejść pilniczkiem.
Spokojnie możesz, szczególnie plus jest dość gruby, i nawet jego zeszlifowanie nie jest niebezpieczne. Z minusem gorzej, ale to też nie jest znów taka cienka blaszka.
Ważne, żeby to robić z wyczuciem.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa 02 paź 2013, 10:51 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Drobny pilnik do metalu albo dremel z odpowiednią końcówką (kamień bądź frez do metalu).
PS. Jako ciekawostkę powiem, że obudowa ogniwa 18650 stanowiąca jednocześnie minusowy terminal to wbrew pozorom bardzo wytrzymała blacha. Nie daje się przestrzelić z broni pneumatycznej 5,5mm FAC o energii 50J (różnej twardości i kształtu śruty). Robi się spore wgniecenie, ogniwo dostaje zwarcia (momentalnie staje się gorące). Próby na markowych ogniwach Sanyo, Panasonic, Samsung. To tyle z zasłyszanych ciekawostek
PS. Jako ciekawostkę powiem, że obudowa ogniwa 18650 stanowiąca jednocześnie minusowy terminal to wbrew pozorom bardzo wytrzymała blacha. Nie daje się przestrzelić z broni pneumatycznej 5,5mm FAC o energii 50J (różnej twardości i kształtu śruty). Robi się spore wgniecenie, ogniwo dostaje zwarcia (momentalnie staje się gorące). Próby na markowych ogniwach Sanyo, Panasonic, Samsung. To tyle z zasłyszanych ciekawostek
Ostatnio zmieniony środa 02 paź 2013, 10:57 przez Bocian, łącznie zmieniany 1 raz.
Sometimes darkness can show you the light
- smokuxx1987
Papierem lepiej nie szlifować bo zdzierasz powłoke i puźniej rdzewieje.
Najlepiej albo zostawić blaszki obciete na okrągło albo delikatnie miniszlifierką z małą tarczą.
Najlepiej albo zostawić blaszki obciete na okrągło albo delikatnie miniszlifierką z małą tarczą.
Ostatnio zmieniony środa 02 paź 2013, 17:36 przez smokuxx1987, łącznie zmieniany 1 raz.