ładowarka Cotcraft
Witam wszystkich,
To mój pierwszy post i pozwolę sobie dopisać się do wątku.
Podjąłem próbę uruchomienia ładowarki Voltcraft B6 dual power, która puściła dymek.
Uszkodzone elementy mają oznaczenia 64 oraz 6680.
Pierwszy element to prawdopodobnie PMBTA64, a drugi FCS6680.
Proszę o pomoc w ustaleniu możliwych zamienników do powyższych elementów celem podmiany oraz wskazówki, co jeszcze sprawdzić.
Zdjęcia
Pozdrawiam
Robakkk
To mój pierwszy post i pozwolę sobie dopisać się do wątku.
Podjąłem próbę uruchomienia ładowarki Voltcraft B6 dual power, która puściła dymek.
Uszkodzone elementy mają oznaczenia 64 oraz 6680.
Pierwszy element to prawdopodobnie PMBTA64, a drugi FCS6680.
Proszę o pomoc w ustaleniu możliwych zamienników do powyższych elementów celem podmiany oraz wskazówki, co jeszcze sprawdzić.
Zdjęcia
Pozdrawiam
Robakkk
6680 znajdziesz w kazej baterii laptopowej. 90% tych scalaków ma tylko inne oznaczenia a pełnią tą sama rolę.
W imax b6 podmieniałem te 8 nózkowe scalaki na te wydłubane z baterii laptopowej.Przewanie siadają parami i zamiennie stosowałem TPC8125
Mam kilka szt tego jeszcze . jak chcesz to się odezwij to wysle poczta za pokrycie wysyłki poleconego
na foto pokazałem ci na czerwono. Te scalaczki padaja razem. wymieniasz oba naraz i ładowarka nadal śmiga
W imax b6 podmieniałem te 8 nózkowe scalaki na te wydłubane z baterii laptopowej.Przewanie siadają parami i zamiennie stosowałem TPC8125
Mam kilka szt tego jeszcze . jak chcesz to się odezwij to wysle poczta za pokrycie wysyłki poleconego
na foto pokazałem ci na czerwono. Te scalaczki padaja razem. wymieniasz oba naraz i ładowarka nadal śmiga
Ostatnio zmieniony wtorek 24 wrz 2013, 07:52 przez szalony, łącznie zmieniany 1 raz.
Pyra, ale zwroc uwage ze kol. Robakk nie zna sie zbytnio dlatego piszemu mu łopatologicznie.
Ostatnio zmieniony wtorek 24 wrz 2013, 13:35 przez szalony, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Należy jeszcze dodać, że są to tranzystory tzw. logic level, co oznacza, że pełne otwarcie jest już możliwe przy napięciu bramki w okolicach 5V. Jest to bardzo ważne, bo ludzie często stosują "mocniejsze" nie zwracając uwagi na charakterystyki, i potem jest zdziwienie i zawód, że się grzeje, pali itp...
Podane tu przykłady tranzystorów pozyskanych z elektroniki baterii laptopowych są tu jednak bardzo dobrym zamiennikiem.
Pozdrawiam
Właśnie dlatego trzeba mu wytłumaczyć, a nie wprowadzać w błąd. Potem napisze że: " na forum mi tak powiedzieli".szalony pisze:Pyra, ale zwroc uwage ze kol. Robakk nie zna sie zbytnio dlatego piszemu mu łopatologicznie.
Należy jeszcze dodać, że są to tranzystory tzw. logic level, co oznacza, że pełne otwarcie jest już możliwe przy napięciu bramki w okolicach 5V. Jest to bardzo ważne, bo ludzie często stosują "mocniejsze" nie zwracając uwagi na charakterystyki, i potem jest zdziwienie i zawód, że się grzeje, pali itp...
Podane tu przykłady tranzystorów pozyskanych z elektroniki baterii laptopowych są tu jednak bardzo dobrym zamiennikiem.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Tylko jedna uwaga, wspomniany na początku FDS6680 to jest N-mos i został specjalnie zaprojektowany do pracy w przetwornicach, a znów TPC8125 to P-mos to pracy w układach zasilania li-ion, żeby ktoś się nie pomylił.
Witam
W tym temacie masz schemat układu końcowego przetwornic, przeanalizuj i sprawdź.
Pozdrawiam
Ja powiem jeszcze więcej, ładowarka będzie doskonale pracować jeśli w miejsce tego tranzystora wlutujesz diodę, a nawet jak tam nic nie będzie wlutowane, tyle tylko, że nie będzie podwyższać napięcia...szalony pisze:Pyra, Powiem tobie kolego , że ...
W tym temacie masz schemat układu końcowego przetwornic, przeanalizuj i sprawdź.
Pozdrawiam