Convoy C8
S2, przez rozproszone i równomierne świecenie, C8 słabo doświetli boki, ale zasięg ma większy, ale na rowerze nie o to chodzi.
Masz foto
-----------C8------------------------------------------------------------S2-----------------------------------M1/M2-----------------------------ciemność
Masz foto
-----------C8------------------------------------------------------------S2-----------------------------------M1/M2-----------------------------ciemność
Ostatnio zmieniony piątek 10 sty 2014, 15:22 przez maciex93, łącznie zmieniany 3 razy.
Ja śmigam właśnie na takim połączeniu, C8 od maciexa i S2 w wypasionej wersji od Dariusza. Jak wyjadę nocą za miasto i odpalę obie na maxa to muszę zakładać okulary przeciwsłonecznemichal13031986 pisze:Którą na rower brać C8 czy S2??
A niedługo zmiana C8 na nowego Convoya L4
- EDC X1 3x Nichia NVSW219C extended v3.5 HE 4,2A TIR narrow // - EDC X1 XP-L V6 ext 3.5 TIR wide
- Convoy S2 XM-L2 T5 2,8A std v1,3 // - Convoy C8 XM-L 2,8A T6 SMO //- Convoy L4 XM-L 2 U2 SMO
- Sofirn HS40 // Sofirn SP36 BLF Anduril 4000K
- Convoy S2 XM-L2 T5 2,8A std v1,3 // - Convoy C8 XM-L 2,8A T6 SMO //- Convoy L4 XM-L 2 U2 SMO
- Sofirn HS40 // Sofirn SP36 BLF Anduril 4000K
Witam. Czy gwint piguły i body jest sens smarować np. czymś takim? smar miedziowany
X1, S2, WF-501B, M1, C8, EKORAS C2,Sofirn SP36 BLF Anduril
Lepiej nie łączyć miedzi i aluminium. Co do smarowania gwintu piguła/głowica zdania są podzielone. Gwint jest mocno dociskany i ma dużą powierzchnię.
Ja smaruję pastą termo "rzadką" , cienką warstwą.
Gwint na dupce smarem rowerowym przeciw zapiekaniu się. Może być wazelinowy.
Na gwinty anodyzowane smar silikonowy.
Ja smaruję pastą termo "rzadką" , cienką warstwą.
Gwint na dupce smarem rowerowym przeciw zapiekaniu się. Może być wazelinowy.
Na gwinty anodyzowane smar silikonowy.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Witam. Wczoraj naszła mnie ochota zrobienia kilku fotek moich światełek- uważam, że na forum jest mało zdjęć z terenu jak już to w większości tylko „flaki” latarek. Zastanawia mnie mnie, że Convoy C8 w porównaniu z UltraFire wypadł dość słabo, a reflektor ma dużo większy czyżby dioda robiła tę różnice. Moją flagową latarką pozostaje EDC X1- mieści się w garści i daje dużo światła jak na jej rozmiary. Zdjęcia po przelotnych opadach deszczu, aparat oczywiście część światła wycina, ale za to jest porównanie trzech modeli latarek. Link: Convoy C8, UltraFire WF-501B, EDC X1
- smokuxx1987
Zeby porównanie było miarodajne musiałbyś:rg-42 pisze:Witam. Wczoraj naszła mnie ochota zrobienia kilku fotek moich światełek- uważam, że na forum jest mało zdjęć z terenu jak już to w większości tylko „flaki” latarek. Zastanawia mnie mnie, że Convoy C8 w porównaniu z UltraFire wypadł dość słabo, a reflektor ma dużo większy czyżby dioda robiła tę różnice. Moją flagową latarką pozostaje EDC X1- mieści się w garści i daje dużo światła jak na jej rozmiary. Zdjęcia po przelotnych opadach deszczu, aparat oczywiście część światła wycina, ale za to jest porównanie trzech modeli latarek. Link: Convoy C8, UltraFire WF-501B, EDC X1
1 Mieć w tych latarkach takie same diody, a widze że w Convoy masz XM-L T6 a w pozostałych XM-L2 U2 co daje różnice w jasności prawie 20 %.
2 W każdej latarce podawać taki sam prąd na diode. Pomierz na dupce pobór z naładowanego ogniwa.
3 Spoot latarki staraj się kierować na choryzont tak żeby zasięg był jak największy.
Jeśli skierujesz Wf-501B żeby świeciła pod nogi i C8 tak samo to różnicy w zasięgu nie zobaczysz.
4 Ustawienia przesłony, czasu naświetlania takie same, a w podpisach widziałem tylko ISO 200
Zauważ,że w UF masz potencjalnie najsilniejszą diodę a w C8 najsłabszą... Gdybyś do C8 (zakładam,że masz tam sterownik 8 x amc czyli 2,8 A )wsadził XM-L2 U2 1C to mógłbyś być w lekkim szoku,naprawdę. Barwa,w tym wypadku tint diody ma tutaj nie bagatelne znaczenie a jeszcze ref C8+zmostkowana sprężyna włącznika = EFEKTrg-42 pisze:Witam. Wczoraj naszła mnie ochota zrobienia kilku fotek moich światełek- uważam, że na forum jest mało zdjęć z terenu jak już to w większości tylko „flaki” latarek. Zastanawia mnie mnie, że Convoy C8 w porównaniu z UltraFire wypadł dość słabo, a reflektor ma dużo większy czyżby dioda robiła tę różnice. Moją flagową latarką pozostaje EDC X1- mieści się w garści i daje dużo światła jak na jej rozmiary. Zdjęcia po przelotnych opadach deszczu, aparat oczywiście część światła wycina, ale za to jest porównanie trzech modeli latarek. Link: Convoy C8, UltraFire WF-501B, EDC X1
smokuxx1987 napisał/a:
2. Prąd był ten sam, a jeżeli nie to prawie- wiem prawie czyni różnicę, ale porównanie jest tylko orientacyjne i temu ma służyć
3. Spot latarki kierowałem na horyzont… Na zdjęciach jest raz bliżej a następnie dalej- wynikało to z tego, że aparat na zbyt słabym oświetleniu nie chciał złapać ostrości i trochę się nagimnastykowałem
4. Ustawienia aparatu przy każdym zdjęciu są takie same, zresztą zdjęcia mają oryginalne dane zapisane w sobie oprócz nazwy aparatu.
