oświetlenie najazdu pomocy drogowej

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
Awatar użytkownika
kuba575

oświetlenie najazdu pomocy drogowej

Post autor: kuba575 »

Witam
Chce zamontować dwie lampy skierowane do tyłu, oświetlające najazd pomocy drogowej podczas załadunku czy rozładunku samochodów w nocy. Kwestia jest taka potrzebuje dwie lampy coś w stylu rowerowych lamp zasilanych pakietem ogniw na kabelku z fasttech.com.
I myśle czy nie zrobić ich samemu prosta cylindryczna obudowa , zasilanie z samochodu, odbłyślnik rozpraszający. Proszę o rady jakie diody, i przede wszystkim driver, bo jestem z tego lewy.
ptja

Post autor: ptja »

A dlaczego nie chcesz zasilać z instalacji samochodu? Masz pod maską kilkaset watogodzin, dlaczego nie skorzystać?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
kuba575

chce, nie uważnie przeczytałeś
belushi

Post autor: belushi »

Naświetlacze LED na 12-24 V (nie podałeś jakie masz napięcie na aucie).
http://www.solarsystemy.pl/naswietlacz- ... p-422.html - przykładowy link

Tylko, że to dość droga inwestycja. W terenowym aucie na górze miałem założone 4 halogeny i wystarczały w zupełności a kosztowały tyle co jeden taki naświetlacz.

B
ptja

Post autor: ptja »

kuba575 pisze:chce, nie uważnie przeczytałeś
ooops, zatem konstruktywnie: masz do dyspozycji ok. 12V, czyli spokojnie 3 LEDy szeregowo możesz zasilić driverem step-down (większy wybór i zazwyczaj sprawność wyższa): przejrzyj ofertę MR Elektronik, Ledim albo Dareltek.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

W MT-G2 nie ma się co pchać - myśle że dobrze się sprawdzą dwa lub cztery XM-L2 z jakąś fajną barwą np. 4C i kolimatorami powiedzmy 30*. Nie pchałbym dużego prądu w LEDa - myśle że max 2A i dzięki temu ok. 800lm na LEDzie jest optymalnym wyjściem, tylko obudowa powinna mieć jakąś powierzchnie oddającą ciepło do otoczenia.

Szukałbym czegoś w tym stylu (chodzi tylko o głowicę):
http://www.fasttech.com/products/1603/1 ... e-bicycle-
jako host. Zmiana LEDa + zmiana drivera + poprawiona termika + kolimator i tu może być klops, bo nie znam żadnych o takim rozmiarze.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Moim zdaniem lepiej jest kupić zwykły naświetlacz na 220V i podpiąć go pod przetwornicę lub wywalić zasilacz i podpiąć taki na 12V i będzie po sprawie. Obudowa, led, wszystko masz w zestawie.
ILPT
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
belushi

Post autor: belushi »

Ej misie, bylem pierwszy z naświetlaczami ;)
IMHO 2 naświetlacze po (najtaniej a w miarę) 150 złociszy za sztukę to dość spory wydatek, biorąc pod uwagę, że dobra lampa halogenowa będzie kosztowała połowę z tego. Nie mówiąc o ewentualnej grzebaninie wewnątrz, żeby to dobrze pracowało.

B
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Ile tam jest grzebania ? Niewiele. Naświetlacz za to jedną ważną właściwość - upadki itp mu nie groźne.
ILPT
Awatar użytkownika
kuba575

Wielkie dzięki za odpowiedzi, znalazłem na dx.com takie coś:

http://dx.com/p/10w-cree-xml-t6-led-60- ... 30v-207926

U nas na allegro ludzie po 200zł to sprzedają :) . Chyba zamówię sobie takie dwa i powinno być wystarczające. Miałem sam wykonac obudowy i coś sklecić ale tu jest za 30$ i wiem że w zupełności wystarczy.
ODPOWIEDZ