sms, próba oszustwa?

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
bulwa11

sms, próba oszustwa?

Post autor: bulwa11 »

Witam.

Dostałem dziś 2 nietypowe sms'y od niejakiego vivus.pl. Pierwszy z nich: (pisownia oryginalna)
Niepoprawna oplata rejestracyjna. Sprawdz tytul przelewu 1gr lub zadzwon pod numer 22 206 21 21
Zignorowałem. Chwilę temu kolejny:
Udzielilismy Ci pozyczki! Aby przedluzyc termin splaty, wplac oplate za przedluzenie: 7 dni 78.40PLN. 14 dni 100.80 PLN. 30 dni 152.00 PLN
Nie wiem co o tym myśleć szczerze mówiąc. Wygląda to na jawną próbę oszustwa i wyłudzenia ode mnie telefonu lub sms'a ale wpisując w google hasło vivus nie trafiłem na żadne odnośniki typu "uwaga, oszustwo vivus" czy tym podobne, a raczej wygląda to na zwykłą firmę udzielającą kredytów przez sms. Czy jest to więc ktoś podszywający się pod nich, czy pomyłka?

Pozdrawiam
Piotr
Obrazek

Solarforce L2 XM-L T5 4B mod Grega || X1 XM-L2 T6 3C mod Grega || 3x MH 150W @CDM-T 942 || MH HQI-BT 400W/D
ProLight

Post autor: ProLight »

Lub ktos podal Twoj nr kom przy rejestracji, jak dla mnie to zablokowac odbior sms od nadawcy i tyle.
Główny spammer tego Forum ;)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Nie zgubiłeś przypadkiem dowodu, nie wywaliłeś niezniszczonych rachunków za telefon ? W najgorszym wypadku ktoś wziął na ciebie pożyczkę, w najlepszym błąd systemu / reklama. Zadzwoń do nich, powiedz co i jak to ci wyjaśnią.
ILPT
max4max

Post autor: max4max »

Niekoniecznie to jest próba oszustwa, przynajmniej ze strony vivus.
Ktoś mógł podać Twoje dane wraz z nr telefonu, a ponieważ nie przelałeś 1 gr przelewu aktywacyjnego stąd komunikat.
Ja bym zadzwonił i poprosił o wyjaśnienie, czy profil klienta był zakładany, jeśli tak to wniosek do prokuratury o ściganie za podanie fałszywych danych. Wtedy vivus musi udostępnić m.in. IP kogoś kto zakładał profil
Awatar użytkownika
bulwa11

Post autor: bulwa11 »

Dzięki za zainteresowanie. Dowodu nie zgubiłem, rachunki też w domu wszystkie. Spróbuje się z nimi skontaktować i zobaczymy.

[ Dodano: 1 Październik 2013, 21:08 ]
Sprawa rozwiązana. Pani sprawdziła i moje dane nie widnieją w systemie. Ktoś się walnął podając numer telefonu i podał mój.
Obrazek

Solarforce L2 XM-L T5 4B mod Grega || X1 XM-L2 T6 3C mod Grega || 3x MH 150W @CDM-T 942 || MH HQI-BT 400W/D
ProLight

Post autor: ProLight »

Świetnie, możemy spać spokojnie, choć należę do typów nie ufnych, i zadzwoniłbym jeszcze raz w inny dzień i jeszcze raz zapytał co i jak;)
Ostatnio zmieniony środa 02 paź 2013, 10:47 przez ProLight, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