Dziś otrzymałem nowy sterownik (programowalny) i chcąc go wymienić "ujrzałem ciemność"
pasta termo Wcześniej myślałem, że ludzie tu na forum trochę panikują z poprawianiem nowych latarek- i pomyśleć, że latarka ma za sobą 4 godziny pracy mocą 100%
[ Dodano: 27 Wrzesień 2013, 19:06 ]
Zauważyłem coś podejrzanego w mojej C8. Wygląda tak, jakby podkładka centrująca lekko się stopiła i ogranicza światło z diody. Podkładki tej nie idzie zamocować w reflektorze, a chyba powinno. Jeżeli mam rację to może tu jest przyczyna, że Convoy C8 według mnie nie świeci najlepiej? Zamieszczam zdjęcie z oryginalną podkładką i uniwersalną. podkładka centrujaca
[ Dodano: 28 Wrzesień 2013, 10:59 ]
"Lubię pisać sam do siebie":) najlepiej w dziale o nas założyć bloga...A teraz pytanie, gdzie kupić oryginalną podkładkę centrującą do Convoy C8? Pozdrawiam.
[ Dodano: 29 Wrzesień 2013, 09:00 ]
Latarka Convoy C8 wróciła do łaski. Zeszlifowałem podkładkę centrującą tak aby nie zachodziła na łeb diody i dodałem podkładkę izolującą w razie czego gdyby reflektor stykał się z zasilaniem LED. Efekt jest taki, że latarka świeci jaśniej i bardziej skupia światło. Zdjęcia na szybkiego.
[ Dodano: 1 Październik 2013, 18:37 ]
Witam. Cały czas porównuję latarki: zdjęcia z terenu Dziś zamieniłem diody w latarkach z C8 do UF i odwrotnie- ciekawe, dziś w nocy to sprawdzę.
1. Kiedyś powtórzę fotki w tych samych miejscach, a diody w latarkach C8 i UF zamienię ze sobą lub wstawię do C8 na stałe XM-L2Zeby porównanie było miarodajne musiałbyś:
1 Mieć w tych latarkach takie same diody, a widze że w Convoy masz XM-L T6 a w pozostałych XM-L2 U2 co daje różnice w jasności prawie 20 %.
2 W każdej latarce podawać taki sam prąd na diode. Pomierz na dupce pobór z naładowanego ogniwa.
3 Spoot latarki staraj się kierować na choryzont tak żeby zasięg był jak największy.
Jeśli skierujesz Wf-501B żeby świeciła pod nogi i C8 tak samo to różnicy w zasięgu nie zobaczysz.
4 Ustawienia przesłony, czasu naświetlania takie same, a w podpisach widziałem tylko ISO 200
2. Prąd był ten sam, a jeżeli nie to prawie- wiem prawie czyni różnicę, ale porównanie jest tylko orientacyjne i temu ma służyć
3. Spot latarki kierowałem na horyzont… Na zdjęciach jest raz bliżej a następnie dalej- wynikało to z tego, że aparat na zbyt słabym oświetleniu nie chciał złapać ostrości i trochę się nagimnastykowałem
4. Ustawienia aparatu przy każdym zdjęciu są takie same, zresztą zdjęcia mają oryginalne dane zapisane w sobie oprócz nazwy aparatu.
Dziś otrzymałem nowy sterownik (programowalny) i chcąc go wymienić "ujrzałem ciemność"
pasta termo Wcześniej myślałem, że ludzie tu na forum trochę panikują z poprawianiem nowych latarek- i pomyśleć, że latarka ma za sobą 4 godziny pracy mocą 100%
[ Dodano: 27 Wrzesień 2013, 19:06 ]
Zauważyłem coś podejrzanego w mojej C8. Wygląda tak, jakby podkładka centrująca lekko się stopiła i ogranicza światło z diody. Podkładki tej nie idzie zamocować w reflektorze, a chyba powinno. Jeżeli mam rację to może tu jest przyczyna, że Convoy C8 według mnie nie świeci najlepiej? Zamieszczam zdjęcie z oryginalną podkładką i uniwersalną. podkładka centrujaca
[ Dodano: 28 Wrzesień 2013, 10:59 ]
"Lubię pisać sam do siebie":) najlepiej w dziale o nas założyć bloga...A teraz pytanie, gdzie kupić oryginalną podkładkę centrującą do Convoy C8? Pozdrawiam.
[ Dodano: 29 Wrzesień 2013, 09:00 ]
Latarka Convoy C8 wróciła do łaski. Zeszlifowałem podkładkę centrującą tak aby nie zachodziła na łeb diody i dodałem podkładkę izolującą w razie czego gdyby reflektor stykał się z zasilaniem LED. Efekt jest taki, że latarka świeci jaśniej i bardziej skupia światło. Zdjęcia na szybkiego.
[ Dodano: 1 Październik 2013, 18:37 ]
Witam. Cały czas porównuję latarki: zdjęcia z terenu Dziś zamieniłem diody w latarkach z C8 do UF i odwrotnie- ciekawe, dziś w nocy to sprawdzę.